29.03.2011

Fett betyr ikke fetende

  

LCHF står for Low Carb High Fat, noe som betyr lite karbohydrater og mye fett. Fett er som sagt det eneste som ikke påvirker blodsukkeret og derfor heller ikke utskillelsen av insulin. På dette kostholdet produserer man minimalt med insulin, slik at man har et stabilt blodsukker gjennom dagen som oppleves veldig godt og tilfredsstillende. Selv om det heter fett betyr det ikke at det er fetende. Det kan virke fornuftig og intuitivt rett å tro at fett er fetende. Det er jo også rikere på kalorier i forhold til karbohydrater eller protein. Men bevisene for en link mellom fett og fedme er ikke sterke, og lav-fett dietter er, stort sett, ueffektive i forbindelse med vekttap, fordi fettet ofte erstattes med mer karbohydrater. 

På et LCHF kosthold er man opptatt av å få i seg nok fett, både fra umettede kilder som avokado, nøtter, kjerner, gode oljer, egg og fet fisk og fra mettet fett fra kjøtt, fløte, smør, rømme og ost. Mat som metter lenge, og man slipper faktisk å få det ulidelige søtsuget, mange opplever dette etter de har kuttet karbohydratene en stund.

For å forstå hvordan det kan være sant at fett ikke er fetende kan det hjelpe å forstå litt om hva som påvirker opphopningen av fett i fettcellene dine. En helt sentral spiller her er hormonet insulin. Dette hormonet predisponerer kroppen for å lagre fett gjennom en rekke mekanismer, inkludert ved å forbedre opptaket av fett i fettcellene (gjennom aktivering av enzymet lipoprotein lipase) og undertrykker av frigjørelsen av fett (ved å hemme enzymet hormon-sensitiv lipase). 

Saken er derimot at: fett ikke stimulerer utskillelsen av insulin direkte. Karbohydrater stimulerer utskillelsen masse fordi det brytes ned til glukose, og insulin utskillelse stimuleres som respons på glukosekonsentrasjon i blodet. Proteiner stimulerer også litt, men det er mye mindre enn karbohydrater.  Men spiser man for mye proteiner er det ikke så hensiktsmessig fordi proteiner påvirker blodsukkeret til en viss grad. LCHF består av et balansert kosthold, med en normal mengde protein, godt med fett og de rette karbohydratene i små mengder.

Husk at i kombinasjon med sukker og stivelse vil fett være fetende fordi insulin vil putte fettet inn i fettcellene når energi kommer i overskudd. Spiser du derimot lite karbohydrater, moderat med protein og mye fett vil ikke insulin utskilles i like store mengder, og mindre fett lagres. 
 
 

8 kommentarer:

  1. Bra og forståelig oversikt.

    SvarSlett
  2. Nå gikk det noen lys opp for meg..!! Fin artikkel.

    Jeg merker jeg er litt skeptisk til så mye animalsk fett.. Men at man kan spise MYE mer vegetabilsk fett (nøtter, extravirgin oljer (olivenolje, linfrøolje, kokosolje m fl), det er jeg ikke i tvil om!

    Jeg syns ellers det ofte kommer dårlig fram i media at man skal også passe litt på kjøttinntaket i en lavkarbodiet - flott du får det fram her. :)

    Savner ellers litt informasjon om hvor mye "små mengder karbohydrater" er? :)

    Bra blogg - skal følge deg videre!

    SvarSlett
  3. Hei!

    Veldig bra innlegg! Et lite spørsmål: du skriver at fett ikke er bra sammen med karbo hvis det er overskudd på energi fordi da blir fettet lagret i fettcellene. men hvor mye/lite mat skal til for at det er overskudd av energi?

    SvarSlett
  4. Ursäkta, men sedan när blev linfröolja ett bra fett...

    Elisabeth

    SvarSlett
  5. Espen: Takk, og flott at du linker på bloggen din! Ser du har mye bra stoff der også!:)
    Helen: Kjekt at du "lærer" ;) Skal fortsette å skrive om karbohydratmengder slik at det kommer tydeligere frem. Følg med!
    Ziggy: Takk, hyggelig! Overskudd av energi er det du inntar i overskudd av ditt kaloribehov. Dette er individuelt, da det påvirkes av BMR (basal metabolic rate) og aktivitetsnivå (MET osv). Vekt, høyde og kjønn er faktorer som spiller inn på dette, samt muskelmasse. Formler for kaloriforbruk/dag finnes tilgjengelig, så kan du se ca i forhold til dem :)

    SvarSlett
  6. Elisabeth - litt om linfrøolje:
    http://www.helsegevinst.no/artikkel/les/10/4_Linfr%F8olje/

    Jeg har helt ærlig ikke lest noe negativt om linfrøolje i det hele tatt.. :) Men er åpen for info om det motsatte!

    SvarSlett
  7. Konsist innlegg! Du får sagt veldig mye vesentlig på få ord! Jeg venter på mer! :-)
    Jeg har ingen blogg, men har laget noen notater i facebook-profilen min, dersom du er interessert.

    SvarSlett
  8. Takk Thomas! Var innom den nye bloggen din og der var det mye interessant, så skal følge med videre:)

    SvarSlett