09.03.2011

Skjult stress - del 2: konsekvenser


Her kommer del 2, fortsettelsen på:

Et flott kosthold og flittig treningsprogram er aldri bortkastet innsats, men kronisk høye stressnivå kan sette en alvorlig demper på fordelene du bør få fra din friske bestrebelser. Har du opplevd at vekten har gått oppover i stressede perioder i livet ditt, til tross for at du har hatt gode spise- og treningsvaner? Dette kan føles både ufortjent og uforståelig. Stress øker nemlig utskillelsen av hormonet kortisol fra binyrene, og for høye kortisolnivåer øker fettlagring rundt magen. Den stadige utskillelsen av kortisol, stjernen av det hormonelle showet, fører til slutt til store funksjoner i kroppen blir stengt ned eller brukt på et lavt nivå - immun funksjon, fordøyelse, endokrine funksjon osv. Adrenalinutskillelsen kan også økes kraftig i stressede situasjoner. I likhet med kortisol, vil adrenalin øke blodsukkernivået. Økt blodsukker gir igjen økt insulinutskillelse, som igjen stimulerer fettlagringen. Stress virker altså vektøkende via hormonene kortisol og insulin.
Blir du oftere syk når du er under mye stress? 
Det er sannsynlig. Kortisol er også kjent for å svekke immunforsvaret. Lurer du på hvorfor så mange mennesker har fordøyelsesproblemer i dette landet (i tillegg til utbredelsen av fedme)? Noen gang hørt om adrenal utmattelse? Stress er nesten alltid en - om ikke den - viktigste faktoren. Og listen fortsetter og fortsetter. Et kronisk høyt nivå av kortisol og andre stresshormoner påvirker hjernen, hukommelsen (Hvor er de dumme bilnøklene?!) Samt balansen mellom dopamin og serotonin forstyrres, som er essensiell for den psykiske velværen.

Hva er forbindelsen med kroppsvekten? 
Hovedpoenget er dette: forskning har vist at stress kan bidra til oppbyggingen av kroppsfett som følge av hvordan stress påvirker hormonell utskillelse og dens fysiologiske konsekvenser. Kortisol utløser et økt tilstrømning av glukose fra vev (inkludert å bryte ned muskelvev for å lage glukose). Som svar på veksten i blodglukose kommer økningen i insulin. Gjør du dette om igjen og om igjen, dag etter dag; hva har du da? Jo, insulinresistens.

I mellomtiden signaliserer kortisol kroppen til å lagre fett. (Kroppen tror den trenger det likevel.) Nærmere bestemt styrer kroppen fettlagringen til magen, rundt organene, der det er flere reseptorer for kortisol og større tilførsel av blod. Mye forskning har blitt gjort på dette de siste årene fremheve bidraget fra stress til abdominal fett spesielt. Og tror ikke at du slipper unna hvis du tilfeldigvis er tynn og slank. En studie av Yale University har sett på hvordan tynne kvinner også utviklet abdominalt fett i forbindelse med stress. En individuell respons på stress, ikke bare "kroppsfasong" spiller en betydelig rolle. Kvinner i studien som reagerte mer alvorlig på tildelte stressfaktorer hadde mer fett. Trenden oppfordret forskere til å foreslå at det i kvinners tilfelle "er det mulig at stress kan påvirke kroppens form mer enn for menn." Så, hvor er herrene i alt dette?  Yale Forskerne tror det trolig gjelder for menn, men at det fungerer innenfor menns tendens til å akkumulere fett rundt magen likevel i motsetning til rundt hoftene, som mange kvinner gjør.

I siste instans kan overflødig stress og tilhørende kortisolnivåer angripe oss alle, men vi alle har en rekke alternativer for å kontrollere effekten. Som forskere noterte, "røyking, alkohol og mangel på mosjon bidrar til større abdominalt fett." Legg til disse andre livsstilsfaktorer som kosthold, søvn (varighet og kvalitet) samt stress behandling, og du har masse å jobbe med. Stress i seg selv gjør ikke en person fett. 

Kronisk stress, sammen med dårlig kosthold og livsstil, vil komme tilbake å bite deg i baken - eller magen, skal vi si. Noen av effektene av stress og økt kortisolnivå er for eksempel:

    * Hever blodsukkeret
    * Gjør det vanskeligere for glukose å komme inn i cellene
    * Gjør deg sulten og gir deg søthunger
    * Reduserer evnen til å forbrenne fett
    * Fører til hormonelle ubalanser
    * Reduserer DHEA, testosteron, veksthormon og TSH nivåer
    * Gjør cellene mindre sensitive for insulin
    * Øker andelen fett på magen og mer fettsyntese i leveren.
    * Øker fettlagrings hastigheten
    * Øker nivået av fettsyrer og triglyserider i blodet

Hver og en av disse konsekvensene kan alene gjøre deg feit og til en diabetiker, men når de i tilegg legges sammen de er nesten en perfekt oppskrift på diabetes. Og det er mulig å få diabetes type 2 uten å være overvektig! Stress sørger for det. Å være såkalt ”tynnfet” er også en risiko for å få sykdommer linket til blodsukkerubalanser og insulinresistens. 
Les mer i del 3 om hvordan du kan redusere stress.

6 kommentarer:

  1. Veldig interessant lesning! Ser fram til del 3. Håper på noen gode råd der til hvordan en kan redusere stressnivået.

    SvarSlett
  2. Hva mener du er opptimalt inntak av karbohydrater når man trener styrke 4-5 dager i uken, etterfulgt av litt cardio, ca. 15-20 min. relativt rolig. Målet er muskelbygging, lavere fett %. Man hører så mye forskjellig, særlig at det er viktig med karb etter trening skal man bygge muskler.
    Kjempefin blogg !!

    SvarSlett
  3. Interessant! Bare lurer på noen ting: Hvor lenge omtrentlig må man ha hatt høye kortisolnivåer for at disse bivirkningene merkes? Og hvor lang tid tar det før dette kan reverseres?
    Jeg har nemlig en svært stressende hverdag, tar master på et år i England, og har nå vært mer eller mindre stresset et halvt år føler jeg. Jeg kjenner igjen mange av symptomene her på meg selv, og lurer dermed på om jeg har høye verdier av kortisol. Om jeg får påvist høye verdier hos legen min kommer jeg da til å bli satt på medisiner (noe jeg ikke vil), eller er den eneste kuren rett og slett "bare" å stresse ned??
    Taaakk! :)

    SvarSlett
  4. Relevant tema. Ser at mange sliter med å stresse ned, dessverre. Jeg jobber også selv konstant med å finne en balanse i det jeg gjør. God helg Solveig:)

    SvarSlett
  5. Interessant lesing, og bra skrevet! : )

    SvarSlett
  6. Liv: Takk:) Ja jeg håper nr3 vil bli hjelpsom, men det er nok mest viktig å være bevisst på stress i sitt eget liv å prøve å redusere, det finnes dessverre ingen "mirakelkur/pille" som kan ta bort selve kilden.
    Camilla: Jeg mener et lavt karbohydratinntak er optimalt for alle. Du får den muskeloppbyggende effekten uten karbohydrater etter trening også,dersom du inntar lett fordøyelig protein. Evt kan du innta litt mer karbohydrater rundt treningsøkten din, da cellene er ekstra følsomme, og holde det lavt resten av dagen.
    Marte: Dette er veldig individuelt, men stress er som en kopp med vann: en dråpe her og der, til slutt renner det over, og du blir helt utbrent.Liker ikke å ta medisiner for slike type "sykdommer" selv, så prøv først å stresse ned ja :) Lykke til med studiene, må ikke stresse over dem vet du, det ordner seg ;)
    Lila: Takk, ja jeg kjenner meg igjen i det selv:) God helg ja (litt sent ute, hehe) Men ha en fin uke!
    Sara: Takk det gleder meg å høre!

    SvarSlett