08.02.2013

At du spiser lavkarbo sier meg ingenting

Jeg har gått mer og mer bort fra ordet lavkarbo fordi det er et ord mange har negative assosiasjoner med og ordet forvirrer ofte mer en det er konstruktivt. Jeg bruker heller naturlig ren mat, fokuser på matvalgene, gir råd om å unngå stivelse og sukker, og så reduseres karbohydratene nesten automatisk.

For er lavkarbo alltid lavkarbo? Bare du spiser lite karbohydrater og mye fett så er det frie tøyler? Nei.
Det handler jo mer om matvalgene en tar? Dette gjelder alltid når det kommer til et sunt kosthold.
Hvilke resultater du får av 'dietten' avhenger også fra hvilket utgangspunkt en har. Dette er noe å tenke på da mange forsknings-studier bruker overvektige individer, og tilstanden i kroppen er ofte annerledes da kontra normalvektige. En bør alltid se hvem testgruppen var for å kunne vurdere om dette er relevant for oss. Dette gjelder også ved dyrestudier, er det direkte overførbart resultatet forskerne fikk på mus? Noen ganger ja, mange ganger nei.



Bli med på et lite tanke eksperiment:

LAVKARBO 1:
Kari på 50 år har vært hos legen og fått beskjed om at hun har høyt blodtrykk, insulinresistens og er overvektig. Hun har en stillesittende jobb og vonde knær så hun trener ikke og er ikke særlig aktiv ellers i hverdagen. Favorittmaten hennes er søte desserter. Hun spiser lite fett, men har mye sjokolade og brødskiver i kostholdet sitt. Hun bestemmer seg for å prøve ut lavkarbo 'dietten'. Hun bytter ut sjokolade, brød, pasta og poteter med fete kjøttstykker stekt i smør, fløtesaus og creme fraice. Hun har aldri vært glad i grønnsaker, så når hun kutter ut poteten til middag erstattes den av agurk og tomat. Til frokost spiser hun bacon og 2 egg med majones. Hun er også glad i kjøttdeig, IKEA kjøttboller, fete pølser og brie. Hun trives dietten, og merker at hun er mer mett enn tidligere og går ned et par kilo iløpet av de neste månedene.

På makro/mikronivå består kostholdet hennes nå av:
-lite karbohydrater fra sukker og stivelse
-fett hovedsakelig mettet fra kjøtt, bearbeidete kjøttprodukter og meieriprodukter
-proteiner som dekker hennes dagsbehov
-mindre kalorier enn tidligere så hun er i energiunderskudd
-lite essensielle omega 3 fettsyrer, for mye omega 6
-muligens bedre opptak av fettløselige vitaminer med mer fett i kosten
-lite vannløselige vitaminer fra grønnsaker/frukt
- mye salt fra de bearbeidete kjøttproduktene, og nitritt fra mye svinebacon.





LAVKARBO 2:
Line på 30 år har en aktiv hverdag både på jobb og på fritiden. Hun trener styrke 3 ganger i uken, og løper 2 ganger. Hun har alltid vært opptatt av helse og livsstil og spist sunt. De siste 2 årene har hun derimot lagt på seg et par kilo som hun ønsker å bli kvitt før bryllup til sommeren. Hun legger om kosten etter lavkarbo-prinsippene med mindre stivelse og sukker, og mer fett og grønnsaker. Istedet for ris, poteter og pasta bruker hun masse varierte grønnsaker til middagen, og til frokost varierer hun mellom: egg, avokado og røkelaks, cottage cheese med valnøtter og kokosflak, makrell i tomat på hjemmelagede knekkebrød, eggerøre med bacon, nøtteblanding med tyrkisk yoghurt, eller speilegg med ost. Hun spiser frukt kun etter langvarig trening og da i kombinasjon med kwark eller cottage cheese. Hun spiser fisk til middag 2 ganger i uken, og er ikke redd for å lage fettrike sauser av enten fløte eller kokosmelk.

På makro/mikronivå består kostholdet hennes nå av:
-lite karbohydrater fra sukker og stivelse
-fett fra både animalske og vegetabilske kilder, både mettet, enumettet, og flerumettet.
-proteininntak som dekker hennes dagsbehov.
-litt mindre kalorier enn tidligere, men mye energi til trening
-dagsbehovet for essensielle omega 3 og 6 fettsyrer
-dagsbehovet for mineraler og vitaminer.









Begge disse er på lavkarbo, men får de samme helsegevinst? Samme effekt? Nei. 
At noen spiser lavkarbo sier meg veldig lite, annet enn at de spiser lite karbohydrater. 
Hva er lavkarbo/lchf for deg?

2 kommentarer:

  1. Ja, det er litt brukt opp egentlig, ordet lavkarbo.
    Jeg liker godt å bruke ordet "høyfett" istedet, for da har man en viss peiling på at man går den "fete veien" liksom.

    Lavkarbo for meg betyr stabilt blodsukker. Det er alfa omega i min verden. Så lenge blodsukkeret er stabilt er alt fint :)

    SvarSlett
  2. Ja høyfett er fint!:) Sier også "sunt fett" om mettet, umettet og flerumettede omega 3 fettsyrer, da er det liksom greit ;-) stabilt blodsukker = mindre akutt sulfølelse og dette er fantastisk med mer fett og lite karbohydrater

    SvarSlett