20.10.2010

Vitamin B12 reduserer risikoen for Alzheimers


En ny studie viser at vitamin B12 kan beskytte mot Alzheimers sykdom. 
Forskningen ble publisert idag 19. oktober 2010, utgaven av Neurology ®, det medisinske tidsskriftet til American Academy of Neurology.

"Våre funn viser behovet for videre forskning på betydningen av vitamin B12 som en markør for å identifisere personer som har økt risiko for Alzheimers sykdom, sa forfatteren av studien Babak Hooshmand, MD, MSc, med Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige. Lave nivåer av vitamin B12 er overraskende vanlig hos eldre. Imidlertid, få studier med kosttilskudd har undersøkt nytten av vitamin B12 for å redusere risikoen for hukommelsestap, og de som er har hatt blandede resultater.

For den sju år lange studien tok forskerne blodprøver fra 271 finske eldre, alder 65-79, som ikke hadde demens ved starten av studien. I løpet av sju år utviklet 17 personer Alzheimers sykdom. Blodprøver ble undersøkt for nivået av homocystein, en aminosyre forbundet med vitamin B12, og for nivået av den aktive delen av vitaminet, kalt holotranscobalamin. For mye homocystein i blodet har vært knyttet til negative virkninger på hjernen, for eksempel hjerneslag. Imidlertid kan høyere nivåer av vitamin B12 senke homocystein.

Studien fant at for hver micromolar økning i konsentrasjonen av homocystein, økte risikoen for Alzheimers sykdom med 16 prosent, mens hver picomolar økning i konsentrasjonen av den aktive formen av vitamin B12 reduseres risikoen med to prosent. Resultatet ble det samme etter å ha tatt hensyn til andre faktorer, som alder, kjønn, utdanning, røyking, blodtrykk og body mass index. Tilskudd med folat ser ikke ut til å heve eller senke risikoen for Alzheimers sykdom. 

Mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse funnene før vitamin B12 bør brukes som et supplement for å beskytte hukommelsen og mot Alzheimers. Før den tid kan du få vitaminet gjennom kosten. Det finnes kun i animalske kilder, så vegetarianere har  en større risiko for mangel, hvis de ikke er bevisst på dette.
Vitamin B12 finnes i fisk, fjørfe og andre kjøttprodukter.2 kommentarer:

  1. Ganske spennende lesing, forebygging er nok tingen. spesielt siden morfaren min hadde Alsheimers :S

    Og Alzheimers er rett og slett grusomt og oppleve fra utsiden, når de du er glad i sakte, men sikkert forvitrer....

    SvarSlett
  2. Ja kan godt forstå det.
    Les også artikkelen om diabetes type 3, da Alzheimers faktisk har blitt sett i sammenheng med ubalanser blodsukker og insulin. Enda en grunn til å leve på et kosthold med lite karbohydrater. :)

    SvarSlett