25.11.2010

Slik holder du deg frisk i vinter!

 

Det er et fascinerende fenomen at mens noen går friske og raske rundt hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse hver vinter. 
Her er noen tips til hvordan du kan forebygge sykdom og ruste immunforsvaret ditt:
Grunnen til at flere blir syke om vinteren, er at folk er tettere innpå hverandre og derfor lettere blir smittet. Rundt halvparten av alle forkjølelser forårsakes av det såkalte rhinoviruset. Rhinoviruset er veldig smittsomt, og smitter dersom man kommer i kontakt med spytt fra smittede personer - enten ved hoste eller nysing, men også via gjenstander, for eksempel dørhåndtak hvor viruset kan overleve i timesvis. En forkjølelse går som regel over av seg selv.
Influensa er en virussykdom som er mest aktiv om vinteren. Sykdommen varer normalt i 3-5 dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-3 uker etterpå. Man får ømme muskler og ledd, hodepine, feber mellom 38-40 grader. Influensa skyldes et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika.
 
Her er noen tips jeg fant på sunn24.no om hvordan du kan forebygge sykdom og ruste opp immunforsvaret ditt:
1. Unngå sukker og «raske karbohydrater»
Sukker bidrar til å hemme immunapparatet fordi det fører til svingninger i blodsukkeret. Unngå derfor søtsaker og alle matvarer med høy glykemisk indeks (GI), slik som brød, kaker,bakervarer, kjeks, potetmel, ris, poteter, snop, brus.


2. Spis sunn naturlig mat. 
Spis mest mulig ferske og lite bearbeidede matvarer som kjøtt, fisk, fugl, sjømat, grønnsaker, bær, frukt, sopp og nøtter. En base av protein og fett gir et stabilt blodsukker og stimulerer kroppen til å danne veksthormoner og testosteron, som begge bidrar til å opprettholde et sterkt immunforsvar. 

3. Spis mer fett.
Ikke vær redd for fett. Fett virker stabiliserende på blodsukkeret, og flere korte fettsyrer kan hemme eller ta knekken på virus og andre mikro-organismer. Særlig effektivt er kokosfett, som inneholder en stor andel laurinsyre og flere andre kortkjedede fettsyrer som også smør er rik på. Kortkjedede og mellomlange fettsyrer blir lett omdannet til energi og fører verken til fedme eller økt risiko for hjerte- og karsykdom.

4. Ta heftige doser vitamin C. 
Du kan bruke vitamin C forebyggende, men dette er vanskelig, siden halveringstiden for vitaminet i blodet bare er ½ time. Hvis du kjenner det minste tegne til at du er angrepet av et virus som kan gi forkjølelse eller influensa (sår hals, tett nese, lett hodepine), bør du straks ta vitamin C i så store doser som magen tåler og gjenta det hver time inntil symptomene er borte.

5. Spis hvitløk.
Hvitløk, gjerne rå, er en utmerket hjelper mot mange mikroorganismer, inkludert virus, bakterier, parasitter og muggsopp. Press et par fedd direkte på maten og bland hvitløk i sauser og dressinger. Hvis du eller omgivelsene plages av hvitløklukt, kan du spise en kvast persille for å friske opp pusten. Flere som spiser hvitløk samtidig, vil merke lite til at de andre lukter, så en god strategi er å putte hvitløk i maten som spises av flere.

6. Ta vitamintilskudd.
Immunsystemet trenger også tilførsel av en rekke vitaminer og mineraler. Ta derfor et bredspektret kosttilskudd hver dag og suppler med tilskudd av omega 3 i kapsler.

7. Sov!
En god natts søvn er en forutsetning for å motstå dagens kav og mas, og en liten høneblund eller meditasjonsstund midt på dagen kan gjøre underverker med et utmattet immunsystem.Hvis du føler deg «uggen», er det på tide å skru ned tempoet og lade opp batteriene igjen.

8. Tren.
Lett trening bidrar til å styrke immunforsvaret ved at det gir bedre blodsirkulasjon og dermed nærer immunapparatet. Trening gir økt kropps-temperatur, som også virker immun-stimulerende, og bidrar til at kroppen lettere kvitter seg med avfallsstoffer som kan hope seg opp når man lever stillesittende.

9. Vask hendene! 
Husk at mange bakterier og virus overføres ved kontakt med dørhåndtak, toalettseter, kraner på vasker der allmennheten ferdes eller ved berøring av andre mennesker. En god regel er derfor å gi hendene en skikkelig vask flere ganger om dagen. Bruk helst såpe med hudvennlig pH, slik at du ikke blir tørr på hendene.

10. Drikk rikelig med vann
Sørg alltid for at kroppen er hydrert. For relativt inaktive personer betyr det at man bør drikke omkring 1,5-2 liter i løpet av dagen, mens folk som trener hardt, kan trenge det flerdoble. Varier gjerne med urteteer, vann med litt presset sitron og av par skiver ingefær, som også er rik på sink. Ingefær motvirker en rekke mikroorganismer, og sink er nødvendig for et aktivt immunforsvar.

 Sist men ikke minst- lytt til kroppen din og ta vare på deg selv
Solveig :)

6 kommentarer:

  1. kjempe flott innlegg. skal sende det videre til familie!

    SvarSlett
  2. ååå dette var gode tips!! Hele familien har vært lite syk det siste året og nå skjønner jeg hvorfor :-) Takk for et toppers innlegg!!!

    SvarSlett
  3. Takk skal dere ha!Inspirerer til å ville skrive mer når jeg får slike kommentarer ;)S

    SvarSlett
  4. Veldig bra med tips,nu når forkjølelses sesongen nærmer seg. Takk for det :)

    SvarSlett
  5. "Det er et fascinerende fenomen at mens noen går friske og raske rundt hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse hver vinter."
    Jeg er rake motsetninga, frisk om vinter og sylta sommerstid!

    SvarSlett
  6. Ja vi er jo forskjellige. Jeg blir også oftere syk om sommeren og det skyldes nok at pollen og gress allergi svekker immunforsvaret mitt slik at jeg blir lettere mottagelig for bakterier og virus. Skal begynne tidlig i år med å ruste kroppen opp:)

    SvarSlett