03.03.2011

Skjult stress - del 1: årsaker


I Del 1 kommer noen kilder til ”skult” stress i hverdagen, og i del 2 hvordan dette påvirker kroppsvekten og hormonene dine, mens i siste del av serien, Del 3, hvordan vi kan redusere stressnivået vårt.
 
En av grunnene til kronisk stress er så ødeleggende for oss er at kroppene våre har ikke utvikle seg til å håndtere det, enda. Vi er konstruert til å håndtere kortsiktig, akutt stress ganske godt. I steinalderen kan dette ha blitt forårsaket ved å bli jaget av en rovdyr eller jakte på vårt neste måltid. Denne type stress kan faktisk være gunstig for kroppen vår fordi det forbedrer vår evne til å reagere på livets utfordringer.

Det vi deriomot ikke er tilrettelagt for er den kroniske lavintensive stresstypen som har blitt så vanlig i moderne liv. Denne type stress fremkaller følelser av håpløshet og hjelpeløshet – det  psykologer kaller et " defeat response ". Og det er denne reaksjonen som fører til økt fettlagring, magefedme, nedbrytning av muskelvev, undertrykkelse av immunforsvaret, og andre effekter, som direkte kan forårsake fedme og diabetes.

Hva skjer under stress?
Blodet klebrer seg
Blodårene trekker seg sammen
Pulsen og blodtrykket øker
Fordøyelsen settes på hold
Immunsystemet undertrykkes
Smerteterskelen senkes
Betennelse fremmes
Hjernefunksjonen funkes
Kroppen går på sparebluss og presser grensene

Dette er ting kroppen har tilpasset seg gjennom evolusjonen, da stress va en overlevelsesmekanisme. I møte med fare vil den fysiologiske "fight or flight" stressresponsen bli avgjørende for vår selvoppholdelsesdrift. Adrenalin og noradrenalin flyter i blodet, utskillelsen av adrenokortikotropisk hormon, og denne krisen skrur av immunsystemet.Vi merker det; svette i hendene, muskelspenninger og forsterket luktesans og hørsel, den plutselige økningen i hjertefrekvens. Alle disse hjalp våre ur-selv å bli klar til å enten angripe  eller løpe som pokker-å komme vekk fra det truende dyret.
Dagens moderne "rovdyr" er derimot mer sannsynlig en passiv-aggressiv medarbeider, kranglete kjæreste, syke barn, daglig rushtrafikk, hauger med regninger i hjørnet, og uoppnåeige forventninger; og plutselig er ikke fight or flight instinktet så relevant eller særlig hjelpsom lengre. En moderat mengde med stress er bra - og naturlig. Men når det blir for mye av det senkes livskvaliteten.

Vet du hva det er som stresser kroppen? Dette er ”skjult” stress:
Aktiv og passiv røyking
Psykologiske stimuli
Hard trening
Operasjoner
Kroniske infeksjoner
Kroniske betennelser
Allergi og intoleranse
Mentale problemer
Medisiner
Mat (les: sukker, transfett)
Fysisk arbeid
Giftstoffer
Varme/kulde
Tungmetaller
Arbeidsforhold
Familie, økonomi
Stråling

Kan du utnevne stress som en sabotør i livet ditt?

3 kommentarer:

 1. Utrolig interessant hvordan kropp og sinn påvirker hverandre! Hvordan psykisk stress, som man kanskje ikke er klar over, kan gjøre utslag i fysiske plager. Jeg har vært borti så mange tilfeller der noen har vært plaget med ondter i muskler og ledd som de tror kommer av belastning o.l, og når vi så kommer inn på det psykiske og tar tak i det, så slipper de fysiske plagene også, uten noen form for fysikalsk behandling. Er jo dermed ikke sagt at dette alltid er tilfelle, men det er ihvertfall et meget spennende tema:)

  SvarSlett
 2. Jeg har nå opplevd og opplever dette selv på kroppen. Hvis jeg har det bra psykisk har resten av kroppen min det bra også. Jeg gleder meg til å lese del 3; hvordan vi kan redusere stressnivået vårt. Det er dette jeg jobber med for tiden og det er ikke så enkelt å få teori ut i praksis. Jeg kan jo bli stresset av den minste ting...

  SvarSlett
 3. Takk for at dere deler:)
  Ja det er helt klart en sterk forbindelse mellom kropp og sinn, og stress kommer i flere varianter enn mange er klar over. Håper å gi dere tips og råd til hvordan å bli mer bevisst på stress-triggere og teknikker for å slappe av.
  Solveig :)

  SvarSlett