07.07.2010

Trenger vi egentlig karbohydrater?



På en måte er svaret NEI!, for vi trenger ikke karbohydrater for å overleve. 
Det vi trenger er blodsukker(glukose). Vi må ikke blande og forvirres av de to.  
Karbohydrater blir brutt ned til glukose, sukker, og slippes ut i blodet slik at blodsukkeret går opp. Men gjett hva; kroppen kan også bruke lagrede proteiner og fett til energi. Det er sant, dersom kroppen trenger glukose kan den bryte ned proteiner (glukogene aminosyrer) og fett (glyseroldelen ).



Så det kroppen trenger er glukose. Hjernen er den største forbrukeren av glukose og er den delen av kroppen som krever mest av den til bruk, selv mens du sover!  


Når karbohydrat inntaket er stort og blodsukkeret blir for høyt,  vil mer insulin skilles ut. Insulin (som er nødvendig for å bringe glukose over cellemembranen på muskel og fettceller, via GLUT4) prøver å få glukosen ut av blodet og inn i cellene. De lagrer glukosen som glykogen i musklene og leveren (men som har begrenset lagringsplass), og som triglyserider i fettceller (som vi vet har nesten uendelig lagringskapasitet).  
Når kroppens blodsukker begynner å gå ned faller også insulinnivået. Da øker utskillelsen av et annen hormonet kalt glukagon. Insulin er det hormonet som ved høyt blodsukker vil slå seg av fettforbrenningen og starte lagringen av glukose i muskler / lever og fettceller. Glukagon er hormonet som ved lavt blodsukker  vil slå seg av lagring og i stedet fremme nedbryting for å skaffe energi.

Glukagons oppgave er å øke blodsukkernivået, og gjør det ved bruk av to prosesser. Den ene er glykogenolyse (bryter ned lagret glykogen fra leveren og muskler og konvertere til glukose) og glukoneogenese (med ikke-karbohydratkilder, som aminosyrer fra proteiner og glyserol fra fett).  

Dette er hvordan vi kan ta lagrede fettsyrer i form av triglyserider, slipper dem ut i blodet og bryte dem ned i en prosess som kalles lipolyse, og bruke dem til energi. Dette stimuleres av hormoner som glukagon og adrenalin. Triglyserider brytes ned til glyserol og frie fettsyrer. Glyserol blir så konvertert til glukose i leveren, mens de frie fettsyrene kan konverteres gjennom en komplisert prosess til ATP (som er anvendelig drivstoff for cellen) .
 

Glykogen er lagret i musklene og leveren. Vi bruker opp mye av lever-glykogenlagrene mens vi sover (hjernen, hvilemetabolismen går jo også selv om vi sover). Muskelglykogenet brukes ved et lavkarbohydratkosthold, men jo mer tilpasset kroppen blir et høyfettkosthold, jo mer muskelglykogen spares.  

Teknisk trenger vi ikke karbohydrater. Vi trenger blodsukker. Det finnes essensielle aminosyrer og essensielle fettsyrer (med essensielle mener jeg at kroppen ikke kan lage disse selv og behovet må dekkes fra kostholdet), men det er ingen essensielle karbohydrater. Sukker er ikke nødvendig!

En annen grunn til å unngå karbohydrater er at de kildene vi har til karbohydrater idag er annerledes, og verre enn de som vi er "ment" til å innta. Hvis du hadde spurt en person for 10.000 år siden om alle typene av karbohydrater han spiste ville du få en fin lang liste av grønnsaker, planter, spirer, frø, frukt og andre naturlige kilder. Sammenligner du det med vår liste fra i dag; kornprodukter, brød, ris, pasta, muffins, smultringer, iskrem, musli, godteri, brus, ja listen og fortsetter, er det ikke samme gode kvaliteten.  
Ikke spis karbohydratrike matvarer for å "holde blodsukkeret" stabilt, kroppen klarer det selv hvis du ikke pumper blodet ditt med sukker og starter krise-alarm og insulinutskillelse. 

Se relaterte innlegg:
 Sukker lager kolesterol i kroppen 

Fettlagring del 1 

Lave karbohydratlagre gir høyere fettforbrenning

4 kommentarer:

  1. Kan man på en måte bli avhengig av sukker og godteri?

    SvarSlett
  2. JA! Absolutt! Studier har vist at sukker og karbohydratrike matvarer kan virke like vanedannende som kokain og nikotin, da de alle påvirker dopaminnivået i hjernen. Prøv å unngå ;)

    SvarSlett
  3. Men hvis man spiser komplekse karbohydrater så er det vel en bedre kilde til energi enn at man skal gå inn i en fase hvor man må etablere energi fra bla muskel i form av aminosyrer da det jo vil kunne føre til mindre muskelmasse.Og over tid lavere forbrenning. Så er det ikke bedre med JAAA til karbohydrater men at de må være komplekse???

    SvarSlett
  4. Det er også mere bærekraftig diett med et høyt karbohydratinnhold i kosten. Bare tenk på hva det koster å lage kjøtt i for og påvirkning på miljø, bruk av areal osv., kontra hva det koster å produsere korn, poteter og liknende. Synes nesten det er litt egoistisk å holde på med LCHF dietter.

    SvarSlett