24.10.2010

Hvordan stress gjør deg feit. Del 1



Mye forskning har de siste to tiårene vist at stress fører til både fedme og diabetes på en rekke måter. Studier viser også at stress gjør det vanskeligere å gå ned i vekt. Dette er en grunn til at noen mennesker ikke klarer å gå ned i vekt uansett hvor godt de spiser eller hvor mye de trener. 
Stress kan faktisk være en av de viktigste - men oftest den mest ignorerte – faktoren som driver den stadig økende diabetes-epidemien.
For stress er et større problem enn du kanskje tror..

En kjent fysiolog kalt Hans Selye innførte begrepet stress, og definerte det på denne måten:
”the nonspecific response of the body to any demand made upon it” og ” any event in which environmental demands, internal demands, or both tax or exceed the adaptive resources of an individual”.


De fleste tenker bare på psykologisk stress når de hører begrepet stress. Når spurt hva som forårsaker stress, svarer de fleste: for mye ting å gjøre, for stort ansvar, ting som å miste jobben, krangle med ektefellen, kjøre i trafikken eller økonomien


Selv om det er sant at psykologiske utfordringer som dette er store stressfaktorer er det viktig å huske på at stress er også skyldes fysiologiske utfordringer, som for eksempel:
    * Søvnløshet
    * Kroniske infeksjoner
    * Betennelse i kroppen
    * Autoimmune sykdommer
    * Miljøgifter
    * Slanking (kroppen tror den sulter- er en kamp for å overleve)
    * For mye trening


Selv om nivåene av psykologisk stress kan være ganske lav, kan noen av de forholdene som er nevnt ovenfor provosere en kronisk stressreaksjon i kroppen din. Og kronisk stress kan gjøre deg både fett og til en diabetiker.


Når stress blir kronisk og langvarig aktiveres en del av hjernen kalt hypothalamus, som fører til at binyrene frigjøre et hormon som heter kortisol. Kortisol blir normalt utskilt i en bestemt rytme gjennom hele dagen. Konsentrasjoenen i blodet er høy om morgenen når du våkner opp (dette hjelper med å få deg ut av sengen og klar til å starte dagen), og avtar gradvis utover dagen (slik at du føler deg trett ved sengetid, og kan igjen falle i søvn). Forskjeller i kortisolnivåer om morningen er faktisk en av faktorene som gjør noen mennesker morgenmennesker (A-mennesker) mens andre liker å sove lenge.
 
Nyere forskning viser at kronisk stress ikke bare kan øke de absolutte kortisolnivåene, men enda viktigere: de forstyrrer den naturlige kortisolrytmen. Og det er denne ødelagte kortisolrytmen som skaper så mye kaos i kroppen din. 
Noen av effektene av kortisol er for eksempel:

    * Hever blodsukkeret
    * Gjør det vanskeligere for glukose å komme inn i cellene
    * Gjør deg sulten og gir deg søthunger
    * Reduserer evnen til å forbrenne fett
    * Fører til hormonelle ubalanser
    * Reduserer DHEA, testosteron, veksthormon og TSH nivåer
    * Gjør cellene mindre sensitive for insulin
    * Øker andelen fett på magen og mer fettsyntese i leveren.
    * Øker fettlagrings hastigheten

    * Øker nivået av fettsyrer og triglyserider i blodet

Les i del 2 om hvordan slanking, søvnmangel og for mye trening kan gjøre deg fetere, og mer om hvordan kortisol skader kroppen din.

7 kommentarer:

  1. Kjempeviktig tema! Og ikke minst noe jeg selv kjenner igjen på min egen kropp. Spiller ingen rolle hvor "flink" jeg er på kostholdsfronten hvis jeg for eksempel ikke sover om natta, om jeg vil ned i vekt.

    SvarSlett
  2. Ja søvnen har faktisk en veldig stor innvirkning på utskillelsen av hormoner og signalstoffer som regulerer både metabolismen, sult og metthetsfølelsen, og fettforbrenningen. Best å få ca.7-8 timer hver natt.S:)

    SvarSlett
  3. Ja, men så vanskelig av og til. Faller fort inn i et mønster der det ikke blir mer enn 5-6 timer. Ikke bra. Da er det fint å få en påminnelse fra deg ;)

    SvarSlett
  4. Matintoleranser kan vel kanskje komme inn under "betennelse i kroppen" på et vis..jeg tåler ikke melk og når jeg får i meg dette blir jeg kvalm og dårlig..kan jeg formerlig kjenne adrenalinet og kortisolnivået i kroppen stige..stress for kroppen og hodet :-)

    SvarSlett
  5. Ja, fordi å utsette kroppen for noe du ikke tåler eller er allergisk for er veldig stressende for kroppen, og setter immunforsvaret konstant "på vakt". Du føler deg bedre og vil bli bedre hvis du unngår disse matvarene, det vet jeg også fra egen erfaring :)

    SvarSlett
  6. ja, ingen bør vel praktisk talt drikke melk etter man er ferdig med morsmelka.."melk er for kalver" sies det ;-)

    SvarSlett
  7. Jeg sliter med mye indre uro/psykologisk stress, i tillegg til litt fysiologisk stress. Noen gode tips/øvelser til hvordan kvitte seg med/dempe dette stresset..? :)

    SvarSlett