11.04.2011

10 måter å øke endorfinnivået i kroppen naturlig


Endorfiner er kjemiske stoffer som virker på hjernen, og er ansvarlig for å skape ulike følelser, for noen til og med en midlertidig følelse av eufori. Kroppen frigjør endorfiner som svar på stress eller smerte, og de virker på de samme reseptorene i hjernen som såkalte opiater, blant annet morfin og heroin. Det føles godt når endorfiner sirkulerer i blodet, kroppens immunsystem styrkes og de fleste vil også føle seg mindre sultne.

Her får du 10 måter å øke endorfinnivået i kroppen naturlig:

Tips 1. Få dagslys hver dag
Lys stopper produksjonen av søvnhormonet melatonin i pinealkjertelen, og det antas at økt energi i vårmånedene kan være knyttet til et redusert melatoninnivå, på grunn av kortere netter og lysere dager. Kom deg derfor ut i dagslyset og nyt frisk luft og utskillelsen av kroppens egne lykkestoffer.

Tips 2. La solstråler utøve sin magi
Forskere har funnet at ultrafiolette stråler (UV) på huden utløser endorfinproduksjon. Sollys stimulerer utskillelsen av serotonin, som i passelige mengder er funnet å beskytte mot stress, være godt for hjertet, bra ved migrene og stimulerer utskillelsen av veksthormon. Når solstrålene treffer huden lages også vitamin D3, som beskytter mot en rekke sykdommer og er naturlig anti-inflammatorisk. Er det lite sol der du bor kan en effektiv strategi være å ta solarium 5-10 minutter, 1-3 ganger i uken, eller ta tilskudd av vitamin D3.

Tips 3. Tren slik at pulsen øker
Har du noen gang kjent deg utrolig glad og tilfreds etter trening? Fenomenet "runner's high skyldes utskillelsen av endorfiner under trening. Tren hardt og intensivt, fordelene med trening er jo flere enn bare den midlertidige gode følelsen også. Enhver type trening kan gi endorfiner, enten det er løping, jogging, vektløfting eller power walking, så lenge aktiviteten er intensiv og øker hjertefrekvensen.

Tips 4. Pust dypt
Meditasjon er en annen måte å få kroppen til å frigjøre endorfiner. Meditasjon hjelper folk med å motvirke og forebygge stress, så prøv ut pusteøvelser, stillhet, og andre metoder for å roe ned kroppen og øke endorfinnivået.

Tips 5. Få en orgasme
Å få orgasme er en fin måte å få et rush av endorfiner. Sex gir også en utskillese av kosehormonet oxytocin og øker testosteronnivået hos menn. Og det er også observert at å være forelsket kan øke produksjonen av endorfiner.

Tips 6.Spis en bit sjokolade.
Er det en matvare som har en vanedannende effekt er det mørk sjokolade. Substanser i det smakfulle vidunderet kan faktisk påvirke hjernen din til å utløse endorfiner. Men det er holder med en liten bit for å få effekten, og helst en med 72 prosent kakao.

Tips 7. Bli skremt
Hvorfor tror du er ekstremsport og skrekkfilmer så populære? Frykt fører nemlig til at endorfiner sammen med adrenalin blir pumpet ut i blodet. Les krim, se en skrekkfilm eller tøy dine egne grenser.

Tips 8. Bruk chili i matlagingen
Å spise den sterke grønnsaken frigjør endorfiner sentralt og på tungen. Dette er visstnok kroppens måte å redusere smerten capsicanin utøver.

Tips 9. Tenk positive tanker
Ikke undervuder kraften i positiv tenkning, for det å se lyst på livet kan frigjøre endorfiner og  faktisk lette smerte der medisin er fysisk ueffektiv. En person som opplever gleder i livet, fra hvilken som helst kilde, vil holde endorfinene på et sunt nivå. Øv deg på å se de små gledene i hverdagen.

Tips 10. Le
Du har nok hørt uttrykkene "Latter er den beste medisin" og ”Latter forlenger livet”. Det er nesten fysisk umulig å føle seg stresset og le på samme tid. Latter reduserer utskillelsen av stresshormonene kortisol og adrenalin, og styrker aktiviteten til immunforsvaret. Det er nok derfor latter anses som en av de beste stressdempere, og en god latter produserer også endorfiner i kroppen. Se en komedie, fortell en vits eller dra på latter-yoga. 


6 kommentarer:

 1. Kjempefint innlegg! Disse tipsene skal jeg ta med meg videre :)

  SvarSlett
 2. flott innlegg!! de siste er jo kanskje de beste og de som oftest glemmes pga vi skal være så flinke til alt det øvrige :-)

  SvarSlett
 3. Takk skal dere ha! Ja man glemmer ofte de enkle gledene i hverdagen når alt annet stresser på :)

  SvarSlett
 4. Så fine tips, dem skal jeg huske på. Spesielt trening, sjokolade og latter ;) Inspirerende blogg forresten!

  SvarSlett
 5. Takk skal du ha Othilie!Enig med sjokoladen ;) hekta på 86% kakao for tiden, den er fantastisk, og trenger kun en liten bit for å tilfredstillet suget :)

  SvarSlett