21.06.2010

Hormoner: lær å kontrollere dem selv

Hormoner, hva er det? Noe som løper løpsk for  kvinner "den gangen i måneden" og fører til at tenåringer får kviser?! 

Selv om hormoner ofte misforstås og oppfattes som noe komplisert og mystisk er de faktisk  ansvarlige for nesten alle de menneskelige biologiske funksjonene vi har. Hormonene  våre kontrollerer vekst, seksuell utvikling, søvnmønsteret , appetitten, reproduksjonssykluser, helsen,  hår, hud og negler, fordøyelsessystemet  og produksjonen av røde blodlegemer, bare sånn for å nevne noen.
Hormonell balanse i kroppen er viktig, fordi uten hormonelle harmoni kan vi få en rekke negative bivirkninger, inkludert ting som depresjon, muskulær atrofi (muskelsvinn), diabetes, vektøkning og andre metabolske sykdommer.

Så hvordan sikrer vi riktig hormonbalanse i kroppen vår? Med tanke på hva hovedtema for denne bloggen er, hva tror du?
 
Du gjettet riktig ja, for å kontrollere hormonene er svaret: riktig ernæring og et intelligent treningsprogram! 
La oss se på ernæring først. Ethvert kosthold som er overdrevet lavt i kalorier, enten det er en lavkarbo eller fettfritt , har vist å ha en svært ødeleggende effekt på hormonnivået, spesielt de sexhormonene, og de for reproduksjon, som østrogen, progesteron og testosteron. Disse hormonene spiller en stor rolle i reproduksjon, tap av kroppsfett, beinhelsen, muskelmassen, seksualdrift, humørstabilitet og en ubalanse øker risikoen for depresjon, for å nevne noen. Kroppen går i sparemodus, og tror at du sulter, og dette trigger et overlevelsesinstinkt som nedprioriterer enkelte kroppsfunksjoner. "Å slanke seg", er derfor ingen smart ide.

Det beste du kan gjøre for å regulere hormonnivåene dine er å spise en passende mengde kalorier, lave nivåer av karbohydrater, moderat med proteiner og mye fett! En ting jeg anbefaler er å ta tilskudd av god kvalitets fiskeolje med omega 3. Omega 3 fettsyrene de inneholder har vist seg å være svært gunstig i forhold til hormonregulering. Laks, makrell, sild, linfrø, valnøtter og egg er noen av de rikeste kildene til omega 3 fettsyrer, men det er vanskelig å få nok i kosten. Heldigvis finnes det en rekke kosttilskudd tilgjengelig som vil gjøre bedre utslag.
Trening: For mye trening, spesielt langvarig utholdenhetstrening (kronisk "cardio")  er stressende for kroppen, fører til utskillelsen av stresshormonet korisol. Dette hormonet er genialt i små mengder, men ved kronisk utskillelse virker det veldig nedbrytende på muskler og andre vev i kroppen.
Noen mener de kan se på hvor fettet lagres på kroppen hvilken hormon-ubalanse de har:
Derfor er det bedre å trene kort og intensivt, istedet for lenge og med puls på 70-80%. Tren tung styrketrening der du maksimalt klarer 12 repetisjoner, kjør sirkeltrening for å holde høy intensitet, og spring korte harde intervaller (opp mot 95% av makspuls). dette fører til utskillelsen av veksthormon (Growt hormone GH), testosteron, Insulin-like -GH, og gir cellene bedre insulinsensitivitet. Du trigger genene dine til å måtte tilpasse seg og bygge kroppen sterkere. Mer muskler og mindre fettvekt er ekstrabonuser som kommer på kjøpet, men som vel ikke er å forakte?;) Dette var bare en kort intro om hormoner, følg med for fortsettelsen...

1 kommentar:

  1. Spennede:-)gleder meg til fortsettelsen

    SvarSlett