28.07.2009

Fett for helsen din

Nå skal du spise mer fett!
Og da mener jeg ikke at skal gå på McDonalds og kjøpe pommes-frittes med fett rennende fra dem-du skal satse på sunt fett. Ikke den usunne typen, som er transfett.

Hvorfor fett?
Mange er svært redde for å spise fett, spesielt kvinner, i frykt for å bli fet. Lav-fett- diettene har regjert lenge, og sånn sett virker det jo logisk at fett gjør deg fet. Men sannheten er en annen. Fett er en vital del av et sunt kosthold og bør bli din beste venn.

Kroppen er helt avhengig av fett for å fungere skikkelig.
Spesielt hjernen, som består av 70 % fett. Essensielle fettsyrer som kroppen ikke kan danne selv er spesielt viktig å få i seg gjennom kosten.

SPIS SuNT FETT:
Fett består av hydrogen, karbon og oksygenmolekyler som er bundet sammen i kjeder av forskjellige lengder og varianter. Det du skal inkludere i kostholdet ditt er mettet, enumettet og flerumettet (omega-3)- fettsyrer.

Mettet fett:
SPIS: Smør (ekte meierismør-ikke margarin!), egg, kokosolje

Ja mettet fett. Det er ikke galskap, men helt alvorlig.
Mettet fett er ikke det monsteret det har fått som rykte. Faktisk er det en stabil fettkilde som er kjent for kroppen og som alle cellemembranene i kroppen blandt annet består av. De hjelper på opptaket av kalsium og syntesen av andre viktige fettsyrer i kroppen.

Umettet fett:enumettet og flerumettet fett:
SPIS: Avokado, fet fisk (laks, makrell, sild, kveite, torskelever), fiskeoljekapsler, olivenolje, linfrøUNNGÅ USUNT FETT:
Unngå for alt i verden transfett.
Disse fettsyrene er ukjente for kroppen, og blir ikke omsatt på samme måte.
Transfettsyrer kan ta over 2 måneder på å komme ut av kroppen!
Alle naturlige fettsyrer er i cis-konformasjon, og omformingen til trans-konformasjon er noe som er gjort av matvareprodusenter for å øke holdbarheten. Det sier seg selv at mat som kan oppbevares i måneder og år ikke er like bra som naturlig mat som holder seg i dager/ uker.
Raffinerte vegetabliske oljer er ikke bra for kroppen og øker sjangsen for innflammasjoner. Innflammasjoner er startet på de fleste sykdommer som kan forkomme i kroppen. Hjerte og kar-sykdom, diabetes, osv.
De inneholder alt for mye omega-6-fettsyrer som forstyrrer balansen mellom omega-3 og omega-6. De fleste har allerede for mye omega-6 i forhold til omega-3 fettsyrer.
Så vekk med alt som er fritert, vegetablisk fett, hydrogenert fett.
Få ut all "junk-food"en!!


Erstatt en prosentandel karbohydrater av kosten din med fett istedet.
Fett er en energikilde først og fremst, men påvirker alt fra humøret, hukommelsen, forbrenningen, vitamin-opptak, fordøyelsen, immunforsvaret, hud og hår, ledd og muskler, oksygenopptak, omsetning av næringsstoffer; jeg kunne forsatt mye lenger.

Fett er mye viktigere for kroppen enn karbohydrater, og det er en grunn til at det ikke er noe som heter "essensielle karbohydrater". Kroppen kan selv danne den mengden glukosen hjernen trenger fra glyceroldelen i triglyceridene (fett) eller fra glykogene aminosyrer ved glukoneogenese (dannelse av ny glukose).
Se også mine tidligere innlegg under tema: kosthold for helsegevinster av omega-3 fettsyrer f.eks, og steinalderkosthold.

Solveig:)
Kilde:http://www.marksdailyapple.com/fats/

5 kommentarer:

 1. Heisann, Solveig! OSsen går sommern? Mye bra lesestoff her. Interesserer meg for dette jeg og vet du, men er mye dårlige "bli slank på 1-2-3" og artikler som bare skummer i overflaten. Så nå har lagt bloggen din til bokmerker så nå ska jeg titte innom her når jeg trenger friske opp på kostholds teorien :)

  Sondre

  SvarSlett
 2. Flott! Kjekt at du syns det!
  Ja jeg skal prøve å bli kvitt noen av alle mytene som er ute å går angående kosthold, helse og trening.
  Hvis du har noen tema du syns eg bør gå inn på, bare sei ifra :)!

  SvarSlett
 3. Her er det masse spennede å lese! Jeg følger ivrig med i all den kunnskapen du deler med oss! Tusen takk! Mvh Liv

  SvarSlett
 4. Hei igjen! Jeg lurer litt på hvor mye Omega 3 kapsler jeg må ta for å dekke kroppens behov. jeg spiser fet fisk (laks/makrell) 2-3 ganger i uken. Kan en få i seg for mye Omega 3? Vet du noe om det?

  SvarSlett