18.06.2010

Fett i proteinkilder


Hva er fett? Hvilken type fett finnes i ulike proteinkilder? 

 Det er ofte mye forvirring angående spørsmålet om fett i kostholdet, og ikke minst er en vanlig misforståelse spørsmålet om kolesterol og fett i kostholdet.Om det vil jeg bare si: Kolesterol og fett er helt adskilte kjemiske forbindelser. Kolesterol finnes bare i matvarer av animalsk opprinnelse og er helt kjemisk forskjellig fra fett i molekylstrukturen. Uten å gå i veldig detalj her; inntak av kolesterol i kosten er virkelig ikke big deal , kun for en liten gruppe folk som synes er spesielt følsom for det.

Fett er mer presist kalt triglyserider,  som refererer til det faktum at hvert molekyl består av en glyserolstamme knyttet til tre fettsyrekjeder. Det er den fettsyrekjeden som er av interesse da deres kjemiske struktur bestemmer ikke bare hva fettsyren blir kalt, men hvilken effekt den har på kroppen.  


Det er fire hovedkategorier av triglyserider som er: 

Mettet fett:  disse finnes nesten bare i animalske produkter (med et par unntak), er generelt solid i romtemperatur 

Umettet fett:  Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur og har en tendens til å bli funnet i noen grad i de fleste matvarer som inneholder fett. Faktisk inneholder rødt kjøtt (som vanligvis er tenkt som en viktig kilde til mettet fett) og egg et flertall av deres fett som umettet fett. Generelt, umettet fett er ganske nøytral metabolsk sett. 

Flerumettet fett: Flerumettet fett er også flytende ved romtemperatur og funnet i næringsmidler av vegetabilsk opprinnelse. Flerumettet fett finnes i to hovedtyper: omega-6 og omega-3 fettsyrer. Mange lesere er nok mer kjent med omega-3 (eller w-3) fettsyrer som fiskeoljer.
Generelt har omega-3 vist svært positive effekter på helse, mens et overskudd av omega-6 er antatt å føre til at noen helseproblemer (spesielt i sammenheng med for lite omega-3.
 
Trans-fettsyrer: Trans-fettsyrer er laget ved å boble hydrogengass gjennom vegetabilske oljer, som gir et fett som er kjemisk endret, men utrolig stabilt, og derfor puttes slike fæle fettsyrer i mat som skal ha lag holdbarhetstid. Bra for næringsmiddelvirksomhet kanskje, men ikke så bra for helsa. 

Medium chain triglyserider : (MCT, så kalt fordi de er middels lange) finnes naturlig i enkelte matvarer, som konjugert linolsyre (CLA), smør og kokosolje. CLA finnes i meieriprodukter i små mengder.

Fettinnholdet i ulike proteinrike matvarer:

Rødt kjøtt : Fettinnholdet i rødt kjøtt varierer kraftig. Og mens mange er av den oppfatning at rødt kjøtt er først og fremst en kilde til mettet fett, er dette ikke riktig. Kanskje er bare halvparten av fettinnholdet i kjøtt mettet, men med det meste er faktisk umettet, med en liten mengde flerumettet fett vanligvis til stede. De fleste kjøtttyper er faktisk ikke så høy på mettet fett som folk flest oppfatter. Snarere er det dominerende fettet vanligvis det mer nøytrale enumettetede fettet, og de fleste av disse matvarene inneholder også en andel av flerumettet fett også.
 
Kylling : I likhet med biff, kan fettinnholdet i  fugl varierer dramatisk. Låret kan inneholde ganske mye fett, mens et skinnløst kyllingbryst kan være essensielt fettfritt. I fettsyreprofilen ligner kylling rødt kjøtt, som betyr at, mens det er noe mettet fett, er det meste av fettet faktisk enumettede med en liten mengde flerumettet fett stede. 

Egg : Hele egg inneholder en moderat mengde fett, vanligvis 5 gram i et hele egg. Jeg vil merke at det hvite i egget er hovedsakelig fettfritt, men du mister mange viktige aminosyrer og næringstoffer hvis du kaster plommen.  Det er verdt å si om proteinkvaliteten for dette betyr at mens hele egg har en ekstremt høy kvalitet, har kun eggehvite ikke så god kvalitet alene. Hele egg har en ekstremt høy proteinkvalitet og andre næringsstoffer som kan være ganske så gunstige.Som rødt kjøtt, mens en del av det totale fettet i egg er mettet, er nesten halvparten av fettet enumettet og resten er flerumettet. 

Fisk : Som de andre  kan fettinnhold i fisken kan variere kraftig, både etter type fisk, og sesong, oppdrett, vill osv. Fisk som tunfisk er egentlig fettfri (derav populariteten hos idrettsutøvere) mens feit fisk som makrell kan inneholde kanskje 12 gram fett per 100gram fisk.
Fet fisk har en tendens til å være en utmerket kilde til de sunne omega-3 fiskeoljer. Spesielt laks, sild og makrell inneholder gode mengder.
Fet fisk inneholder også ganske mye enumettet fett (omtrent halvparten av totalen) med en liten mengde mettet fett også. 

Nøtter inneholder ganske mye fett. Men en tendens i nøttetyper er at et flertall av fettet i nøtter kommer fra de sunnere enumettede fettsyrene.

Fettinnholdet i  de fleste proteinrike matvarer har en tendens til å variere dramatisk. Mens nesten fettfrie versjoner av de fleste matvarer er tilgjengelige (OSB!ofte erstattes fett da med sukker!), kan mange typer av proteinkilder være høyfett. Mettet fett er ikke det morderiske næringsstoffet som det har fått som rykte. 

Sannheten om et høyt fettinntak eller om en bestemt type fett er bra, dårlig eller middelmådig avhenger av sammenhengen. Hvordan resten av kostholdet ser ut, aktivitetsnivået, kroppsfettet, stressnivået , osv. Alle disse faktorene avgjør hva som er optimalt.

4 kommentarer:

 1. Vil bare si takk for en flott og lærerik blogg :)

  SvarSlett
 2. Hyggelig at du syns det og at du lærer noe av å lese det jeg skriver!:)

  SvarSlett
 3. Flott artikkel, men en liten ting du glemte; Trans-fettsyrer finnes også i enkelte naturlige matvarer (dog ganske sjeldent, og i små mengder), og disse har etter hva jeg har lest ikke blitt vist å ha samme negative effekt som menneskeproduserte trans-fettsyrer.

  SvarSlett
 4. Det stemmer det. CLA er for eksempel en transfettsyre som har vist å ha enkelte positive effekter på forholdet mellom muskelmasse og fettvev.(denne kan fåes kjøpt i kosttilskudd, finnes i noen meieriprodukter), De fleste transfettsyrer er skadelige for oss, da kroppens egne fettsyrer forekommer i cis-form, ikke i trans. Derfor får de lenger nedbrytningstid og lager mer trøbbel i kroppen enn cis. Enzymene er tilpasset cis-formen, og kroppen selv lager fettsyrer i cis-form.
  La deg til i blogglisten- likte forskningsartiklene dine!:)

  SvarSlett