Hold deg unna pommes frites, chips og kjeks!
Transfett øker riskoen for å få depressjon.
Dette viser en ny studie gjort på University of Navarra og University of Las Palmas de Gran Canaria. Transfett har allerede vist å øke risikoen for hjerte og kar sykdommer, og forskerne mener depressjon påvirkes av kostholdet via de samme mekanismene:
Transfett dannes når flytende oljer gjennomgår en såkalt delvis herding, der oljen varmes opp til høy temperatur og utsettes for høyt trykk, hydrogengass og en metallkatalysator. Fettet (fettsyrene) endrer struktur ved å behandles på denne måten og oppfører seg annerledes i kroppen, fordi det blir herdet.
Når kroppen tilføres transfett reduseres HDL mens LDL kolesterolet i blodet øker. I tillegg øker innholdet av triglyserider og kroppens egen produksjon av pro-inflammatoriske, altså betennelsesfremmende faktorer. Dette kan være med på å skape betennelser i blodåreveggen og utvikling av hjerte- kar sykdommer, samt gi en rekke betennelsesrelaterte sykdommer og plager.
Hvor finnes transfett?
Soyaoljer, varmpresset rapsolje, frityroljer, frosne matvarer med frityrt panering inneholder mye transfett. Ferdigkjøpte kaker og kjeks med lang holdbarhet, chips, pommes frites og annen frityrstekt mat inneholder ofte transfett. Suppeposer, sauseposer og enkelte sjokoladepålegg inneholder også en del transfett. Oftest står det vegetabilsk olje, ikke noe mer. Transfett er billig og det er lett å bake med, samt at det gir bakevarer med mye lengre holdbarhet. Fettet harskner mye langsommere enn annet fett
Huff!Les innholdsfortegnelsene!
Les mer her:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110126171451.htm
http://solveigs-smil.blogspot.com/2010/01/de-verste-for-kroppen-din.html
Transfett øker riskoen for å få depressjon.
Dette viser en ny studie gjort på University of Navarra og University of Las Palmas de Gran Canaria. Transfett har allerede vist å øke risikoen for hjerte og kar sykdommer, og forskerne mener depressjon påvirkes av kostholdet via de samme mekanismene:
Transfett dannes når flytende oljer gjennomgår en såkalt delvis herding, der oljen varmes opp til høy temperatur og utsettes for høyt trykk, hydrogengass og en metallkatalysator. Fettet (fettsyrene) endrer struktur ved å behandles på denne måten og oppfører seg annerledes i kroppen, fordi det blir herdet.
Når kroppen tilføres transfett reduseres HDL mens LDL kolesterolet i blodet øker. I tillegg øker innholdet av triglyserider og kroppens egen produksjon av pro-inflammatoriske, altså betennelsesfremmende faktorer. Dette kan være med på å skape betennelser i blodåreveggen og utvikling av hjerte- kar sykdommer, samt gi en rekke betennelsesrelaterte sykdommer og plager.
Hvor finnes transfett?
Soyaoljer, varmpresset rapsolje, frityroljer, frosne matvarer med frityrt panering inneholder mye transfett. Ferdigkjøpte kaker og kjeks med lang holdbarhet, chips, pommes frites og annen frityrstekt mat inneholder ofte transfett. Suppeposer, sauseposer og enkelte sjokoladepålegg inneholder også en del transfett. Oftest står det vegetabilsk olje, ikke noe mer. Transfett er billig og det er lett å bake med, samt at det gir bakevarer med mye lengre holdbarhet. Fettet harskner mye langsommere enn annet fett
Huff!Les innholdsfortegnelsene!
Les mer her:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110126171451.htm
http://solveigs-smil.blogspot.com/2010/01/de-verste-for-kroppen-din.html
Er mange typer pommes frites, potetgull og kjeks som ikke har transfett også :) Har sett statistikker som viser at det står for under 1 % av kaloriinntaket til Nordmenn, så ikke akuratt noe problem.. Men jeg er helt enig, vi burde minimere inntaket av transfett/herdet fett.
SvarSlettKroppen har det nok ikke så digg etter en pose chips eller pommes frites UteN transfett heller, så det anbefaler ikke jeg i allefall ;)
SvarSlettDette får vi holde oss unna!!!
SvarSlettHehe, godt poeng.
SvarSlettMen lov å kose seg noen ganger da :)
Selv spiste jeg over 1/2 kg sjokolade i går :P