27.10.2010

Hvorfor stress gjør deg feit. Del 2


I del 1 en skrev jeg om hvordan stress fører til en ubalanse i hormonnivåene, og da spesielt kortisol. Som en oppsummering fra  del 1:

"Nyere forskning viser at kronisk stress ikke bare kan øke de absolutte kortisolnivåene, men enda viktigere: de forstyrrer den naturlige kortisolrytmen. Og det er denne ødelagte kortisolrytmen som skaper så mye kaos i kroppen din." Noen av effektene er for eksempel:

    * Hever blodsukkeret
    * Gjør det vanskeligere for glukose å komme inn i cellene
    * Gjør deg sulten og gir deg søthunger
    * Reduserer evnen til å forbrenne fett
    * Fører til hormonelle ubalanser
    * Reduserer DHEA, testosteron, veksthormon og TSH nivåer
    * Gjør cellene mindre sensitive for insulin
    * Øker andelen fett på magen og mer fettsyntese i leveren.
    * Øker fettlagrings hastigheten
    * Øker nivået av fettsyrer og triglyserider i blodet

Hver og en av disse konsekvensene kan alene gjøre deg feit og til en diabetiker, men når de i tilegg legges sammen de er nesten en perfekt oppskrift på diabetes. Og det er mulig å få diabetes type 2 uten å være overvektig! Stress sørger for det. Å være såkalt ”tynnfet” er også en risiko for å få sykdommer linket til blodsukkerubalanser og insulinresistens.
 
Kroppene våre er ikke laget for kronisk stress

En av grunnene til kronisk stress er så ødeleggende for oss er at kroppene våre har ikke utvikle seg til å håndtere det, enda. Vi er konstruert til å håndtere kortsiktig, akutt stress ganske godt. I steinalderen kan dette ha blitt forårsaket ved å bli jaget av en rovdyr eller jakte på vårt neste måltid. Denne type stress kan faktisk være gunstig for kroppen vår fordi det forbedrer vår evne til å reagere på livets utfordringer.


Det vi deriomot ikke er tilrettelagt for er den kroniske lavintensive stresstypen som har blitt så vanlig i moderne liv. Denne type stress fremkaller følelser av håpløshet og hjelpeløshet – det  psykologer kaller et " defeat response ". Og det er denne reaksjonen som fører til økt fettlagring, magefedme, nedbrytning av muskelvev, undertrykkelse av immunforsvaret, og alle de andre effektene jeg nevnt ovenfor, som direkte kan forårsake fedme og diabetes.

Andre stressfaktorer som kan gjøre oss fete og diabetiske: søvnløshet, slanking og trening.

Flere studier viser at søvnmangel øker kortisolnivået og gjør det mer sannsynlig at du lagrer mer fett og/eller utvikler diabetes.
En veldig ny studie viste for eksempel at det å begrense søvnen til 5 timer per natt for kun en uke reduserte insulinsensitiviteten. En annen studie tidligere i år viste at selv en natt med søvnmangel økte appetitten til unge, friske voksne. Søvnmangel er forbundet med lavere karbohydrater toleranse, og forskning har vist at et tap på 3 timer søvn hver natt kan føre til en vektøkning på 4-5%.

Å slanke seg og ”være på diett” er det mange som er. Det kan virke veldig bakvendt at å slanke seg kan bidra til mer fedme og diabetes, men det er ganske logisk når du forstår at slanking er en stressfaktor som forstyrrer kortisolrytmen.
Studier har også vist at lavkalori-dietter (suppedietter, lav-fett dietter sov) - øker kortisolnivåene. Og kalori begrensning er spesielt skadelig når det er kombinert med søvnmangel.

Og til og med for mye trening kan gjøre deg større enn du var før du begynte. Overtrening kan føre til vektøkning og diabetes ved å øke kortisol nivåer, bryte ned muskelvev og øke fettlagringen. Dette gjelder spesielt hvis kortisolnivå allerede er forhøyet eller forstyrret av andre stressfaktorer som mageinfeksjoner, søvnløshet eller psykologiske faktorer.

Det er ikke uvanlig å møte noen som spiser sunt og godt og trener nesten hver dag, men ikke klarer gå ned i vekt. Overtrente aerobicinstruktører er et god eksempel. Den kroniske utholdenhetstreningen dag etter dag er en stressfaktor for kroppen, og holder på fettet for å ”overleve”. Kortisol utskilles i massevis. Det de kanskje ikke vet er at kortisol er en katabolsk hormon. Det bryter kroppen ned.  Muskelvev er metabolsk aktiv og kan faktisk hjelpe med å gå ned i fettprosent. En reduksjon i muskelmasse kan gjøre at du går ned i vekt på kort sikt, men det vil øke sjansen din for støre vektøkning i fremtiden ved å svekke stoffskiftet.
 
Så hvis du sliter med vekten eller med å kontrollere blodsukkeret:
*stress ned
*finn stressfaktorene i livet ditt, både de psysiske og fysiske og finn måter å unngå dem
*ikke slank deg, spis heller sunnere bedre mat (mindre karbohydrater)
*få nok søvn
*eventuelt ta det roligere med treningen. Eventuelt. Fysisk aktivitet er bra, men ikke overdriv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar