24.02.2011

Influensa - huff!


Jeg ble smittet av influensa denne uken, så jeg har vært ganske redusert...
Man setter veldig pris på helsen man har når man blir så syk. 
Kaldsvette, feber, slapphet, smerte og ubehag i kroppen, ømme ledd, slim i lungene, forkjølelse, og et stort søvnbehov. Det er ubehagelig; men heldigvis ikke livstruende alene. 
Kroppen har derimot et glimrende immunforsvar som jobber iherdig dag og natt for å bekjempe viruspartiklene, og det er sjeldent at sykdommen varer lengre enn en uke (ifølge lommelegen.no ;) ) 
Sykdommen varer normalt i 3-5 dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-3 uker etterpå. Influensa skyldes et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika.”

Influensa får en når en smittes av influensaviruset, som kommer i ulike varianter fra år til år, og som sikter på luftveiene ved å binde seg til overflaten på cellene der. Deretter frigjør viruset sin genetiske informasjon til denne cellens kjerne, og overtar styringen over den. Viruset får cellen til å produsere masse kopier av seg selv, og disse sprenger til slutt cellen når de frigjøres, og cellen dør/blir drept. De nye viruspartiklene infiserer så andre celler og du får influensa-symptomene. 
 
Influensasesongen
Grunnen til at flere blir syke om vinteren, er at folk er tettere innpå hverandre og derfor lettere blir smittet. Mikrobiologer (studerer mikroorganismer) har studert grunnen til at influensaviruset liker seg best om vinteren. Virologer (de som studere virus) har funnet ut at at influensaviruset spres med større sannsynlighet ved kaldere temperaturer. De kalde, tørre omstendighetene drar fuktighet ut av de dråpene som blir frigitt fra hosting og nys, som tillater viruset å sveve rundt i luften. 

I tillegg gjør kald tørr luft at nesen og luftveiene tørker mer ut, slik at virus-overføring går lettere. Dette går imot den vanlige oppfatning om at vi får influensa fordi immunforsvaret er mindre aktivt under vinteren. Det ville jo også være usannsynlig at kroppen (så genialt som den er konstruert) skrur ned forsvaret om vinteren. Så grunnen er at influensaviruset spres ved kalde temperaturer, og ikke varme.  

Når syke hoster eller nyser blir mikroskopiske partikler av vann og virus spredd ut i luften. I den lave temperaturen blir dråpene tørket ut, og da er viruset mer stabilt, og holder seg i luften lengre. Influensavirus dekker seg også med en fett+proteinforbindelse (hemagglutinin for spesielt interesserte), og denne størkner og blir hard ved lave temperaturer. Derfor er viruset mer stabilt om vinteren. I halsen og lungene smelter derimot dette laget, slik at viruset kan angripe cellene.

Influensa svekker immunforsvaret, det er jo opptatt med virusbekjempelsen, slik at kroppen er mer sårbar ovenfor andre, mer seriøse infeksjoner. Siden influensa skyldes et virus- og ikke en bakterie- virker ikke antibiotika-og det gis heller ikke noe medisin - kun vaksine-mot influensa. 
Den kureres best med hvile, inntak av mye væske, omsorg og pleie av en som er glad i deg, og en bøtte tålmodighet. Her er noen tips fra sunn24.no om hvordan du kan forebygge sykdom og ruste opp immunforsvaret ditt:

Hold deg unna personer som hoster og de som har influensa

Vask hendene! 
Husk at mange bakterier og virus overføres ved kontakt med dørhåndtak, toalettseter, kraner på vasker der allmennheten ferdes eller ved berøring av andre mennesker. En god regel er derfor å gi hendene en skikkelig vask flere ganger om dagen. Bruk helst såpe med hudvennlig pH, slik at du ikke blir tørr på hendene.

Ta heftige doser vitamin C. 
Du kan bruke vitamin C forebyggende, men dette er vanskelig, siden halveringstiden for vitaminet i blodet bare er ½ time. Hvis du kjenner det minste tegne til at du er angrepet av et virus som kan gi forkjølelse eller influensa (sår hals, tett nese, lett hodepine), bør du straks ta vitamin C i så store doser som magen tåler og gjenta det hver time inntil symptomene er borte.

Unngå sukker og «raske karbohydrater». 
Sukker bidrar til å hemme immunapparatet fordi det fører til svingninger i blodsukkeret. Unngå derfor søtsaker og alle matvarer med høy glykemisk indeks (GI), slik som brød, kaker,bakervarer, kjeks, potetmel, ris, poteter, snop, brus.

Spis sunn naturlig mat. 
Spis mest mulig ferske og lite bearbeidede matvarer som kjøtt, fisk, fugl, sjømat, grønnsaker, bær, frukt, sopp og nøtter. En base av protein og fett gir et stabilt blodsukker og stimulerer kroppen til å danne veksthormoner og testosteron, som begge bidrar til å opprettholde et sterkt immunforsvar. 

Spis mer fett.
Ikke vær redd for fett. Fett virker stabiliserende på blodsukkeret, og flere korte fettsyrer kan hemme eller ta knekken på virus og andre mikro-organismer. Særlig effektivt er kokosfett, som inneholder en stor andel laurinsyre og flere andre kortkjedede fettsyrer som også smør er rik på. Kortkjedede og mellomlange fettsyrer blir lett omdannet til energi og fører verken til fedme eller økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Ta vitamintilskudd.
Immunsystemet trenger også tilførsel av en rekke vitaminer og mineraler. Ta derfor et bredspektret kosttilskudd hver dag og suppler med tilskudd av omega 3 i kapsler. 

Sov!
En god natts søvn er en forutsetning for å motstå dagens kav og mas, og en liten høneblund eller meditasjonsstund midt på dagen kan gjøre underverker med et utmattet immunsystem.Hvis du føler deg «uggen», er det på tide å skru ned tempoet og lade opp batteriene igjen.

Drikk mye vann. 
Sørg alltid for at kroppen er hydrert. For relativt inaktive personer betyr det at man bør drikke omkring 1,5-2 liter i løpet av dagen, mens folk som trener hardt, kan trenge det flerdoble. Varier gjerne med urteteer, vann med litt presset sitron og av par skiver ingefær, som også er rik på sink. Ingefær motvirker en rekke mikroorganismer, og sink er nødvendig for et aktivt immunforsvar.

Sist men ikke minst- lytt til kroppen din og ta vare på deg selv. 
What doesn't kill you makes you stronger.
Satser på å bli helt frisk og rask snart - kiipt å ligge i sengen hele dagen!

4 kommentarer:

  1. Jeg mener å huske og ha lest at C-vitamin ble transportert på samme måte som glukose - så dermed vil vel også jevnt lavt blodsukker være bra for c-vitamintilgjengeligheten også?

    SvarSlett
  2. Interessant!Dette skal jeg sjekke opp:)Enda en ting jevnt blodsukker er godt for ;)Sukker er jo også blitt vist å svekke de hvite blodcellenes evne til å drepe bakterier og andre mikrober.

    SvarSlett
  3. Kaldt og tørt? Jeg bor i tropene, her er det varmt og fuktig hele året, men vi blir like ofte syke som i Norge... :-) Prøver å komme meg etter en to-ukers influensa nå.

    SvarSlett
  4. Selvfølgelig går det an å bli syk i tropene- det er jo klart!Poenget er at smitteraten øker i Norge om vinteren pga at folk er mer inne, tettere sammen, luften er kaldere og tørrere, og derfor kalles det ofte influensasesong. Men virus liker seg jo i både varme og kalde temperaturer.

    SvarSlett