21.01.2011

"Obesigenic" enviroment

Obesigenic er kanskje et term du ikke har hørt før, men det er trolig et du vil høre mer om fremover!
Denne grafen viser sammenhengen mellom dagens overflodssamfunn (miljø) og hvordan kroppen responderer basert på predisposisjon for overvekt (genetikk).
















I et restriktivt miljø, altså der mat ikke finnes så lett tilgjengelig og man har høy fysisk daglig aktivitet er BMI mellom de som er såkalt "resistente" mot overvekt og de som er "prone" ca lik.
Men i "obesigenic", overvektiske, miljø er de som har en genetisk predisposjon for overvekt en betraktelig høyere BMI. Så du kan ikke bare skylde på arvelighet eller genene for overvekten, miljøet spiller en stor rolle. Og i slike miljø der mat kan finnes, kjøpes, fåes overalt, og de fleste har en stillesittende hverdag, er det ikke tvil om hvordan utviklingen vil gå.
Jeg vil tro dagens samfunn ligger mer mot et "obesigenic" miljø allerede....

2 kommentarer:

  1. Jeg har i det siste lest mye om LCHF kostholdet, men synes det fortsatt er en del som skurrer.
    Du anbefaller hovedsakelig 5% karbohydrater, 70-80% fett og 20-25% protein.
    For mennesker som trener mye, 6 -7 ganger i uken med relativt høy intensitet, anbefaller du fortsatt såpass lite karbohydrater?
    I Dalqvist bok anbefaler hun at aktive og friske mennesker kan øke karb inntaket til rundt 70 -80 g daglig, hva tenker du om dette?

    Jeg synes det et veldig spennende tema, men det er vanskelig å vite hva som er riktig.
    Du har forøvrig mye god informasjon her :)

    SvarSlett
  2. Hei Kristine,takk for det!
    Du kan høre på Dalquist, jeg stoler på at hun vet hva hun snakker om! Og det er selvsagt forskjeller i folks aktivitetsmønster og hverdag som kan gjøre at noen kan spise litt mer karbohydrater uten å få særlige konsekvenser av det. Hvis de f.eks forbruker mye muskelglykogen eller all glukosen under langvarig utholdenhetstrening. Jeg personlig trener ikke slik lengre, syntes det slet mer på kroppen enn det ga meg energi, så det er byttet ut med høyintensitets styrkeøkter, og noen effektive korte sprinter av og til. Jeg klarer dette utmerket på mye fett og lite karbohydrater, og kroppen min har hatt tid til å tilpasse seg denne kosten. Jeg merker at denne kosten har gitt meg masse positive fordeler, og er veldig pro-LCHF. Men hva som er riktig for meg er ikke nødvendigvis riktig for deg. Prøv deg frem :)S

    SvarSlett