06.09.2010

Aktivitetsnivå bestemmes av genene

Er du født med lopper i beina? Eller er en perfekt dag å ligge på sofaen og ikke gjøre noen ting?
Du kan skylde på genene dine for anlegg for trening og bevegelse kan nemlig være arvelig! 

Forskning antyder at enkelte legemidler kan brukes til å endre aktivitetsnivået hos mennesker. Biologene ved University of California har funnet ut at frivillig aktivitet, som daglig bevegelse og mosjon, er en svært arvelig trekk som kan sendes videre til neste generasjon via genmaterialet.
Ved arbeid på mus i laboratoriet, fant de at aktivitetsnivået var større for mus med enkelte genetiske egenskaper. Eksperimentene viste at mus som ble avlet for å være hurtigløpere produserte høy-kjører avkom, noe som indikerer at avkommet hadde arvet denne egenskapen for aktivitetpreferanse.
Noen genvarianter gjør at individet vi bevege seg mer, mens andre varianter gjør at individet foretrekker med stillesitting.
 
Theodore Garland Jr, professor i biologi, og leder av studien sa: "Våre funn har for menneskelig helse,fordi folk kan behandles farmakologisk for lav aktivitet gjennom medikamenter, medisiner osv, som målrettet skrur på bestemte gener som fremmer mer aktivitet. Farmakologiske intervensjoner i fremtiden kan gjøre det mer behagelig for folk å engasjere seg i frivillig trening. Slike intervensjoner kan også gjøre det mindre komfortabelt for folk til å sitte stille i lange perioder av gangen. "
Hos mennesker  varierer nemlig aktivitetsnivå stort fra person til person. Noen er født sofaslitere og er inaktivitet store deler av dagen, mens andre føler en trang til å bevege seg og bedrive aktiviteter og trening. Vi  har en stor begynnende epidemi av fedme i de vestlige samfunn, og ennå har vi liten forståelse for hva som  bestemmer variasjonen mellom individer for deres frivillige treningsnivåer. 

Medikamenter eller kosttilskudd som fremmer mer aktivitet er enda ikke laget, men de kan være en realitet i fremtiden.Vi må bruke forskning til å finne løsninger og måter og stoppe utvikligen av overvekt og fedme, og livsstilssykdommene som følger med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar