20.04.2009

Riktig mat for din blodtype

Du vet sikkert hvilken blodtype du har, men vet du hvilken betydning dette har og hvordan det påvirker deg?

Blodtypene deles inn i O, A, B ,AB og genet som koder for blodtypen befinner seg på kromosom nr. 9, på et område kalt bånd 34 på q-delen. (9q34)

Individer med forskjellige blodtyper er biokjemisk ulike, slik at de i mange tilfeller reagerer ulikt på de samme matvarene. Slike biokjemiske forskjeller skyldes at blodtypegenet påvirker andre gener som koder for bestemte enzymer som igjen bl.a. danner stoffer som påvirker stoffskiftet og personligheten. Dessuten reagerer blodtypeantigener med bl.a. med stoffer som kommer inn i kroppen via matvarer. Mange av disse inneholder en gruppe sukkerproteiner kalt lektiner som kan feste seg til antigenene og derved klumpe sammen blodet eller har andre biologiske effekter. Man kan derfor finne ut hvilken blodtype man har ved å tilsette forskjellige lektiner og se hvilket som fører til at blodet klumper seg sammen.

Noen lektiner kan få røde blodlegemer til å klumpe seg, andre kan ha insulinliknende virkninger på fettceller, de kan hemme vekst av kreftceller, forårsake sammenklebning av blodplater og øke utskillelsen av histamin. Dette gjør at én matvare vil kunne påvirke helsetilstanden negativt hos en person med blodtype O, mens den kan ha nøytrale eller positive virkninger hos én med type A.

Blodtypedietten gir råd om hvordan en bør tilpasse kostholdet til blodtypen sin. Ved å se på når de ulike blodtypene oppstod, har forskere funnet at hvorfor noen tåler enkelte matvarer bedre enn andre.

(jeg synes jeg hører: "nok med de biokjemiske detaljene! vis meg heller hvordan")


Blodtype O: "Steinaldermannen-jegeren"


-Skal spise mye kjøtt (har stor magesyreproduksjon) , også rødt kjøtt, alle typer fisk, vilt, frukt og grønnsaker som brokkoli,grønnkål,kålrot, purreløk,spinat,paprika,valnøtter

-Unngå bl.a. melkeprodukter, hvetemel, kornprodukter og poteter, peanøtter, cashewnøtter, svin,gås,steinbit,appelsin, blomkål, rosenkål, jordbær, honningmelon, ketchup,brus, kaffe,brennevin.

-Har et sterkt immunsystem. Er intolerant overfor endringer i kosthold og miljø.Takler best stress med intens fysisk aktivitet - kan med fordel trene hardt. Krever et effektivt stoffskifte for å holde seg slank. Fordøyelsen fungerer dårlig ved et høyt karbohydratinntak, noe som gir et lavere stoffskifte og væskeopphopning.

-Feil kosthold kan føre til sykdom som: allergi, betennelsessykdommer, nedsatt stoffskifte m.m.


Blodtype A - også kalt ”jordbrukeren”
- Er gjerne vegetarianere, men kan spise fisk, kylling og kalkun, mye frukt og grønnsaker, soyaprodukter, korn og belgfrukter, olivenolje.kaffe og rødvin i små mengder.
-Unngå de fleste melkeprodukter, tomater, appelsiner og kjøtt, reker,
-Tolerant immunsystem,Har et følsomt fordøyelsessystem
-Motvirker stress best med rolige handlinger - derfor passer rolige øvelser som yoga og Qi Gong
-Feil kosthold kan føre til: hjerte-/karsykdommer, kreft, diabetes 1, anemi


Blodtype B - kalt for ”Nomaden”.
-Skal spise et balansert kosthold bestående av kjøtt, fisk og meieriprodukter, olivenolje, egg, yoghurt,
-Unngå kylling, mais og tomater, cashewnøtter,peanøtter,smør, blå oster
-Har et sterkt immunsystemog et tolerant fordøyelsessystem. Har de mest fleksible valg av kosthold av blodtypene
-Reagerer best på stress med kreativitet - passer bra med variert trening med svømming, fjellturer, sykling m.m. Krever balanse mellom fysisk og psykisk aktivitet for å holde seg slank og våken
-Reagerer best på stress med kreativitet - passer bra med variert trening med svømming, fjellturer, sykling m.m. Krever balanse mellom fysisk og psykisk aktivitet for å holde seg slank og våken
-Ingen naturlige svakheter, men ved feil kosthold er de imidlertid utsatt for å få sjeldne virussykdommer, kronisk tretthetssyndrom, diabetes type 1 eller autoimmune sykdommer.


Blodtype AB - kalt for ”Den gåtefulle”
- den nyeste blodtypen ca. 1000 år gammel
-Kostholdet bør være en blanding av type A og type B. Kan bl.a. spise kjøtt, fisk, noen melkeprodukter og poteter, valnøtter, peanøtter, ost, kaffe, potet, selleri, ananas, fiken, plommer,soya,
-Unngå kylling, skalldyr, avokado, banan,kokos, mais, tomat, reddik, appelsiner, brus, te,brennevin, mango, paprika, kunstig søtstoff
-Meget tolerant immunsystem
-Feil kosthold kan føre til: diabetes, hjertesykdom, kreft.
-Reagerer best på stress åndelig - med fysisk kraft og kreativ energi

Millioner av biokjemiske omdanninger som daglig skjer i hver eneste celle i kroppen, påvirkes av stoffer som finnes i maten vi spiser. Siden våre gener ikke er endret på noen få tiår, må feks. fedmeepidemien og liknende tilstander skyldes at miljøet er endret. Dette betyr at vi for å holde oss friske, må tilpasse kostholdet til våre gener og ikke omvendt. I et slikt lys virker kirurgiske inngrep mot fedme absurd, siden vi kan motvirke fedme ved å spise slik vi genetisk er skapt.


En bedre oppskrift er å unngå matvarer man ikke tåler, spise etter blodtypen og å ta kosttilskudd som vitaminer, mineraler, fettsyrer, urter og bestemte sukkermolekyler, glukosamin, osv. Dette vil gi forbedringer i forhold til helse, yteevne innen trening og et bedre stoffskifte. Faktisk følger kroppsbyggeren Jostein Ødegården anbefalingene i forhold til sin blodtype (A), og ifølge ham selv er dette noe av grunnen til at han tolererer så store mengder trening og stress i hverdagen.


"Inni er vi alle ulike". Det som fungerer for meg fungerer nok ikke like bra for deg, og omvendt. Prøv deg fram! jeg har blodtype O, og vet av egen erfaring at jeg fungerer best på et O-balansert kosthold.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Jeg er journaliststudent og lager et trening- og livsstilsmagasin som eksamensoppgave. Til magasinet skriver jeg en artikkel om blodtypedietten. I den forbindelse har jeg noen spørsmål til deg.
  Jeg har deadline i morgen, så må skrive artikkelen i dag... Litt kort frist..
  Hvis du er interessert, send meg en mail: ceciliefoss86@hotmail.com

  På forhånd, takk!

  Mvh
  Cecilie

  SvarSlett