11.01.2011

Avokado er sunt og godt


Jeg elsker avokado! Spiser den ofte rett fra skallet med en skje. 
Det er jo toppers mat å ta med seg, eller reisemat, for den kommer allerede pakket, alt du trenger er noe å spise den med. Mamma spiser ofte en halv avokado med rekesalat (med majones) i hullet der stenen var, og Pappa spiser faktisk avokado og egg til frokost hver morgen, for dette går fort og han sikrer en god start på dagen!:) Sunn familie, for avokado er en veldig sunn frukt. 
Se bare her:

Avokado er mettende, og den gir deg mye sunt enumettet fett og næring per kalori. 
Enumettet fett er godt for hjertet og kolesterolet. Denne typen fett er avokadoen svært rik på. Det halvfaste avokadofettet er gunstig i forebyggelsen av dårlig kolesterol og hjerte- og karsykdommer. Hele 77 % av kaloriene i avokado kommer fra fettet den inneholder.
Spiser du to spiseeskjer avokado, får du i deg ca 50 kalorier og omkring hele 20 vitaminer og mineraler. Avokadoen er en glimrende kilde til både A-, B-, C- og E-vitaminer, kalium og proteiner..
Ifølge whfoods.com og frukt.no:

Avokado inneholder, Vitamin C, vitamin E, og aminosyren glutation, som er supre antioksidanter. Det beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade arvematerialet og kroppens celler. De bidrar også til å holde huden frisk og ung ved å forhindre skader forårsaket av reaktive oksygenforbindelser i hudcellene. Vitamin C er også viktig for sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Det vannløselige B-vitaminet folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA (arvestoff). Et tilstrekkelig inntak av folat er viktig før og under svangerskapet fordi folat forbygger fosterskader. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen

Den ovale grønne frukten er en super kilde til mineralene kalium, magnesium, og kobber. Kalium virker blodtrykknedsenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen.
Avokado inneholder fettstoffer som er viktige for stoffskiftet i nervesystemet. Dessuten er frukten svært rik på B-vitaminer som er behøves for god nervefunksjonen. Med bakgrunn i dette, kan avokado være velegnet mat for de som lider av nervøsitet, irritabilitet eller depresjon.
 Avokado er også en god kilde til kostfiber. Ved å spise 100 gram avokado får man i seg ca. 7 gram kostfiber. Det metter uten å gi energi, virker gunstig på mage- og tarmfunksjon og kan hjelpe mot forstoppelse.  Kan brukes i alt fra salater, til sashimi, kylling, kjøtt, dipp, og guacemole.

Formen på avokado ga tydeligvis de gamle aztekerne assosiasjoner til noe ytterst mannlig.  Ordet deres for avocado, ahucatl, betyr nemlig også ”testikkel”! Umoden avokado har lang holdbarhet i temperatur på 6-10 º, men modnes lett på kjøkkenbenken i en plastpose sammen med f.eks et eple. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men aldri under 5 ºC. Da får den grått fruktkjøtt.
 Dagens lunsj? :)

3 kommentarer:

  1. mm. skrev ett inlegg om frukten for en stund siden. eeelsker den.mmm

    SvarSlett
  2. Den første maten til guten min var avokado mosa med banan! Det likte han kjempegodt!!! ;)

    SvarSlett
  3. Ja er nok sunnere enn mange av barnemat-glassene man får kjøpt! :)

    SvarSlett