04.11.2010

Grunner til å spise fett!


Mange er svært redde for å spise fett, spesielt kvinner, i frykt for å bli fet. Lav-fett- diettene har regjert lenge, og sånn sett virker det jo logisk at fett gjør deg fet. 
Men sannheten er en annen. 
Fett er en vital del av et sunt kosthold og bør bli din beste venn.

Kroppen er helt avhengig av fett for å fungere skikkelig.
Spesielt hjernen, som består av 70 % fett. Essensielle fettsyrer som kroppen ikke kan danne selv er spesielt viktig å få i seg gjennom kosten.

Fett er en energikilde først og fremst, men påvirker alt fra humøret, hukommelsen, forbrenningen, vitamin-opptak, fordøyelsen, immunforsvaret, hud og hår, ledd og muskler, oksygenopptak, omsetning av næringsstoffer; osv....
 
Fett er mye viktigere for kroppen enn karbohydrater, og det er en grunn til at det ikke er noe som heter "essensielle karbohydrater". Kroppen kan selv danne den mengden glukosen hjernen trenger fra glyceroldelen i triglyceridene (fett) eller fra glykogene aminosyrer ved glukoneogenese (dannelse av ny glukose).

Fett, og da spesielt mettet fett, er hevdet av mange forskere og leger til å være grunnen til hjerte-og-kar sykdommer, høyt kolesterol, overvekt, og andre livsstilsykdommer. Hvordan kan det da ha seg at mennesker i tropiske klima, med en høyere andel fett og mettet fett i kostholdet, nesten ikke har disse sykdommene?
Flere og flere er derfor kritiske til denne "hypotesen", og studier viser at synderen er litt "søtere" enn tidligere antatt.

Det er to faktorer som påvirker hvor mye fett som sirkulerer i venene dine. Andelen fett du spiser, og (overraskende kanskje), andelen sukker du spiser. Kroppen lager mettet fett av karbohydrater. Karbohydratene du spiser (stivelse og sukker) blir absorbert i blodet som sukker (glukose), og blodsukkeret øker. Kroppen utskiller da hormonet insulin, som hjelper kroppen å stabiliere blodsukkernivået igjen, ved å slippe glukose inn i cellene. Insulin signaliserer også til kroppen å lagre fett, så leveren omdanner blodsukker i overskudd til triglyserider, altså fett. Ikke bland fett med sukker, da stimuleres fettlagringen på grunn av insulin, i tilegg til at fettsyrer for lagring er lett tilgjengelige.
Høye triglyseridnivå er en negativ faktor som er vanlig i sammenheng med høyt blodtrykk og hjerte-karsykdom og diabetes. Høy-karbohydrat- kosthold øker triglyseridniveået, skaper små LDL-partikler, reduserer HDL og leder til insulinresistens. En amerikansk forsker sier:
"Jeg anbefaler folk å spise store mengder sukker, spesielt fruktose, som i søt frukt, dersom de vil øke kolesterolnivået sitt, siden det har den effekten. " Det er derfor logisk at en bør gjøre det motsatte.

Våre forfedre hadde en andel på 60-80 % fett i sitt kosthold, og mye av det var mettet. Andelen proteiner lå på 20-30 %, mens karbohydratnivået derimot, ble holdt lavt.
Tropiske kulturer har lavere kolesterolnivå enn i USA og andre vestlige land, selv om de spiser mat høy på mettet fett og kolesterol (kokosolje, egg, kjøtt, fisk, smør, ost, skalldyr).
Mettet fett trengs for at de essensielle omega-fettsyrene skal fungere på riktig vis i kroppen.
Mettet fett er mer stabilt, og blir ikke oksidert av frie radikaler i samme grad.
Dette GODE fettet beskytter også leveren for giftstoffer som alkohol og medisiner, øker immunforsvaret og er faktisk hjertets fortruktne energikilde.

2 kommentarer:

  1. Kan ikke være mer enig. I jobben min som ernærings terapeut ser jeg gang på gang at triglyseridene, kolesterol og ikke minst vekten normaliseres om man spiser som du og jeg anbefaler. Men en ting mange gjør feil når de skal kutte til karbo er at de spiser for mye proteiner. Aminosyrene fraktes til lever hvor noe lagres som glykogen her og noe i musklene, overskudd omdannes til glukose som påvirker blodsukkeret og kan øke triglyseridnivåene.

    Her er et eksempel på en som spiste for mye proteiner og ikke turte spise nok fett.Karbohydratene var allerede helt kuttet. Kun fra grønne grønnsaker og litt bær. Etter en uke med økt fett inntak gikk gjsn glukosenivå ned fra 8,7-5,7.

    http://lilalife.no/wordpress/2010/10/08/kan-man-spise-for-mye-proteiner/

    L:)

    SvarSlett
  2. Ja det er helt sant. Via glukoneogenesen omdannes aminosyrer til glukose, og disse påvirker blodsukkeret, insulinutskillelse, osv. Flott at du kommer med eksempler! Disse erfaringene kan nok mange kjenne seg igjen i, eller lære fra!:)

    SvarSlett