04.02.2013

Klin kokos


Jeg er hektet på kokosnøtt for tiden!
Ikke bare kokosolje eller kokosmelk, men å spise en hel naturell kokosnøtt. For du finner faktisk kokosnøtter på vanlige matvarebutikker. Jeg og kjæresten spiser halve hver som kveldskos. Veldig godt! :)

"Er kokosnøtt sunt? Det er jo så fett.." Denne får jeg ofte når jeg anbefaler kostholdskunder til å også prøve frukten. Ja kokosnøtt er fetere enn "vanlig" frukt, men det betyr ikke at den ikke er sunn.  

Næringsinnhold i kokosnøtt kjøtt per 100 gram:
Energi, kilokalorier kcal 335
Protein gram 3.4 
Fett gram 33.5 
Mettede fettsyrer g 30
Transumettede fettsyrer g 0 
Cis-enumettede fettsyrer g 2.4 
Cis-flerumettede fettsyrer g 1.1 
Kolesterol mg 0 
Karbohydrat g 6.1 
Stivelse g 0 
Mono- og disakkarider g 6.1
Sukker, tilsatt g 0 
Kostfiber 13 gram
Kalsium mg 26 

Jern mg 3.3 
Natrium mg 37 
Kalium mg 540 
Magnesium mg 90 
Sink mg 2 
Selen µg 3 
Kopper mg 0.55 
Fosfor mg 205 Det hvite kokosnøttkjøttet består hovedsakelig av fett og kostfiber. Hele 79 prosent av energien i kokosnøtter kommer fra fett men det som er spesielt med kokosnøtt er at kokosfettet består hovedsakelig av korte og mellomlange mettede fettsyrer (MCT). 

MCT inneholder 6-12 karbonatomer, mens lange fettsyrer (LCT) inneholder mer enn 12 karbonatomer. På grunn av denne kjemiske forskjellen mellom fettsyrene kan det ta 3-4 timer før LCT kommer seg ut i blodstrømmen, mens MCT trenger noen minutter+. Lange fettsyrer trenger karnitin for å komme gjennom den indre mitokondriemembranen der de nedbrytes/forbrennes til brukbar energi. Fettsyrene blir først omdannet til acyl-CoA-estere av en acyl-CoA-syntetase. De middelslange og korte fettsyrene kan derimot passere inn i mitokondriene uavhengig av karnitin. Derfor er de en type fettsyre som kroppen raskere får brukt som energikilde. Kokos inneholder også laurinsyre, som er den samme fettsyren vi finner i morsmelk, noe jeg synes er positivt med frukten.

Kvalitet: Når du kjøper en fersk kokosnøtt, må du sjekke vekten. Jo tyngre den er, jo saftigere vil den være. Når du rister på den skal du høre at den inneholder melk. Slik åpner du den: 
Drill hull i nøtten i ”øynene” på undersiden og tøm den for melk. Åpne den ved å banke på den med en hammer eller en stor kniv rundt ”ekvator” til den deler seg. Det hvite kjøttet tar du ut med en skarp kniv og spiser det som snacks
Så langt er allting greit, men hvordan få åpnet skallet? Du kan alltids finne frem en sag, men det finnes enklere metoder. Hold kokosnøtten i hånden og bank med en hammer langs ekvator. Snurr nøtten rundt i hånden så den får slag rundt hele midjen. Etter få slag vil skallet sprekke opp. Hvis det ikke skjer noe; legg hele nøtta inn i ovnen på 200 grader i 10-15 min og prøv igjen. Varmen vil gjøre at skallet slipper taket.

Dersom du synes dette virker stress og du vil ha det enda lettere kan du bestille kokosflak på iherb for eksempel. Disse kan du strø over cottage cheese, havregrøt eller bare mumse for hånd.

Kokosolje har jo blitt veldig populært å bruke den siste tiden, og jeg har selv et par glass cocosa extra virgin som jeg tilsetter en teskje i kaffe eller te, eller spiser direkte med skje. 

Om helsegevinstene er så store som produsentene (og mange brukere) påstår er litt usikkert, men her er et innlegg som går gjennom forskningen gjort om kokos og da spesielt kokosfettet (kokosolje)og mellomkjedete fettsyrer:
http://bramat.no/kosthold/matvarer/697-er-kokosfett-slankende

Utdrag: "Når det gjelder påstandene om at kokosolje er bra for vekta eller forbrenningen, viser de få studiene som er utført på mennesker at kokosolje trolig ikke har noen effekter som er relevant i praksis. Kokosolje er kanskje ikke like skadelig som andre typer mettet fett eller trans-fett, men det er som alltid dosen som avgjør hvor trygt noe er."

Liker du kokosnøtt? Bruker du kokosolje? Hvorfor det? Synes det er spennenede å høre om deres erfaringer :)10 kommentarer:

 1. Ah, tenk et liv uten kokos sier jeg bare!!!
  Har levd på kokos i 10 år nå og kommer aldri til å slutte!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. :) bruker du det mye i bakst osv? Eller bruker du oljen mer direkte?
   I spania har de nok gode kokosnøtter tenker jeg:)

   Slett
 2. Hammer, et ganske stor flatt skrujern, en handlepose og ostehøvel - det er mine kokosnøttverktøy :-)

  Legger en handlepose utbrettet på en benk med kokosnøtten oppi, dette er bare for å unngå mye bust, støv og skallbiter spredt rundt omkring. Banker skrujernet inn i "øynene" og lar saften renn ned i et glass. Skål! Banker deretter rundt begge "polarsirklene" ikke så alt for hardt - dette for at det tykke skallet forhåpentligvis skal løsne litt fra innholdet. Så banker jeg hardere rundt "ekvator" inntil det skallet begynner å sprekke opp. Med litt flaks kan jeg da bruke skrujernet til å bende vekk skallbitene fra fra innholdet, slik at man får én eller noen få deler med "kjøtt". En tynn mørk hinne på utsiden av "kjøtte" gjenstår imidlertid, og der kommer ostehøvelen til sin rett - høvle hinnen vekk, og bon apétit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips om å få kjøttet bedre ut! Jeg sitter med skje og graver ut bit for bit ser du ;-)

   Slett
 3. Veldig kjekt å se at du blogger igjen ! :-)
  Jeg bruker kokosfett til det meste, men kanskje ikke så mye i bakst. Smører former , jerngryter og fjøler med kokosfett, har i urte-te før mat, til hjemmelaget sjokoladepålegg, fermentert majones osv.
  Jeg er glad i kokosnøtter, men her jeg bor får man ikke tak i ferske nok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!:) hvordan lager du fermentert majones?

   Slett
  2. http://helhetligliv.blogspot.no/2012/11/fermentert-majones.html Bruker 50/50 olivenolje og kokosfett, og bare sitron i " satsen". Snadder, holder seg lenge gjør det også. :)

   Slett
 4. Håper du aldri slutter å blogge igjen,jeg har virkelig savnet innleggene dine!
  Bloggen din er i en klasse for seg selv! utrolig lærerikt og spennende! :)

  Hilsen fast følger:)

  SvarSlett
 5. Hvordan er holdbarheten på fersk kokos? Må man spise hele med en gang eller kan den oppbevares på noen måte?

  SvarSlett