19.03.2011

Sexspalten - utroskapsgen?

Av: Solveig Haga Staurland (sexspaltist) & Jiří Vysloužil (foto)

Ligger det en tendens til utroskap i genene? En amerikansk studie har funnet en sammenheng mellom genet DRD4 og promiskuøs seksuell atferd.

Statistikk viser at mellom 30 og 40 prosent av norske menn og kvinner er utro en eller flere ganger i løpet av et samliv. Sjokkerende mange, er det ikke? Før virket det som om det var menn som sto for det meste av utroskapen. Nå har det faktisk jevnet seg mer ut mellom kjønnene. Menn har fremdeles en tendens til å overrapportere antall sexpartnere og utroskap, i motsetning til kvinner som underrapporterer.

Har du det såkalte utroskapsgenet? DRD4 sin oppgave er å produsere reseptoren som får signalstoffet dopamin til å feste seg og utføre sin magi. Dopamin er en nevrotransmittor som utskilles av belønningssystemet i hjernen. Den trigges av mat, sex, rusmidler og risikofylt atferd. Studien viste at personer med en spesiell variant av DRD4-genet har større sjanse for å ha sex utenfor et fast forhold, i tillegg til å ha flere one-night-stands.

Dette er heller ikke det eneste genet som er involvert. En annen studie som omfattet 550 svenske tvillingpar og deres partnere fant et annet gen som avgjorde hvor villige menn var til å gå inn i et parforhold. AVPR1A-genet er knyttet til hormonet vasopressin. Vasopressin virker inn på kjærlighetsrelasjoner. Forskerne fant ut at de av mennene som hadde genet, hadde vanskeligst for å leve i et parforhold, og hadde dobbelt så høy risiko for å få samlivsproblemer eller skille seg.

Kvinner slipper heller ikke unna. I London ble kvinnelige tvillingpar undersøkt i forhold til utroskap. Det viste seg at sannsynligheten for at en av kvinnene var utro, økte dersom tvillingsøsteren hennes var det. Forskerne fant ut at tre bestemte gener spilte inn, og konkluderte med at utroskap til en viss grad er genetisk betinget. Det bør understrekes at menn og kvinner som er bærere av disse ulike genene ikke er dømt til å mislykkes i forholdene sine, men risikoen kan være større for at det skjer. Kvinner har også en tendens til å være utro når de er på sitt mest fruktbare. Er det hormonene som kludrer til dømmekraften og viljestyrken?

Unnskyldningene du hører for utroskap er mange. Fra Shaggy’s sangtekst «It wasn’t me» til for mye alkohol, tiltrekkende fristelser og/eller et dårlig sexliv i parforholdet. I dagens individualistiske samfunn er folk opptatt av å gripe sjansen og ikke gå glipp av muligheter. Er terskelen for å gi etter for fysiske lyster blitt lavere på grunn av dette? Er dette en grunn til at noen er mer utro enn andre?

Terskelen for å være utro henger tett sammen med tilbud og tilgang. Har man ekstremt god tilgang, må man ha høyere terskel og viljestyrke for ikke å falle for fristelsen. For eksempel viser annen statistikk at det er 13 prosent større sannsynlighet for at ulykkelige menn er utro enn lykkelige menn. Statistikken viser også at menn som bor i byer har størst sannsynlighet for å være utro. I byer er både tilbudet større og sjansen for å bli avslørt mindre. Miljø spiller en rolle, men det at en har «utroskapsgenet» betyr ikke at en vil være utro.

Jeg vil ikke anbefale deg å skylde på genene. Da går du nok på en smell. Konklusjonen i den amerikanske studien er at utroskapsgenene ikke gir noen en unnskyldning for å være utro. Genene kan imidlertid gi oss mer kunnskap om hvordan biologi, kjemi og psykologi former tilbøyeligheten vår for et bredt spekter av forskjellige atferder, også de seksuelle.

Les mer:
http://www.smis.no/2011/03/12/det-var-ikke-meg-%E2%80%93-det-var-genene/ 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar