14.01.2011

Kakao - en kilde til antioksidanter


Hver morgen drikker jeg kaffe med en teskje kakaopulver oppi. 
Mmmm det er så godt! Kakaokaffe!:) Kakao er ikke bare godt men også veldig sunt. 
En kopp kakao eller to i ny og ne kan være en deilig, varm og sunn måte å skaffe seg flere antioksidanter. Antioksidantene i kakaoen heter polyfenoler. De hjelper kroppen med å ta knekken på frie radikalere som ødelegger celler og lager kreft. Dermed kan kakaoen beskytte både mot sykdommer og ekle effekter av aldring.
 Etter å ha studerte kakaodrikkende indianere, mener en amerikansk forsker at kakao er så bra for helsa at stoffet kan bli like viktig som både penicillin og bedøvelsesmidler. 
 Vitenskapen har lenge vært klar over at kakao-bønner inneholder et stort utvalg av komponenter og næringsstoffer som som kan gi deg bedre fysiske prestasjoner. I en undersøkelse utført ved Indiana University, USA fant forskere ut at sjokolade-drikk ga bedre resultater for syklister enn standard styrkedrikk basert på karbohydrater.

Italienske forskere har nylig funnet ut at regelmessig konsum av selv små mengder mørk sjokolade resulterte i vesentlig lavere nivåer av C-reaktive proteiner, en nøkkelmarkør for infeksjoner. 

Nederlandske forskere har funnet ut at sjokolade er godt for hjertet. Kakao viste seg å ha dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, to-tre ganger så mye som en kopp grønn te og opptil fem ganger så mye som svart te. Varm kakao ser dessuten ut til å gi fra seg flere av de sunne stoffene enn en kald sjokoladedrikk.

Det er kakaobønnene som inneholder de sunne stoffene, men i følge forskerne er det ikke like bra å hive innpå ei plate med melkesjokolade. En 40-grams sjokolade inneholder nemlig omtrent åtte gram med usunt fett og masse sukker, mens det bare finnes 0,3 gram i en gjennomsnittlig kopp kakao. Så i tillegg til å se på størrelse, kaloriinnhold per 100 gram, innhold av sukker og fett, er det viktig å se på hvor mye kakao sjokoladen inneholder, for det er her de sunne stoffene er. 
Skal du spise sjokolade,alltid velg en variant med 70% kakao eller mer.
Kakao:
- Inneholder dobbelt så mye antioksidanter som rødvin
- Inneholder 3 ganger så mye antioksidanter som grønn te
- Har 10 ganger høyere ORAC verdier (mål på antioksidanter) enn spinat
- Inneholder forskjellige antioksidant-komponenter, inkludert catechiner og flavanoler. Antioksidanter beskytter hjerneceller, blodårer og vev
- Reduserer betennelser (som bidrar til slag og demens)
- Bedrer mental helse og ytelsesevne
- Forskjellige kjemikalier i kakao øker sinnsstemningen og reduserer depresjon
- Bedrer blodstrømmen til hjernenFlavanolene i kakao hemmer oppblomstring av betennelser i luftveiene.
- Flavonoider hemmer også COX-1 og COX-2 enzymer, som bidrar til betennelser.
- Undertrykker aktiviteten til P-selectin, en markør for infeksjon. 
 Se også:

9 kommentarer:

 1. Hei Solveig! Kjempefin blogg :-) Jeg håpte kanskje du kunne svare meg på et spørsmål. Jeg trener fem ganger i uken og spiser lavkarbo med kanskje 40 gram karbohydrater om dagen. Selv om jeg spiser meg mett, sover jeg veldig dårlig (og våkner gjerne av meg selv klokka halv seks om morgenen, selv om jeg ikke føler meg uthvilt). Har kommet frem til at jeg sikkert får i meg for lite mat, men hva er det jeg bør øke på isåfall? Tror jeg får i meg nok proteiner, ca. 100 gram daglig. Er det fett eller karbohydrater jeg må prøve å få i meg mer (eller mindre??) av?
  Blir utrolig takknemlig om du orker å svare på dette :-)

  SvarSlett
 2. Hei Linn:)Takk for det!
  Hva er det du trener? Trener du mye utholdenhetstrening? Hvor lenge har du spist 40g karb/dag? Kan hende kroppen enda er i omstillingsfasen (enzymer osv til fettforbrenning) Jeg ville nok økt fettinntaket heller enn mer karbohydrater. At du sover dårlig kan jo skyldes andre faktorer også..men du har kanskje utelukket disse ved å prøve ulike ting?S:)

  SvarSlett
 3. Så du hadde lagt ut en mailadresse her oppe, så jeg sender deg en mail hvis det er greit?Genialt med kakao i kaffen forresten! :-)

  SvarSlett
 4. Hei(: lurte bare på om ikke man får for høyt kolesterol vis man spiser så mye fett?

  SvarSlett
 5. Nei, siterer fra et tidligere innlegg om mettet fett og kolesterol:
  "Den allmenne oppfatningen at mettet fett ikke er bra for hjertet fordi det øker total kolesterolnivåene er feil. Denne ideen er " i stor grad basert på fremskrivninger, som ikke støttes av reelle data," sier Krauss. Et problem med den gamle logikken er at "total kolesterol egentlig ikke er en stor prediktor for risiko, sier Meir Stampfer, professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard School of Public Health. Selv om mettet fett øker blodnivåene av "dårlig" LDL kolesterol, øker det også det "gode" HDL kolesterolet. I 2008 var Stampfer medforfatter av en studie i New England Journal of Medicine som har fulgt 322 moderat overvektige personer i to år da de praktiserte en av tre dietter: en lav-fett, kalori-diett basert på the American Heart Association' retningslinjer, en Middelhav - begrenset-kalori diett rik på grønnsaker og lite rødt kjøtt, og en lav-karbohydrat, nonrestricted-kaloriinntak. Selv om deltagerne på low-carb diett spiste mest mettet fett, endte de opp med den sunneste forholdet mellom HDL til LDL kolesterol og mistet dobbelt så mye vekt som sine lav-fett-spisende kolleger.

  Stampfer's funn ikke bare antyder at mettet fett ikke er så ille, de tyder også på at karbohydrater kan gjøre det verre, og øke risikoen. I 1997 var han medforfatter i Journal of the American Medical Association i en studie som evaluerte 65 000 kvinner, og fant at de kvinnene som spiste mest lettfordøyelige og lett absorberbare karbohydrater, dvs. de med høyest glykemisk indeks-var 47 prosent mer sannsynligvis til å få type 2 diabetes, enn de med lavest gjennomsnittlig glykemisk indeks-score. (Mengden av fett kvinnene spiste påvirket ikke diabetes risiko.) Og en nederlandsk studie i 2007 av 15.000 kvinner, publisert i Journal of the American College of Cardiology, fant at kvinner som var overvektige og som spiste måltider med den høyeste gjennomsnittlige glykemisk belastningen, hadde en 79 prosent større sannsynlighet for å utvikle hjerte-karsykdom enn de overvektige kvinner i laveste andel. Disse trendene kan forklares delvis av jojo effekten som høyglykemiske karbohydrater har på blodsukker, som kan stimulere fett produksjonen og inflammasjon, øke total kaloriinntak og gi lavere insulinfølsomhet, sier David Ludwig, direktør for fedme programmet ved Children's Hospital Boston."
  Sukkerinntak øker derimot kolesterolet!S:)

  SvarSlett
 6. Drikker også kaffe med kakoapulver i hver morgen, så godt:)

  SvarSlett
 7. Hørtes godt ut! :) Vet du hva glykemisk indeks er på en kopp med kakaodrikk? Tenker på rett i koppen, eller hjemmelaget med melk og kakaopulver?

  SvarSlett
 8. Hvilken type kakao vil du anbefale? :-)

  SvarSlett
 9. Så ren som mulig. Jeg bruker vanlig kokekakao som du får kjøpt på Rema nå, men du kan finne andre varianter på helsekostbutikker. Bare ikke kakaopulver tilsatt sukker eller instant type..;)

  SvarSlett