17.09.2010

Styrketrening gir livsvarig effektFra forskning.no: 
"Muskler husker at de har vært sterke lenge etter at du har sluttet å trene. Ny forskning på muskelceller kan påvirke både generelle treningsråd og internasjonale dopingregler.

– Styrketrening gir langt mer langvarig endring i musklene enn man hittil har trodd, sier Kristian Gundersen.Han er professor i biologi ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har ledet studien.

Livslang effekt?
Muskelceller er kroppens største celler. Når muskelen vokser, for eksempel når man driver styrketrening, trenger den store muskelcellen flere cellekjerner for å kunne lage nok protein.
Det er nemlig proteiner, som produseres av cellekjernene, som bestemmer hvor sterk muskelen er.
Styrketrening fører til at muskelen øker antallet cellekjerner i en celle. Rent teknisk skaper muskelen disse ekstra cellekjernene ved å innlemme stamceller i muskelcellene.
Tidligere har forskerne trodd at disse muskelkjernene forsvinner når man sluttet å trene. Nå viser den norske studien at det ikke er tilfelle:
– Lenge etter at man har sluttet å trene har man en stor andel av de ekstra muskelkjernene i behold, sier Gundersen.

Viktig å trene når man er ung
Dermed har vi nå fått den vitenskapelige forklaringen på hvorfor det er lettere for dem som en gang har vært godt trent å trene seg opp igjen etter et lengre treningsavbrekk. 
– Det er det store antallet cellekjerner som fortsatt finnes i muskelen som gjør at man raskt kan trene opp muskelmassen igjen, forklarer Gundersen.
Styrketrening i ung alder kan med andre ord være en god investering: Den som samler muskelkjerner som ung, vil lettere unngå muskelsvekkelse som gammel.
Og muskelsvekkelse er en av de lidelsene som gir eldre dårligere livskvalitet – de orker mindre og faller oftere, med hyppigere sykehusinnleggelse.

Så nå er det bare å starte å løfte folkens!;)
Men før du begynner, les denne fra trim.no:


 De 2 øvelsene du IKKE trenger

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar