06.10.2010

Kostholdet påvirker genene dine


En persons kosthold kan påvirke balansen mellom sunnhet og sykdom. 
Ikke bare i metabolske sykdommer hvor vi vet den underliggende genetiske og biokjemiske komponenten, som galactosemia eller fenylketonuri, men også i mer kompliserte sykdommer som overvekt, fedme og diabetes. I hvilken grad kosthold påvirker denne balansen kan avhenge av en persons genetikk.

Alle mennesker er 99,9% identisk på gennivå. De resterende 0,1% variasjonene i sekvensen produserer forskjellene vi finner i ulike fenotyper (hårfarge, hudfarge, høyde, vekt, etc.) og en individuell mottakelighet for sykdom eller helse. Endringer i fenotype resulterer av forskjeller i genuttrykk eller endret makromoleylære aktiviteter. 

I utviklingen av komplekse sykdommer er både miljømessige og genetiske faktorer involvert. Den genetiske faktorer som påvirker sykdommen mottakelighet er kjent som genetisk predisposisjon for sykdommen. Imidlertid vil sykdommen ikke bli utviklet hvis ikke bestemte miljømessige faktorer eksponering forekommer.

Det komplekse forholdet mellom genotype og fenotype i vanlige komplekse sykdommer kan dukke opp på flere nivåer. Selv når vi nøyaktig kan avgrense genetisk heterogenitet, er det fortsatt enorme kompleksitet miljøets effekt på fenotype. Kompleksiteten forholder seg ikke bare til det antall gener som er involvert i en bestemt sykdom, men kan også gjenspeile en gen-gen interaksjon- ”epistasis”.

Individuell genetisk bakgrunn, som kan defineres som en unik kombinasjon av vanlige varianter av tusenvis av polymorfe gener som regulerer metabolske veier på ulike nivåer, samhandler med en rekke miljømessige påvirkninger, inkludert kosthold.

For eksempel: det at røyking forårsaker lungekreft. Flere ulike gener er identifisert som øker risikoen for å utvikle lungekreft hos røykere. Dermed kan to personer har samme følsomhet med tanke på genene, men slik har de røyker en langt høyere risiko for å utvikle lungekreft.

Et annet eksempel er hjertesykdom. Enkeltpersoner kan være genetisk disponert for tilstanden, men bare utvikle den på bestemte miljømessige forhold som røyking og høyt kolesterol.

Et tredje eksempel er hypertensjon, høyt blodtrykk. Den enkeltes genetiske bakgrunn kan gjøre dem mer disponert for høyt blodtrykk, men kun når de spiser mye salt i kostholdet. Hvis de ikke spiser mye salt vil de ikke utvikle fenotypen (sykdommen) selv når de bærer den utsatte genotype.

(Dette lærte vi om på forelesingen i public health idag- Ms in Health and Nutrition, Universitetet i Wageningen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar