16.10.2010

Trangen til å ta pause er kun i hodet ditt


Trenger du en pause i eksamenslesingen for å friske opp hjernen?  
Forskere viser nye funn som indikerer at,  kanskje du ikke trenger det..

Det kan skje med studenter som pugger til eksamen, personer som jobber lange dager, eller bare noen som brenner lyset i begge ender med stress og mas: Noe oppstår som forteller deg å ta en pause.  
Du trenger det, så hardt som du studerer. 
Se litt på TV. Spis noe- du fortjener det. 
Slapp av, gå ut en stund og kom tilbake til oppgaven når du føler deg bedre. Tross alt, du er psykisk utmattet.

Men en ny psykologisk studie fra Stanford viser at trangen til å friske opp og ta en pause (eller bare utsette) er - vel – kun i hodet ditt.

I en artikkel publisert denne uken i Psychological Science, ga forskerne en lang utredning om at viljestyrke - definert som evnen til å motstå fristelser og holde fokus på en krevende oppgave-er en begrenset ressurs. Forskere har tidligere hevdet at når viljestyrke er drenert er den eneste måten å gjenopprette det på er ved å lade kroppen med hvile, mat eller andre fysiske forstyrrelser som tar deg bort fra det som er brenner deg ut.

Men den teorien holder ikke nå, ifølge Stanfords team av psykologer. 
 I stedet har de funnet at en persons tenkemåte og personlige overbevisninger om viljestyrke avgjør hvor lenge og hvor godt de vil være i stand til å arbeide på en tøff mental øvelse.

"Hvis du tenker på viljestyrke som noe som er biologisk begrenset, er det mer sannsynlig at du blir sliten når du utfører en vanskelig oppgave, sier Veronika Job, hovedforfatteren. "Men hvis du tenker på viljestyrke som noe som ikke er lett oppbrukt, kan du fortsette og fortsette."

Forskerne designet en serie på fire eksperimenter for å teste og manipulere studentenes oppfatninger om viljestyrke. Etter en anstrengende oppgave hadde de som trodde eller var ledet til å tro at viljestyrke er en begrenset ressurs utført verre på standard konsentrasjons-tester enn de som tenkte på viljestyrke som noe de hadde mer kontroll over.

De fant også at uken frem til den avsluttende eksamen spiste studenter som trodde den begrensede ressurs teorien junkfood 24 prosent oftere enn de som trodde de hadde mer kontroll til å motstå fristelsen. Den gruppen som trodde viljestyrke var en begrenset ressurs utsatte også 35 prosent mer enn den andre gruppen.
 
Teorien om at viljestyrke er en begrenset ressurs er interessant, men den har hatt utilsiktede konsekvenser. Studenter som allerede har problemer med å studere blir fortalt at deres konsentrasjonsevne er begrenset, og at de derfor må ta hyppige pauser. Men troen om at viljestyrke ikke er en begrenset ressurs gjør folk sterkere i deres evne til å arbeide gjennom utfordringer.

Forskerne sier at funnene deres kan hjelpe mennesker som sliter med distraksjon eller fristelse: studenter før eksamen, diabetikere som følger strenge dietter, folk som prøver å overvinne avhengighet eller ansatte står overfor en stram tidsfrist.

Viljestyrke er ikke drevet av en biologisk basert prosess så mye som vi pleide å tenke. 
Troen på det er hva som påvirker din oppførsel.
Tro at du kan! 
Tro at du har kontrollen! 
Du kan!
 Jeg er selvsagt veldig for å ta pauser i lesingen, det er bare bra å gjøre andre ting enn kun å lese. Snakke med venner, en lufterunde, trene, osv. 
Men dette er en studie om viljestyrke, og den har du!;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar