06.01.2011

Flere kutter karbohydrater istedet for fettEt økende antall ernæringsforskere gir i dag karbohydratene skylden - ikke lenger fett - for nåtidens livsstilssykdommer. Dette er en veldig bra utvikling, da råd om å kutte på fettet ikke har virket særlig bra. De sier nå at å kutte karbohydrater er nøkkelen til å kunne snu og behandle fedme, hjertesykdommer, type 2 diabetes og hypertensjon (høyt blodtrykk).

LCHF og lavkarbo har blitt mer og mer populært de siste årene, sikkert fordi så mange får gode resultater og føler seg bedre. Dette er en kjempepositiv utvikling, og jeg håper at flere og flere "hiver seg på". 
Anbefal gjerne blogg og nettsider som har nyttig informasjon til meg, venner og kjente slik at alle får kunnskap og informasjon som kan være med å overbevise!
De fleste kan telle kalorier.  Mange har også en anelse om hvor mye fett de spiser og kildene til det i kostholdet sitt. Men færre tenker over hvor mye karbohydrater de får i seg eller vet hvorfor de burde holde en oversikt. Det kan for mange virke som et forvirrende budskap. I årevis har vi blitt matet med ideen om at det å spise fett vil gjøre deg fete og føre til kroniske sykdommer.

"Før var fett fiende nr. 1," sier Dr. Edward Saltzman, førsteamanuensis i ernæring og medisin ved Tufts University. "Nå viser vitenskap og forsking at vi heller må eliminere karbohydrater, særlig de som inneholder raffinert mel og sukker."

Amerikanere inntar i gjennomsnitt 250-300 gram karbohydrater om dagen, med om lag 55% av kaloriinntaket, og det er ca det nordmenn ligger på også. Forbruket av karbohydrater har økt i løpet av årene med hjelp av den 30-år-gamle meldingen fra myndighetene om å kutte fett. Og nasjonens nivåer av fedme, type 2 diabetes og hjertesykdommer har bare økt som resultat. Når folk går inn for å redusere fett øker de i stedet forbruket av karbohydrater og sukker, og dette skiftet kan være knyttet til de største helseproblemer vi har i dag.

"Fett er ikke problemet, sier blant annet Dr. Walter Willett, som er leder for avdelingen for ernæring ved Harvard School of Public Health. "Hvis amerikanerne kunne eliminere sukkerholdige drikkevarer, poteter, hvitt brød, pasta, hvit ris og sukkerholdig snacks, ville vi utslette nesten alle de problemene vi har med vekt og diabetes og andre metabolske sykdommer."

Dette er matpyramiden du bør følge:


3 kommentarer:

 1. Hei Solveig. Lurte på om du kunne motargumentere dette http://www.klikk.no/helse/dinkost/ernaring/article605711.ece i et innlegg eller på e-post til meg (e-postadressen på nettsiden min). Dersom du har gode forskningsartikler å henvise til er det supert.
  Jeg er absolutt ikke imot det du skriver og holdningen din til mindre karbohydrater i kostholdet, men jeg trenger "kjøtt på beina" for å kunne argumentere mot disse påstandene. Har ennå ikke helt funnet ut hvilke "kosthold jeg tror på", men går i retningen av mindre karbohydrater enn hva staten anbefaler hvertfall, liker tanker/teoriene rundt Paelo.

  SvarSlett
 2. Har prøvd å samle de viktigste bloggene og nettsidene om LCHF her:
  http://helseterapeuten.blogspot.com/
  Bloggen din er selvsagt også med.

  :-))

  SvarSlett
 3. Ann Kristin: Se gjerne gjennom tidligere innlegg jeg har skrevet, der forklarer jeg en del om dette kostholdet. Skal sende deg noen flere linker på mail ja :)

  Tor: Flott at du legger til bloggen min på siden din! Sjekket den ut - mye bra informasjon og bra innlegg :) Stå på!Solveig:)

  SvarSlett