21.03.2011

Sunn super mat


Det er ikke vanskelig å spise sunt. Disse matvarene finner du lett på matvarebutikken og de inneholder vitaminer og mineraler og fytokjemikalier som har masse positive effekter på kroppen. Super mat!

Avokado:  
Avokadoer inneholder sunt enumettet fett, fiber, vitamin E, folsyre og kalium , og er sunnere enn noen annen frukt, da den også inneholder lite karbohydrater. Som om ikke dette var nok, er de også den beste fruktkilden til beta-sitosterol, et stoff som kan redusere LDL- kolesterolet. Avokadoer inneholder også antioksidanten lutein, som i studier har vist å beskytte folk fra grå stær. Lutein har et rykte på seg for ogsål å beskytte det kardiovaskulære systemet og forebygge prostatakreft. Avocado er svært lett fordøyelig, noe som gjør dem ideelle for personer som har problemer med å fordøye fet mat. Spis rå med skje, i salat, guacemole, med reker, med skinke og ost.

Brokkoli:  
Forskere har funnet massevis av sunne forbindelser i brokkoli, blant annet to kraftige anti-kreft stoffer, sulforaphane og indol-3-carbinol. Sulforaphane ødelegger eventuelle kreftfremkallende forbindelser som du har svelget og oppretter deretter enzymer som spiser opp eventuelle kreftfremkallende forbindelser. Sulforaphane dreper også bakterien Helicobacter pylori, som forårsaker magesår og i stor grad øker risikoen for mage-kreft ifølge en studie ved John Hopkins University i Baltimore. Indol-3-carbinol hjelper kroppen din til metabolise østrogen, som potensielt beskytter mot brystkreft. Brokkoli er også en god kilde til betakaroten og kalium, som bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom.

Laks: 
 En av de beste fete fisker som gir en utmerket kilde til omega 3 fettsyrer er forbundet med beskyttelse mot brystkreft og andre krefttyper og minker autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og astma. Omega 3 fettsyrer er også avgjørende for en beskyttelse mot hjerne samt hjertesykdommer. Det har også vært knyttet til akselerert læring og oppmerksomhet hos barn og hjelper til å opprettholde mentale funksjoner hos eldre. Annen fet fisk som inneholder omega 3 er sild, tunfisk og makrell.

Appelsiner: 
Snart er det påske, og dette er vel den frukten de fleste tenker på og tar med seg ut på skitur. Appelsiner beviser at selv vanlige matvarer kan inneholde en rekke sykdomsforebyggende forbindelser. Hesperetin, den viktigste flavonoid i appelsiner har vist seg å beskytte mot kreft, hjertesykdom, infeksjoner og betennelser. The American Journal of Clinical Nutrition publiserte en rapport som viser at et høyere inntak av hesperetin gir lavere risiko for hjertesykdom. Appelsiner er også en rik kilde til pektin, noe lavere kolesterol, kalium, blodtrykkssenkninge og folinsyre, som reduserer nivåene av homocystein.

Te: 
Grønn og hvit te har blitt hyllet for sine utmerkede antioksidantegenskaper. Ifølge epidemiologiske og dyrebevis, kan grønn te hemme bryst, fordøyelsessystem og lunge kreft. Polyfenoler i grønn te er kraftige antioksidanter (100 ganger så effektiv som vitamin C) og kan beskytte cellene mot frie radikaler. Te kan også hindre osteoporose ifølge en studie publisert av Archives of Internal Medicine. De fant at personer som drakk to eller flere kopper grønn eller svart te per dag i 10 år, hadde høyere bentetthet.

Kakao: 
 Hovedingrediensen for sjokolade inneholder mye antioksidanter flavenoider, noe som kan bekjempe hjertesykdom og kreft. I en studie av American Journal of Clinical Nutrition, fikk 23 studenter lagt fire spiseskjeer kakao og ½ plate mørk sjokolade til deres daglige diett. Resultatene viste en senking av kolesterol og økning av antioksidanter i blodet. Før du blir for begeistret for sjokolade, husk at det er et høyt sukkerinnhold, og du bør velge mørk sjokolade med høyt kakaoprosent , det vil si minst 70 %, og alltid huske å spise den i små mengder.

Linfrø og olivenolje:  
linfrø er den rikeste plantekilde til omega-3 fettsyrer, noe som kan redusere hjertesykdommer, slag, og inflammatoriske sykdommer, og er knyttet til mange andre positive helse resultater. Linfrø også inneholder høye nivåer av lignin, en phytoestrogen som er tenkt å forbedre kolesterolprofiler og redusere aktiviteten av østrogen i kroppen. Linfrø er viktig for vegetarianere som ikke kan få sine essensielle fettsyrer fra kilder som fisk. Den kommer i frø eller olje form, men sørg for at du kjøler oljen som oksiderer lett. I motsetning til andre oljer er, olivenolje fullpakket med kraftig sunt enumettet fett samt antioksidantet polyfenoler. Spanske forskere bekreftet det vi har mistenkt i mange år, at middelhavsdietten, som er rik på grønnsaker og olivenolje kan redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Vin: 
Dette er faktisk karakterisert som en god antioksidantkilde! Enten du foretrekker rød eller hvit, å drikke vin har vist seg å være bra for hjertets helse hos visse grupper av mennesker. Hvitvinens beskyttelse kommer fra tyrosol og caffeic syre, noe som reduserer oksidativt stress og inflammasjon. Rødvin har polyfenoler som synes å konferere til hjertets fordel. Flere studier viser at rødvin i moderate mengder senker homocystein, blodplate klebrige og LDL “dårlig” kolesterol. Men før du blir altfor oppglødd, betyr moderasjon ett eller to glass om dagen (og ikke de store store glassene i skapet ditt heller!), og du bør også ha minst en alkoholfri dag i uka da det må huskes at alkohol er en gift.

Det er forresten vårgjevndøgn! :) Herlig!

6 kommentarer:

 1. Jeg er så enig så enig. Alt det som som står i innlegget over er fantastiske matvarer. Spesielt Avokado, så enkel og grei mat å ha med på tur eller spise hjemme. Du har så mange bra innlegg. jeg kikker innom stadig vekk :-)

  SvarSlett
 2. Ja jeg elsker avokado:) Takk skal du ha!S

  SvarSlett
 3. Supert innlegg igjen,
  setter pris på bloggen din:-)

  SvarSlett
 4. Hei Solveig :)
  For en super blogg! Jeg har nettopp lagt om til et LCHF-kosthold,og var usikker på hvordan dette ville påvirke treningen min. Ser at jeg kan få mange nyttige råd og tips her inne. Har lagt deg til på Bloglovin, og gleder meg til å lese mer :)

  SvarSlett
 5. Du har mange intressante innlegg :)Visste ikke at appelsin var så sunt ;)

  SvarSlett
 6. Takk for det!Flott at dere følger!:)

  SvarSlett