05.03.2011

Slik skal jeg styrke immunsystemet mittImmunsystemet vårt består av spesielle organer, vevstyper, proteiner og celler som beskytter kroppen vår mot bakterier, virus, sopp og infeksjoner. Immunsystemet jobber kontinuerlig for å holde uønskede "inntrengere" på avstand. Kroppen har et imponerende lager av våpen mot sykdom, med huden som infeksjonsbarriere, syre i magesekken som dreper bakterier, slim i åndedrettssystemet og urinveiene som fører bort skadelige partikler

Sunn mat, med vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer og aminosyrer, og trening styrker immunforsvaret, mens et dårlig kosthold, overtrening, røyking og alkohol er med på å svekke det. Det betyr at hvis du spiser de rette matvarene, kan du hjelpe kroppen med å holde deg frisk. 
Jeg skal ruste opp immunsystemet mitt igjen etter jeg var syk, og har derfor letet opp kjerringråd og matvarer som spesielt styrker kroppen. Her er 10 tips til hvordan jeg, og du, kan styrke immunsystemet:

1. Probiotika
Over 50 prosent av kroppens immunforsvar er knyttet til tarmfloraen, og derfor er det relevant at de probiotiske bakteriene kan utkonkurrere skadelige bakterier og styrke immunforsvaret. Derfor kan det være smart å spise mat som er syrnet med sunne probiotiske bakterier, eller ta kosttilskudd. De overlever magesekkens syrebad og slår seg ned i tarmen.

2. Antioksidanter
Antioksidanter kan beskytte komponenter fra immunforsvaret mot oksidative skader, og de påvirker dannelsen av signalstoffer som kontrollerer et velfungerende immunforsvar. Selen er et sporstoff som ifølge flere undersøkelser er en kraftig antioksidant. Selen forsterker immunforsvaret ved å hindre skadelige stoffer i å angripe cellene i kroppen.

3. Eplecidereddik
Eplecidereddik er et sunt naturprodukt basert på tradisjonell gjæring fra nyplukkede epler. Bruken og nytten er gammel og velkjent, og eplecidereddik har vært nevnt i mangt et kjerringråd. Eplecidereddik sies å være bra for helsen, for eksempel mot forkjølelse. plecidereddik sies å gi mye energi og utholdenhet, lavere blodtrykk, pluss at kolesterolnivået synker. (http://www.eplecidereddik.no)

4. Matvarer som demper betennelse
Agurk, bringebær, eple, fet fisk, kamille, kål, pære og solbær er betennelseshemmende - og er derfor også viktige å få i seg for å holde seg frisk. Basilikum, blåbær, hvitløk, kanel, sitron, er eksempler på mattyper som beskytter mot infeksjon og dermed er med på å styrke immunforsvaret.

5. Betaglukaner
Beta-(1,3/1,6)-glukaner fungerer derfor som et signal som aktiverer immunsystemet og forbereder det slik at immunsystemet raskt og tilstrekkelig kan respondere på infeksjoner. Alle cellene i det uspesifikke immunforsvaret, slik som makrofager, dendritt celler, granulocytter og drepeceller, har overflate reseptorer som skiller mellom ulike mikrobiologiske substanser.Betaglukaner er en gruppe naturlig forekommende molekyler som stimulerer immunforsvaret til alle dyr, fra reker til mennesker og derfor kalles alarmstoffer. sse alarmstoffene utløser det første trinnet i kroppens forsvar mot infeksjoner, men gir ikke betennelse (som ved infeksjoner). På den måten trenes immunforsvaret til å gi et bedre forsvar mot infeksjoner.

6. Trening
Det er grundig dokumentert at regelmessig trening styrker immunforsvaret, så lenge du ikke overdriver og trener deg helt i senk. Og reduser stressnivået, for kronisk stress innebærer nemlig et svekket immunforsvar.

7. Få nok søvn
Det er under total hvile at kroppen klarer å hente seg etter dagens fysiske og mentale belastninger. Hvis du ikke får tilstrekkelig mye søvn, vil også immunforsvaret svekkes.

8. Optimisme forsterker immunforsvaret
Enda en grunn til å smile og tenke positivt. følge Telegraph.co.uk kan faktisk optimisme holde deg frisk, mens pessimistiske holdninger gjør deg lettere mottakelig for sykdommer.

9. Unngå det du er allergisk mot
Når immunsystemet overreagerer på et stoff, oppstår det en allergisk reaksjon. Og for å styrke immunforsvaret ditt, bør du unngå mat som du tror du er allergisk mot. hvete, mais, melk, nøtter sitrusfrukter og skalldyr er mattyper mange er allergisk mot.

 10. Vær syk av og til
Slik danner kroppen antistoffer og øker den indre garden. Jeg sier ikke du skal slikke skjeen til en syk person, men tenk positivt når du først har blitt syk. Du blir sterkere etterpå :)

4 kommentarer:

 1. For en fin og interessant blogg! Du skriver i tillegg veldig godt :-) Jeg blir fast leser fra nå av!

  SvarSlett
 2. Har du noen personlig erfaring med eplesidereddik? Finnes det noe forskning/studier på at dette er effektivt mot imunforsvaret? :)

  SvarSlett
 3. Jeg lurer også på om du kan skrive mer om eplesidereddik - har hørt om forskjellig om det, men ikke blitt helt klok...

  SvarSlett
 4. Takk Emma!:)
  Jeg har ikke prøvd eplecidereddik før, men skal teste ut for å styrke immunforsvaret mitt. Så får vi se:)

  SvarSlett