15.06.2010

Maksimer fettforbrenningen din!


Selv om genetikk spiller en viss rolle i stoffskiftet og hvileforbrenningen din, er det flere måter du kan forbedre og maksimere den.
Kostholdet og treningsvanene dine er veldig viktige faktorer for fettforbrenningen. En høyere metabolisme betyr at du er forbruker mer energi og dermed forbruker mer kalorier.
Riktig trening er derfor et must for å øke stoffskiftet - metabolismen - forbrenningen. Det er to komponenter ved trening som er avgjørende for å øke og opprettholde stoffskiftet. Disse inkluderer styrketrening og høy intensitet utholdenhetstrening.


Styrketrening er avgjørende for å bygge muskler.
Jo mer muskelvev du har, jo mer aktivt er stoffskiftet. Muskler er metabolsk aktive, så de krever flere kalorier å vedlikeholde enn fettvev, selv ved hvile. I tillegg til å øke metabolismen, vil styrketrening gjøre vektkontroll lettere etter hvert som en blir eldre, det vil også være med på å redusere kroppsfettet, og øke muskelvev som gir støtte til ledd og bein.
Den andre delen som er avgjørende for å øke metabolismen er høy intensitet-intervalltrening. I likhet med styrketrening, vil høy intensitet utholdenhetstrening ikke bare forbrenne kalorier under trening men også i flere timer etter trening. Kombinasjonen av høy intensitet-intervaller og styrketrening gir kroppen en enda større etterforbrenningsboost. Intervalltrening er svært effektivt for å maksimere stoffskifte, så sørg for å variere intensiteten på programmet. Dette hindrer kroppen i å tilpasse seg den samme øvelsen og rutinen og holder musklene innstilt på å ta på seg ulike arbeidsoppgaver. Den timen du tilbringer på treningssenteret bør ikke være den eneste gangen du er i bevegelse, så sørg for å holde deg aktiv gjennom hele dagen ved å gå når det er mulig, gjør hagearbeid, leke med barn, etc.

Selv om trening er avgjørende, avhenger mye av kosthold og riktig ernæring. Det betyr ikke å "gå på diett". Ordet "diett"  innebærer ofte å kutte ned på kalorier. Problemet med å skjære ned på kalorier er at kroppen reagerer på denne reduksjonen i kalorier ved å bremse forbrenningen for å "overleve". Den tror at den sulter, og sparer på det du har. Nøkkelen til et kosthold som vil øke metabolismen er å finne ut hvor mange kalorier du inntar hver dag og deretter ta hensyn til mengden kalorier som forbrukes. Til tross for hva mange ernæringseksperter mener, er alle kalorier ikke er skapt like. Den en kalori-er-en-kalorie-teorien er avleggs, og tar bare inn den totale energien i mat, og tar ikke høyde for den energien som kreves for å nedbryte dem. For eksempel er opptil 30 prosent av kaloriene fra protein brent gjennom fordøyelsesprosessen, mot kun 8 prosent av karbohydrater, og 2 prosent av fett. Dette er kjent som termisk effekt av mat. Hormoner spiller også en stor rolle her, og hvordan ulike makronæringstoffer påvirker utskillelsen av dem. Karbohydrater er det som påvirker utskillelsen av fettlagringshormonet insulin mest, så et kosthold med lite karbohydrater, moderat med protein og mye fett er å foretrekke.
Ved å spise et lav-fett "sunt" kosthold, ber du kroppen om å holde på det fettet den har lagret på kroppen. Omega-3 fettsyrer har vist seg å øke fettforbrenningen, og også medium chain fatty acids som finnes i f.eks. kokosolje. Unngå sukker og bearbeidet og raffinert mat, som er den skyldige til fedmeepidemien apør du meg. Bare husk at bearbeidet mat har allerede blitt behandlet, og overlater nesten ikke noe arbeid for kroppen wllwe metabolismen, og de blir bare lagret som fett umiddelbart, med mindre de  forbrennes.
 Det er også viktig å drikke minst 8-10 glass vann hver dag, muligens mer hvis du trener intenst og / eller drikke koffeinholdige drikker. Det er også veldig avgjørende å få nok søvn for å maksimere metabolismen din. Hvis du ikke får nok søvn vil det tappe deg for energi og påvirker hormoner og signalstoffer, som i sin tur reduserer stoffskiftet.

Som du kan se her finnes det måter å øke metabolismen gjennom riktig kosthold og mosjon.Akkurat som en motor, jo bedre vi tar vare på den metabolske motoren vår gjennom riktig kosthold og mosjon, jo bedre vil metabolisme kjøre, og holde oss friske og raske.


6 kommentarer:

 1. Hei, har lest litt på bloggen din. Du skriver så bra. Kommer til å følge deg :-)Hilsen Janicke

  SvarSlett
 2. Takk! Kjekt å skrive når jeg vet at folk leser. Gi meg gjerne tilbakemelding på hva du ønsker jeg skriver mer om.
  Solveig :)

  SvarSlett
 3. Hei, Solveig!
  Kjempebra!!!! Spennande å lesa bloggen din :)

  Ha ein strålandes dag!

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Du er super flink! tror vi kommer til å høre masse fra deg de nærmeste årene. Så deilig å se at det er flere med samme meninger som meg, noen ganger føler man seg litt alene.

  Smil fra Line

  SvarSlett
 6. Takk for hyggelige kommentarer!
  Det gjør meg glad!:)
  skal gjøre mitt beste for å gi dere inspirasjon og bra lesestoff framover!
  Solveig:)

  SvarSlett