30.06.2011

Lege sier kutt sukker og stivelse: link

Hvis en lege forteller deg at du bør droppe sukker og stivelse og spise mer fett, følger du rådet? 


Aftenbladet.no: 
"Doktor med. Sofie Hexeberg mener at alt fra diabetes til infertilitet kan kureres ved å spise riktig mat.  Hun har gitt ut boken «Frisk med lavkarbo», som lenge har toppet bestselgerlistene og har et totalopplag på 60.000 bøker. Hun har laget en liste over hvilke matvarer hun anbefaler at man reduserer betydelig eller utelater helt fra kostholdet dersom man vil holde seg frisk.


Dropp sukker
Verstingen er naturligvis sukker.
- Reduser betydelig eller utelukk matvarer som inneholder sukker som kaker, kjeks, desserter, godteri, brus, juice og andre sukkerholdige drikker. Sukker inneholder ingen næringsstoffer utover sukker. For å omsette sukker kreves en del vitaminer og mineraler som tas fra lagrene i kroppen, råder hun.


Dropp stivelse

Foto: Privat
Dr.med. Sofie Hexeberg.
Ifølge Hexeberg, er annen fy-mat stivelsesrike matvarer som brød, knekkebrød, kornblandinger, ris, grøt, pasta, tortillas, poteter og blandingsprodukter som inneholder stivelse.
- Dette er fordi stivelse spaltes til sukker i tarmen. Et høyt inntak av sukker og stivelse fører til betydelige svingninger i blodsukkeret som kan gi symptomer som tretthet, konsentrasjonsvansker, hjertebank, indre uro, varmefølelse, sult og søthunger, forklarer hun.
Og legger til at sukker krever mye insulin for å få sukkeret inn i cellene.
- Insulin er et potent fettlagringshormon som dessuten hemmer fettforbrenningen. Resultatet er at mange legger på seg ved å spise mye karbohydrater eller i verste fall får diabetes type 2. Store mengder insulin bidrar dessuten til væskeansamling, høyt blodtrykk og betennelsestilstander, sier hun.

Dropp billige matoljer
Ifølge Hexeberg, bør man ikke bruke billige matoljer som solsikkeolje, maisolje, soyaolje og peanøttolje.
- Billige matoljer er ikke kaldpresset, men varmpresset (også kalt raffinert). Denne prosessen reduserer innholdet av næringsstoffer, endrer smaken og skader fettsyrene, sier hun.
Hun legger til at noen oljer i tillegg er tilsatt kjemikalier for å utnytte råmaterialet maksimalt.
- Dette skader fettsyrene og reduserer mengden næringsstoffer og smaken ytterligere. Disse oljene inneholder dessuten mye omega-6- fettsyrer som vi få altfor mye av blant annet via korn og som bidrar til betennelsesprosesser i kroppen, sier hun.
Dropp margarin
 - Disse prosessene reduserer mengden næringsstoffer og skader fettsyrene, sier hun.
Hexeberg forklarer at margarin er et unaturlig produkt som er laget for å få en flytende olje i fast form.
Dropp gatekjøkkenmat
- Ikke spis fritert gatekjøkkenmat, friterte frysevarer, ferdigkjøpte kjeks og kaker, sauseposer og suppeposer og chips. De inneholder herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett, reststoffer og iblant transfett som kan bidra til utvikling av hjerte- og karsykdom og kreft, forklarer hun.

Ja-mat
Hexebergs anbefalinger for daglig kost er i hovedsak kjøtt, fisk, fugl, egg, kaldpressede oljer, fete usukrede meieriprodukter, nøtter, frø, grønnsaker og bær.
- Dersom du ønsker et noe høyere inntak av karbohydrater kan du spise litt stivelsesrike produkter eller frukt daglig, sier hun.
Friske tåler fruktsukker
- Fruktsukker er skadelig i store mengder fordi det blant annet fører til betydelige svingninger i blodsukkeret, sier Sofie Hexeberg.
Informasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, påpeker at lavkarbodietter som regel er beregnet til syke mennesker som sliter med for eksempel overvekt eller diabetes. 
- En person med diabetes bør ikke spise fire bananer i slengen, ettersom det fører til store svingninger i blodsukkeret. Men ifølge de nasjonale kostholdsrådene bør friske mennesker få i seg fem frukter og grønnsaker hver dag, og da bør halvparten være frukt og bær og halvparten grønt, sier Kåsin.
Kåsin bekrefter at dersom man spiser mye frukt på en gang så vil det føre til høye blodsukkermengder.
- De færreste vil spise mye frukt på en gang, men dersom de gjør det vil kroppen håndtere det dersom man er frisk, sier hun.

http://dinmat.aftenbladet.no/content/view/full/44820

6 kommentarer:

 1. Er enig med å droppe sukker, raske karbohydrater og dette gjelder for alle, men ser ingen grunn, når det gjelder friske folk, til å droppe poteter, grove kornprodukter slik som knekkebrød som er ganske mettende og fiberrike, vitaminrike...Når det gjelder de som har diabetes, de kan begrense mengden, men ikke kutte grovekornprodukter helt...

  SvarSlett
 2. De fleste er faktisk friske - før de blir syke...

  Poenget er å ha et kosthold som gjør at vi forblir friske også inn i alderdommen. Kornprodukter tilfører oss ingenting som du ikke kan få mer av gjennom andre matvarer, bortsett fra høyt nivå av karbs og omega 6. Begge deler er det en fordel å redusere. Ikke minst i forhold til farlig kolesterol og CHD.

  SvarSlett
 3. Hei! :) Kjempeflott blogg!

  Jeg kjenner at jeg ikke fungerer helt fullstendig på stikt lavkarbo. Målet mitt er heller ikke å gå ned i vekt, men leve sunt og spise naturlig mat. Ser at jeg da lett får fordelingen på makronærigsstoffene på ca. 40 E% fett, 30 E% protein og 30 E% karbohydrater.
  Er dette egentlig sunt? Blir litt i Fedon Lindbergs gate, men det er jo ikke denne fordelingen han anbefaler, likevel er dette utfallet uansett hvordan jeg vrir og vender på det: poenget er at jeg også trives med dette kostholdet...
  Jeg lurer bare på om det er en ok fordeling på sikt.

  Har jo hørt så mye om fett vs, ikke fett...

  Håper på svar, gjerne fra flere! :D

  SvarSlett
 4. Vil også legge til at jeg reduser på karbohydratene fordi jeg har blitt uvell, oppblåst, vekslende løs/hard mage av mye brød.
  Svingende blodsukker og søtsug førte bare til tretthet og etter hvert liten appetitt.

  SvarSlett
 5. Fullkornsprodukter inneholder løslige fiber som hjelper fordøyelsen :)

  SvarSlett
 6. Hei Solveig,
  har scrollet gjennom store deler av siden din og lest side opp og side ned om kostholdsråd av typen "fett er bra", "sukker er farlig", "insulin lagrer fett", "ketose er tingen", "nøtter er bra", "fiskeolje er bra", "egg er knall", "biff er supert" osv (dette var en svært forenklet gjennomgang).

  Så sitter jeg her da, med diabetes type 1 (som jeg fikk da jeg var bitteliten), med nøtteallergi, eggeallergi og fiskeallergi, og lurer på om det finnes ett eneste kostholdsråd som kan brukes, av de du har kommet med? ;)
  Må forresten nevne at ketose er et skjellsord blant diabetikere, at insulin er livsnødvendig, og at karbohydrater er det _eneste_ som funker når blodsukkeret blir lavt.

  Har ikke egentlig noe behov for å slanke meg, men jeg er likevel spent på om du klarer å komme opp med noen lure råd dersom jeg skulle få behov for det en dag...

  Foreslår gjerne at du bruker dette som oppgave på din masteroppgave:
  "Kostholdsråd for diabetiker (type 1) med kraftig allergi mot fisk, nøtter/peanøtter/mandler og egg/kylling/kalkun."
  Det blir litt av en utfordring! :)

  -f

  SvarSlett