26.09.2010

Høyt blodsukker er knyttet til økt risiko for kreft

En svensk studie viste mer kreft hos mennesker med høyere blodsukker, uavhengig av om de hadde diabetes.
Da forskerne så på bestemte typer kreft fant de at både menn og kvinner med det høyeste blodsukkernivået hadde mer sannsynlig kreft i bukspyttkjertelen, urinveiene, og malignt melanom (den mest dødelige typen hudkreft) enn de med det laveste blodsukkeret.

Kreft er en multifaktorial sykdom, og studien så ikke på alle de andre mulige kreft påvirkningene. For eksempel, forskerne visste ikke hva deltakernes kosthold, mosjonsvaner, eller familiehistorie med kreft var.


Men mens korrelasjonen ikke fullt og helt kan bevise årsakssammenheng, kan vi likevel vurdere om koblingen er fornuftig. Et kosthold som fremmer høyt blodsukker fremmer også høye insulinnivåer. Insulin er et svært potent stimulator av vekst, og det er derfor de fleste som har høyt blodsukker og høyt insulinnivå også har et høyt nivå av kroppsfett. Insulins formål er å få næringsstoffene du spiser inn i muskler, lever og fettceller. Insulin har også evnen til å stimulere mer potente vekstfaktorer, kjent som insulin-lignende vekstfaktorer (IGFs). Studier har vist at personer med høyere nivåer av IGFs har høyere risiko for å utvikle kreft. Sammen med kunnskaper at kreftcellers foretrukne drivstoff/energikilde er glukose, som karbohydrater forsyner kroppen med i massevis. 
Se denne linken for mer om hvordan glukose hjelper kreftceller å vokse:

Vi kan også vurdere dette fra evolusjonære synspunkt om ernæring. Kosthold med mye karboydrater var ikke mulig før ankomsten av jordbruket rundt ca 10.000 år siden. Frem til dette punktet levde alle mennesker som jegere og samlere og spiste dyr og plantemateriale. Store mengder korn var ikke tilgjengelig, så karbohydrater i kosten var røtter, frukt og grønnsaker. Spol frem til det 20. århundre, da den industrielle revolusjon overtok vår matproduksjon og begynte å fylle ut dagligvarebutikker full av billige, sukker,salt og fett produkter. Gitt at kreft primært er en sykdom av det 20.århundre, sammen med så mange andre som er bundet sammen (fedme, diabetes, etc), passer logikken.

Tatt i betraktning alle de andre skadelige virkningene av et kosthold som gir høyt blodsukker er det mer forsvarlig å holde blodsukkeret lavt ved å begrense deg til et kosthold med karbohydrater som kommer fra grønnsaker, nøtter og frukt, i stedet for sukker og kornprodukter som brød og pasta.


 


Her er en kort liste av virkningene av et kosthold med mye karbohydrater:

- Høyere kolesterolnivå
- Diabetes og metabolsk syndrom
- Overvekt
-En økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag
- Høyere risiko for kreft i bukspyttkjertelen 
Se også tidligere innlegg:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar