04.12.2010

Doktor Dahlqvist om mettet fett og LCHF

Sjekk ut siden til Doktor Annika Dahlqvists: 
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/ 
Hun skriver om LCHF kosthold og helsefordelene, og har også gitt ut bøker om emnet. 

"Et kosthold bestående av få karbohydrater og i stedet mer naturlig fett, LCHF (LowCarbHighFat) er det beste for helsen og tilsvarer den kosten menneskene levde av før de begynte å dyrke karbohydratmat for rundt 10 000 år siden. I og med at LCHF tilsvarer den opprinnelige kosten, må den primære hypotesen bli at dette er det optimale kostholdet. Alt annet må bevises. Vi har alltid spist fett - det er den optimale energien."

Dette sa hun om tankene om å opprette en skatt på mettet fett:
"I skrivende stund er det godt å registrere en sterkt økende interesse for LCHF og lavkarbo i så vel Norge som Sverige. Måtte flere i medisinen få øynene opp for hvordan mat kan brukes som medisin.
I Danmark planlegges det nå en punktbeskatning av mettet fett. I Norge leker helse-etablissementet med de samme tankene: Fett er farlig, og må avgiftsbelegges. Disse ideene baserer seg på myten om at mettet fett er farlig for hjerte- og karhelsen, en myte som ble skapt av den amerikanske forskeren Ancel Keys i 1950-årene som senere har spredt seg til alle land på hele kloden. Myten innebærer at man farliggjør de mettede animalske fettstoffene, som kokosfett og ekte meierismør.
Myndighetens eksperter hevder det foreligger tusenvis av forskningsstudier som beviser at det er farlig å spise mettet fett, men fingransker man disse studiene, oppdager man at ingen av dem holder mål som bevis. Egentlig er det ufattelig at denne myten har klart å beseire fornuften verden over. For saken er jo den at vi uten begrensninger har spist animalsk fett gjennom hele menneskets historie - frem til de siste førti årene. I tropiske land har man i historiens løp inntatt ubegrenset med kokosfett. Hjerteinfarkt var en sjelden sykdoms- og dødsårsak helt frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Hjerteinfarktene tiltok faktisk i takt med at margarinen erstattet smør som hus-holdningsfett. Denne interessante tidsmessige sammenhengen beviser selvfølgelig ikke at det er margarin som forårsaker hjerteinfarkt, men peker jo definitivt ikke på at det er smøret som er farlig for hjertet. I sammenlignende studier har aldri noen funnet det nødvendig å vise at den kunstig fremstilte margarinen er ufarlig å spise. Alle "eksperter" har ganske enkelt forutsatt at det er gunstig for kroppen. De flerumettede matoljene har heller ikke fått bevist sin gunstige virkning eller risikofrihet sammenlignet med smør og annet fett. De billige matoljene, som maisolje, solsikkeolje, soyaolje og så videre, inneholder stort sett bare fettsyren omega-6. Store doser omega-6 er i høy grad betennelsesfremkallende. Det gjør at disse oljene er uten verdi for oss.

Fet fisk og fiskeolje inneholder omega-3, en flerumettet fettsyre som er gunstig for oss, og det stor fare for at vi får i oss for lite av dem gjennom vårt vanlige kosthold. Fettsyren er betennelsesdempende og reduserer mange av våre folkesykdommer, som hjerteinfarkt, allergier og så videre. Imidlertid trenger vi bare noen få gram daglig av denne omega-3-oljen. Resten av fettbehovet vårt blir på utmerket vis dekket av naturlig animalsk fett.

Fett er sammen med proteiner en uunnværlig byggestein for alle celler, hormoner, antilegemer med mer. Vi kan selv produsere fett av karbohydrater, men det er vanskelig å få dannet alt det fettet vi trenger. Derfor er det best for kroppen å få tilført en passende mengde fett fra maten. Vi trenger ikke mye karbohydrater, for denne energien klarer kroppen å produsere selv.

Fett er i tillegg den aller beste energiformen fordi den ikke øker blodsukkeret og utskillingen av insulin. Høyt blodsukker og insulin er nemlig sykdomsfremkallende både på den ene og andre måten. Spesielt diabetespasienter blir sykere dersom de inntar en høy andel blodsukkerøkende karbohydrater. Og fri og bevare oss for en skatt på det naturlig mettede fettet!

Annika DahlqvistLege, spesialist på allmennmedisin og forfatter

3 kommentarer:

  1. Dette var et supert innlegg som jeg skal sende til skeptiske venninner :-)

    SvarSlett
  2. Takk!Ja noen trenger helt konkrete fakta, helst fra en lege eller forsker for å "tro" :) Forsett å spre kunnskap og erfaring:)Leste innlegget ditt om en lavkarbo jul/desember, inspirerende! Solveig :)

    SvarSlett
  3. Har akkurat kost meg med egg, avokado, og bacon, mm. I tillegg til at dette uten tvil er den optimale kosten, er det jo så vanvittig godt:). Vinn/vinn!

    SvarSlett