08.09.2010

Proteiner er sunnere enn karbohydrater

På trim.no ble det presenterte forskning på ulike kostholdoppsett, basert på en artikkel fra magasinet Mat&Helse.
Her er noen utdrag:

"Nyere studier viser at det er det er gunstig å erstatte karbohydrater i kosten med protein. Et lavt proteininntak kan redusere nyrefunksjonen hos eldre. Studier viser at idrettsutøvere tåler minst 2,8 g protein per kilo kroppsvekt hver dag, tilsvarende 210 g for en mann på 75 kg eller en biff på vel én kilo."

"Siden ”steinalderkostholdet” inneholdt 3-4 ganger mer protein enn et vanlig, amerikansk kosthold, er det usannsynlig at tilpasningen til et høyproteinkosthold gjennom millioner av år i løpet av 10.000 år skulle bli totalt endret, slik at vi nå trives bedre med masse karbohydrater."

 "Studier viser også at risikoen for å få hjerteinfarkt reduseres hvis karbohydrater erstattes med protein. Protein reduserer nivået av de fettstoffene i blodet som anses å være ugunstige og øker de som anses som gunstige. Dessuten kan mange andre faktorer enn kolesterol bedre forklare årsakene til hjerte- og karsykdom: sigarettrøyking, sukker, forhøyet homocysteinnivå, vitamin- og mineralmangler, betennelser i åreveggen, i tennenes rotsoner og tannkjøttet. En fellesnevner her er frie radikaler. En rekke forsøk har vist at sukker (glukose) gir langt høyere oksidativt stress enn fett, mens proteiner gir minst. AHA tror at proteiner kan skade leveren, noe som ikke kan dokumenteres;"

Her ser du hele: 
Proteiner er sunnere enn karbohydrater!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar