15.07.2010

Forskning på morgengretne


Kom over denne på forskning.no:


Her er et utdrag:
" Hva skyldes morgengrettenhet?
Det er kjent at kortisolnivået er knyttet til døgnrytmen og stiger når man våkner, og produksjonen av hormonet stiger også når man er i stressede situasjoner. Det er litt av et mysterium hvorfor vi er i så forskjellig humør om morgenen.  

Tysk forskning antyder at morgenfriske har en høyere konsentrasjon av hormonet kortisol når de våkner. De morgenfriske typene hadde høyere kortisolnivå umiddelbart etter oppvåkning enn kveldstyper
– De mer morgenstille hadde i forsøkene en lavere stigning av kortisol om morgenen, sier den danske søvnforskeren.
– Men man skal være forsiktig med å overfortolke resultatet fordi kortisolnivået er under påvirkning av andre faktorer. Lys og mosjon får for eksempel kortisolkonsentrasjonen til å stige, forklarer Jennum.
Han åpner dermed for at man selv kan gjøre noe med det hvis man er lei av å være gretten om morgenen og gjerne vil heve kortisolnivået sitt for – som tyskerne antyder – å bli mer morgenfriske.
– Det kan man jo bli for eksempel med å sykle på jobben i stedet for å sette seg inn i bilen med solbriller på, sier Jennum. Han mener at det godt kan være en arvelig komponent, men det er heller ikke vitenskapelig bevist.
Til gjengjeld er det sikkert at dårlig humør en enkelt morgen kan skyldes at man simpelthen bare har sovet dårlig og derfor lider av søvnmangel. Men det forklarer ikke hvorfor noen alltid er stille hver eneste morgen. "

1 kommentar:

  1. Følger med på bloggen din.. Mye intressant lesning.. :)

    SvarSlett