02.02.2011

Gen dobler risiko for lungekreft, for røykere!

Forskning.no:
– Røyking gir den aller største risikoen for å utvikle lungekreft.
Det sier Frank Skorpen, professor ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU. Han er en av forskerne i et norsk prosjekt som ser på genetiske faktorer og behandling av lungekreft.

Om du ikke røyker er risikoen for å få lungekreft relativt liten. Men den genetiske faktoren for lungekreft som forskerne har funnet, dobler nesten denne risikoen.
– Det er en hyppig genetisk variant, og siden cirka 10 prosent av befolkningen har genvarianten på begge kromosomkopiene arvet fra mor og far, er det mange som har økt risiko for å utvikle lungekreft, sier Skorpen. Men det stopper ikke der.
Forskningen tyder på at genutgaven også gir en økt sjanse for å røyke mer enn andre. Det vil si enda høyere risiko for å utvikle lungekreft.
Det aktuelle genet ligger på kromosom 15 og koder for nikotinactylcholin-reseptorer i cellene i kroppen. Nøyaktig hvordan disse reseptorene bidrar til økt risiko for lungekreft og sjanse for å røyke mer, vet forskerne ikke ennå. Genet ble funnet i et stort internasjonalt prosjekt som forskergruppen ved NTNU var med i. Da søkte forskerne gjennom hele det menneskelige genomet etter genetiske faktorer som øker risikoen for lungekreft. Genet som forskerne ved NTNU har gått videre med er en av variantene som økte sannsynligheten for å utvikle lungekreft mest.

 http://www.forskning.no/artikler/2010/desember/272670
 Mitt tips er å ta et bevisst valg om å kutte røyken: IDAG!


1 kommentar:

  1. Jeg er så glad jeg har slutta å røyke...

    SvarSlett