26.10.2010

Kosthold med lite karbohydrater

Vi bli anbefalt av statens råd for ernæring og fysisk aktivitet å ha et kosthold der:
  • 55-60% av kosten skal komme fra karbohydrater
  • 25-30% fra fett (mettet fett er begrenset til maks 10%)
  • 10-20% fra protein
Jeg mener det er mer optimalt å spise slik, ca:
  • 5% karbohydrater (dvs ca. 40g/dag)
  • 70-80% fett (150-200g/dag)
  • 20-25% protein (60-80g/dag)


Fra et evolusjons perspektiv er et kosthold med lite karbohydrater og mye mettet fett , samt moderate mengder protein slik våre forfedre spiste. 

Det finnes mye bra forskning på området, men det tar dessverre lang tid før forskningsrapporter blir publiser i media, og noen blir aldri. Grunnen kan være fordi de er stikk i strid med det myndighetene anbefaler. Det aller verste med dette er at den ene forskningsrapporten etter den andre viser at myndighetenes råd er feilaktige, men alikevell er de ikke interesserte i å gjøre endringer. Det handler om penger, som nesten alt annet i samfunnet.  

Men dette er et sunt kosthold der man spiser:
  • proteinrik mat - for eksempel kjøtt, fisk, egg i alle varianter, fjærkre, ost, cottage cheese
  • fett - både enumettet, flerumettet og mettet: for eksempel smør, olivenolje, fet fisk, avokado, kokosolje.
  • så mye mat du vil - og gjerne mye fett, bacon, fløte, uten dårlig samvittighet
  • svært begrenset inntak av karbohydrater - kutt ned på pasta, ris, poteter, brød og kornvarer
  • grønnsaker som brokkoli, paprika, squash, sopp, aubergine, spinat, kål, spirer, osv.

Karbohydrater finnes det rikelig av i matvarer som feks. poteter, pasta, godterier og brød. Når du spiser karbohydrater brytes disse ned i kroppen din til sukker (glukose). Bukspyttkjertelen skiller så ut insulin som hjelper til med å sende glukosen ut til cellene (muskel og FETT) i kroppen din.  Når cellene har brukt all energien fra glukosen som de trenger, lagres overskuddet som fett.

Flere og flere merker fordelene med et å leve på et kosthold med lite karbohydrater. Noen av tingene som kommer igjen når folk beskriver hvordan de føler seg etter overgangen fra et karbohydrat-rikt kosthold til et lavkarbohydrat kosthold er:

* Vektnedgang
* Stabilt blodsukker og stabilt energinivå
* Mindre sultfølelse
* Lavere blodtrykk
* Mer energi (mindre trøtthet)
*mindre oppblåst mage/luft i magen
*renere tenner, mindre hull
*Mer energi
*økt trivsel, bedre psyke
*reduserte allergiplager
*mindre vann i kroppen
*bedre menstrusjonssyklus
*mindre antibiotikakurer, pga bakterieinfeksjoner som kronisk ørebetennelse
*Mer energi utover kvelden/natta.
*Null søthunger.
*Penere hud
*Sover godt.
*Er i bedre humør og føler meg roligere rent psykisk.
*Har fått et normalt forhold til mat.

Se også tidligere innlegg om emnet:

4 kommentarer:

  1. Jeg vil bare nevne at min sønn som er på full fart inn i puberten sier han er mer opplagt, har bedre konsentrasjon på skolen og er i bedre humør med et kosthold med lite karbohydrater. Han driver med bryting på fritiden og sier han orker mer på treningene også :-)Anna Hallen har skrevet en bok om barn med ADHD og LCHF-kost, som heter energibarn. Veldig interessant :-)

    SvarSlett
  2. Takk!Jeg er sikker på at slik informasjon kan hjelpe mange som sliter med det samme. For det er så mange lidelser som kun skyldes et ubalansert kosthold(spesielt med for mye karbohydrater). Vi får fortsette med å opplyse og håpe at flere og flere følger etter :) Ha en fin dag! S

    SvarSlett
  3. Hva tenker du om frukt i denne sammenhengen egentlig? Er det like bannlyst som brød, pasta, ris og andre karbohydratkilder?

    SvarSlett
  4. Frukt inneholder karbohydrater ja, i ulike mengder, så det handler mer om mengden. Og det kommer an på hva du ønsker å oppnå med lavkarbokostholdet. Mange har problemer med for eksempel å gå ned i vekt hvis de spiser my frukt mens andre kan tolerere større mengder. Det er ikke "bannlyst", men som andre karbohydratkilder ;spises med måte.

    SvarSlett