05.10.2010

Fettlagring på magen er farligere enn på lår


Årsaken til at fett på magen er farligere enn fett på lårene er funnet. 
Forskere ved ”Mayo Clinic” har oppdaget mekanismene for hvordan kroppens fettlagre vokser. 
 Dette er viktig forskning, fordi økt abdominalt fett øker risikoen for metabolsk sykdom, mens fettlagring i den nedre kroppen - som på lårene - ser ut til å senke risikoen. Funnene blir presentert i oktober utgaven av ”Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS)”.
 

"Det cellulære mekanismene er forskjellige, forklarer Michael Jensen, MD, Mayo Clinic som er endokrinolog og var hovedforfatter av studien. "Oppbyggingen av abdominalt fett skjer i stor grad ved at individuelle celler utvider seg i størrelse, mens med fettøkning på lår-eller i underkroppen, da er det antallet fettceller som øker. Så, annen mekanisme, med forskjellige effekter."

Forskerne rekrutterte 28 frivillige til forskningsstudie over 8 uker. Ved hjelp av is, godteri sjokoladebarer, energidrikker og nesten alt annet de ønsket å spise gikk de frivillige opp i vekt. I gjennomsnitt satt deltakerne på 2,5 kilo (kg) fett på overkroppen og 1,5 kg fett på underkroppen. Selv før fettøkningen viste preadipocytes (celler med evnen til å bli modne fettceller) i overkroppen en økning i RNA, sendebud som ber proteiner om å syntetisere fett.

15 menn og 13 kvinner deltok i studien. Forskerne målte kroppsfett og fettcelle-størrelse før og etter åtte uker med overspising. Forskere utfordret teorien om at antallet fettceller i kroppen forblir stabilt og er konstant i voksne. Den støtter også tanken om at økt kapasitet til å produsere fett på underkroppen ved å skape mer celler skaper en viss form for beskyttelse til overkroppen og potensielt hindrer metabolsk sykdom som kan føre til diabetes og andre komplikasjoner.

Tidligere studier har vist at å være ”pæreformet” også gir økt beskyttelse for hjertesykdommer, i motsetning til epleformet. Raske karbohydrater og en høy insulinrespons fører til økt fettlagring i mageregionen, så her et enda en grunn til å holde seg til et lav-karbo-kosthold! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar