08.11.2010

Genene dine hater sukker!


Du bør spise slik genene dine ønsker!
For det er et faktum at dagens mennesker har 99,995 % identiske gener med jegerne/sankerne som levde i steinalderen for mer enn 10 000 år siden. Dette betyr at genene våre er fortsatt best tilpasset det kostholdet og den livsstilen som var da.

Grandiosa og sjokolade fantes ikke på den tiden (!), og de hadde heller ikke korn, kornprodukter som brød og hvitt mel, hvitt sukker, poteter, radioaktiv mat eller syntetiske tilsetningsstoffer.
Det de spiste var:
friske grønnsaker, kjøtt, fisk, skalldyr, egg, nøtter og noe frukt og bær. Dette kostholdet ga massevis av viktige næringsstoffer som vitaminer, antioksidanter, fytokjemikaler, fiber, flerumettede omega-3 fettsyrer og enumettede fettsyrer. 
Det var et kosthold rikt på protein, fett (mer omega 3 i forhold til omega 6 og mettede fettsyrer), og hovedsakelig lavglykemiske karbohydrater fra grønnsaker.

Sukkerspising er faktisk et nytt fenomen i evolusjonær sammenheng, som vi er dårlig genetisk tilpasset. Sukker bruker mye mer vitaminer og mineraler i sin omsetning i hjernen/kroppen enn proteiner og fett, og "tømmer" derfor lagrene. 

Noen av de helseproblemene sukker er årsak til omfatter:
*raskt blodsukkerfall. På grunn av glukose påvirker utskillelsen av insulin. Rask stigning i blodsukker fører til mye insulin, som igjen fører til raskt blodsukkerfall.
(Insulinresistens-Diabetes 2, overvekt,hjerte-karsykdom, høyt blodtrykk)
*Sinnstilstand. Sukker gir bedre humør på kort sikt på grunn av neurotransmitteren serotonin, men dårligere på lang sikt (ADHD, depresjoner, vold, psykoser)
*Flere infeksjonssykdommer, fordi svekker immunforsvaret
*Framvekst av autoimmune sykdommer
*Avhengighet.Man kan bli avhengig av sukker på lik linje som ved morfin og nikotin, og man blir lettere avhengig av nikoton, alkohol og narkotika hvis man er i biokjemisk ubalanse.

Mennesket er ikke tilpasset store mengder karbohydrater fra korn, og når kornprodukter som brød og grøt ble innført tok de plassen til mye av grønnsakene, kjøttet og fisken en pleide å spise. Og da oppstod mange sykdommer på grunn av vitamin og mineralmangler. Korn mangler mange essensielle næringsstoffer og inneholder faktisk antibeitestoffer som kroppen ikke klarer å nøytralisere (sauer nekter til og med å spise korn!) og farlige muggsoppgifter (ergot, fusarium, oosporein).

Kostholdet før var i mye større grad basert på fett og proteiner (70%,15-20%) og lite karbohydrater (10-15%). 
Idag utgjør ofte karbohydrater 60-70% av kostholdet, og dette krever mye av kroppen å omsette. Energistoffskiftet tilpasser seg lite fett og mye karbohydrater, men det betyr ikke at det er optimalt. Det er bare hjernen og deler av blodcellene som bruker glukose som energikilde, resten av kroppen kan godt bruke fett og ketonlegemer, så lenge en har lagt om kostholdet riktig. 
De fleste organer, spesielt hjertet og musklene, foretrekker fett som energi. 
Fett gir mer "valuta for pengene", da den gir renere forbrenning med mindre tap av energi til omgivelsene. Kroppen klarer å lage den mengden sukker en trenger fra byggesteiner som glycerol og noen glykogene aminosyrer. 


Ved å spise mer fett (i hovedsak flerumettede og enumettede fettsyrer) og proteiner vil insulinutskillelsen synke, og glukagon og veksthormon vil utskilles og hindre/stabilisere stresshormonet kortisol f.eks. Store mengder grønnsaker virker også positivt på syre-basebalansen, da det ikke er bra å bli for sur fordi det vil trekke kalsium og magnesium ut av skjelettet for å nøytralisere(kan føre til bensjørhet).

" En bør ikke få dårlig samvittighet dersom man "skjejer" ut en gang i blant med noe "usunt", men en bør heller får dårlig samvittighet for alt det sunne en IKKE spiser hver dag. "

Smart sagt, da det er livsstilen som er viktig, ikke de små hendelsene. 
Men spis slik genene dine er tilpasset, og du kunne utnytte genenes potensial og få optimal helse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar