16.06.2010

Ny studie på kaffe!


Ny forskning på inntak av kaffe!
Drikk dine kopper med god samvittighet ;)

Tidligere studier har vist at moderat inntak av kaffe (3-4 kopper dagen) kan være med på å forebygge tarmkreft, leversykdommer, struma, og diabetes, men mekanismen bak dette var ukjent. Nå er forskerne på vei mot et svar på spørmålet om hva som gjør at kaffe har en beskyttende effekt.
Hvordan da?Forskere rapporterer om nye bevis på at det å drikke kaffe kan hjelpe med å forhindre diabetes og at koffein kan være ingrediensen som i stor grad er ansvarlig for denne effekten. Funnet som er blant de første dyrestudiene som demonstrere denne tilsynelatende koblingen, publiseres i ACS 'Journal of Agricultural and Food Chemistry. Tidligere studier har antydet at regelmessig kaffedrikking kan redusere risikoen for type 2 diabetes. Sykdommen påvirker millioner av mennesker i både USA og resten av verden,  og er en økende livsstilssykdom.
Forskerne matet enten vann eller kaffe til en gruppe laboratoriemus som vanligvis brukes til å studere diabetes.
Kaffe forbruket hindret utviklingen av høyt blodsukker og bedret også insulinfølsomheten i musene, som redusere risikoen for diabetes. Kaffe forårsaket også en kaskade av andre gunstige endringer i for eksempel fettlever og inflammatoriske adipocytokines knyttet til en redusert diabetes risiko. Ytterligere labstudier viste at koffein kan være "en av de mest effektive anti-diabetes stoffene i kaffe.
Studier som viser positive effekter av kaffe:
- Kutter risikoen for hjertesykdom med 25%, for kvinner : En studie av Universidad Autonoma de Madrid rapporterte at kvinner som drikker 2-3 kopper kaffe per dag hadde 25 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom og en mindre redusert risiko ble også sett for menn.
- Kuttet risikoen for demens med 65% :En forskningartikkel antydet at kaffe kan redusere risikoen for demens ved å blokkere for den skaden kolesterol kan påføre kroppen. 
- Reduserte faren for Alzheimers sykdom med 65% : En studie av 1 400 middelaldrende finske viser at fem kopper kaffe per dag kan redusere risikoen for Alzheimers sykdom med 65%.
-I en 20-års studie av 50.000 menn, viser det at seks kopper kaffe per dag har senket risikoen for prostatakreft.
-Menn som drikker minst 2 kopper kaffe per dag kan redusere risikoen for å utvikle gallestein med 40 prosent, og kvinner viste en tjuefem prosent lavere risiko for gallestein utvikling. De som drakk mer enn fire kopper hadde 45% lavere risiko. 
- Koffein er ofte brukt som medisin mot hodepine, da særlig migrene og for smertelindring : To kopper brygget kaffe kan redusere muskelsmerter med opp til 48 %. Faktisk har en rapport i Archives of Internal Medicine, viser at å legge om lag 65 milligram koffein til aspirin, ibuprofen eller paracetamol øker smertelindring med rundt 40 prosent.
- Hjelper på humøret: Moderat inntak av koffein øker energi og kutt depresjon, takket være dopamin

Kaffe kan ha sin helsemessige fordeler, men som så mange andre stoffer, kan det påvirke på ulikt vis for ulike mennesker. Hvis du ikke er en vanlig kaffedrikker, og hvis du opplever svimmelhet eller magesmerter etter inntak av en kopp kaffe, er det bedre du holder deg til te i stedet :)

4 kommentarer:

 1. Veldig interessant! Jeg er en stor kaffe elsker så dette var gode nyheter:-) Men tror jeg må holde meg til 2-3 kopper om dagen eller blir kroppen min stressa! Jeg legger link til bloggen din på min.

  SvarSlett
 2. For en gladsak! Veldig gode nyheter ja :)

  SvarSlett
 3. Ja tenkte mange ble glad for disse forskningsresultatene ;)
  Alt med måte da, du har helt rett i det! Kan ikke drikke mer enn et par kopper selv.
  Flott at du legger link!

  SvarSlett
 4. Fin blogg du har!
  Jeg har lagt til en lenke til deg på min blogg, du må gjerne legge ut en tilbake til meg også.. :)

  SvarSlett