07.02.2010

Min metabolske type

Jeg tok en test for å finne ut hvilken metabolsk type jeg er. Det er så mange individuelle forskjeller mellom oss mennesker som avgjør hvilke matvarer og stoffer som gir oss energi og er optimale for oss (genetikk, blodtype, enzymer f.eks). 
"Biokjemisk individualitet:
Den nye ernæringsteknologien setter deg i stand til å identifisere de helt spesifikke kostholdsbehovene til deg personlig
.
Standardiserte dietter og holdninger til ernæring tar ikke hensyn til at mennesker, av genetiske årsaker, er svært forskjellige på et biokjemisk eller metabolsk nivå. Med andre ord -- vi er alle ulike i måten kroppen bearbeider mat på og nyttiggjør seg næringsstoffer. Vi har altså høyst individuelle ernæringsmessige behov.
Vi tar alle for gitt at mennesker er helt forskjellige på det ytre plan med hensyn til hårtekstur og -farge, hudfarge, ansiktstrekk, høyde, vekt, skjelettstruktur og så videre. Men likevel er vi stort sett uvitende om eller blinde for det biologiske mangfold som finnes innvendig. På samme måte som ikke to individer har det samme fingeravtrykket, og to snøfnugg ikke er like, er det en uendelig variasjon mennesker imellom ut fra et metabolsk og fysiologisk perspektiv.
En annen viktig faktor for å bestemme hva slags mat en person trenger for å være frisk, gjelder hvor fort cellene deres omdanner mat til energi eller tempoet i celleoksideringen. Forbrenningstempoet, som også stort sett bestemmes av arv, må holdes i balanse hvis kroppen skal fungere skikkelig. Noen mennesker har en rask forbrenning, og dette betyr at cellene deres fort omdanner mat til energi. For å bevare stoffskiftebalansen trenger disse menneskene mat som forbrennes langsomt, for eksempel tyngre proteiner og fett. På den annen side kan de som forbrenner langsomt, opprettholde stoffskiftebalanse med lettere mat (karbohydrater) som forbrennes raskere enn proteiner og fett
"

Ikke overraskende er kosten som anbefales for min metabolske type steinalderkost. 

Fra helhetsforum.no:

Kostholdsmessig vektlegging for profettyper
Det du som profettype trenger, er et kosthold som består av forholdsvis store mengder proteiner og fett sammenlignet med karbohydrater.Men alle proteiner er ikke like. Du må konsentrere deg om bestemte typer proteiner - de som inneholder mye fett og puriner. Som du ser i matoversikten, finnes det mange typer mat som inneholder mye puriner.Mat som inneholder puriner, blir i sterkere grad enn andre matvarer oksidert (omdannet til energi) i det rette tempoet for din metabolske type.

I den andre enden av spektret fra purinproteiner har vi karbohydrater. Personer med din metabolske type må ta inn minimalt med karbohydrater siden de omdannes til energi for raskt. De tyngre proteinene og fet mat demper på en effektiv måte den for raske oksideringen til de fleste profettypene.
I mange år var det en utbredt oppfatning at rødt kjøtt og fettholdig kost var ugunstig for mennesker. Men dette er rett og slett ikke riktig. Sannheten er at all slags mat kan være bra for deg, og all slags mat kan være ugunstig. Alt avhenger av din metabolske type. Hvis du er en profettype, trenger du mat med mye proteiner og fett hvis du skal gå ned i vekt, føle deg energifyllt både fysisk og mentalt og være avbalansert emosjonelt. På lengre sikt kan dette kostholdet, hvis det følges skikkelig og skreddersys til din metabolske individualitet, forhindre at mange former for alvorlige, nedbrytende sykdommer utvikler seg - hjerte/kar-problemer, dårlig immunforsvar, blodsukkeruregelmessigheter, benskjørhet, leddbetennelser, fordøyelsesbesvær og mange andre koniske sykdommer - som alle bunner i metabolske ubalanser.Spis proteiner ved hvert måltid
Å spise tilstrekkelig med proteiner ved hvert måltid vil maksimere din energi, gjøre redusere livmålet og sørge for topp yteevne. Hvis du ikke sørger for dette, kan det føre til kronisk tretthet, svekket velvære og emosjonelle ubalanser som depresjon, angst og melankoli. Mange gjør den feilen at de spiser bare karbohydrater til et måltid eller et mellommåltid. Dette er spesielt ugunstig for din metabolske type. Det vil bare forverre ubalansen, øke fettlagrene og forsterke trang til spesiell mat, særlig sukker og søtsaker.

Legg vekt på proteiner med høy tetthet og mye purin
Puriner er spesielle stoffer fra en klasse proteiner som kalles nukleoproteiner som spiller en viktig rolle for de energiproduserende prosessene i kroppsvevet. De er spesielt gunstige for profettypene og bidrar direkte til å avbalansere kroppskjemien.

Legg merke til at alle proteiner fra dyr, fjærkre og sjømat er tillatt i kostholdet ditt. Som proteiner med høy tetthet er animalske proteiner å foretrekke fremfor vegetabilske proteiner. Men på grunn av de spesielle behovene hos din metabolske type, har du best av proteiner med mye eller middels purininnhold. Alt dette er matvarer som er listet opp i kjøtt/fjærkre og sjømat-spaltene i oversikten over tillatt mat.

De fleste mennesker med din metabolske type-kategori trenger proteiner med mye purin ved hvert måltid. Mindre purin og proteiner med mindre tetthet som meieriprodukter, belgfrukter og nøtter er ingen erstatning. Du bør merke deg at hvis du spiser mat med lite purin og lav tetthet som viktigste proteinkilde ved hvert måltid, blir du ikke like mett, og din yteevne og energi vil ikke være optimal. Hvis du på den annen side sørger for proteiner med mye purin og høy tetthet ved to-tre måltider om dagen, vil det gi kosten din den ideelle drivstoffblandingen til metabolismemotorene dine.

Hvis du spiser mellom måltidene, bør du passe på å få med proteiner. For din metabolske type er det best at du aldri spiser karbohydrater alene. Alle proteiner kan brukes som mellommåltid, men hold deg til det som fungerer best for deg. Du merker kanskje at nøtter og meieriprodukter er bra som en godbit, men er ikke tilstrekkelige proteinkilder ved hovedmåltidene. Men hvis nøtter og meieriprodukter gjør deg sulten og lysten på noe søtt eller svekker energi og sinnsstemning, er det sannsynlig at du trenger tyngre proteiner også til mellommåltidene. Lær deg å lytte til kroppens signaler!
Vær forsiktig med karbohydrater
All plantebasert mat - korn, grønnsaker eller frukt - er karbohydrater. Men det finnes forskjellige typer karbohydrater, og de virker ikke inn på stoffskiftet ditt på den samme måten. For eksempel inneholder noen karbohydrater mer stivelse, og noen karbohydrater har mindre stivelse. Stivelsesholdige karbohydrater brytes lett ned til sukker, og det betyr at de kommer raskt over i blodet. Dette kan føre til en sterk insulinreaksjon i bukspyttkjertelen, noe som kan resultere i økt fettlagring og blodsukkerproblemer som for mye sukker i blodet.

Over lengre tid vil for sterk insulinutskillelse føre til alvorlige forstyrrelser som allergier, astma, karbohydratavhengighet, hjertesykdom, kronisk tretthet, sukkersyke, insuliresistens, glukoseintolranse og høyt blodtrykk. Gulrøtter, poteter, squash, bananer og alle kornsortene inneholder som oftest mye stivelse og må reguleres omhyggelig. Derfor må du være forsiktig med korn, stivelsesholdige grønnsaker og frukt. Av denne grunn gjør Profettypene klokt i å begrense inntaket av stivelse og legge vekt på ikke-stivelsesholdige grønnsaker som sin viktigste karbohydratkilde.
Vær forsiktig med brød
Begrens brødinntaket både når det gjelder kvantitet og frekvens så mye som mulig. Hvis du kan, bør du satse på brød av spirt korn som for eksempel Esekiel og Manna. I motsetning til vanlig brød hemmer ikke brød av spirt korn kalsiumabsorberingen, noe som ellers kan forstyrre kalsiumbalansen - et viktig punkt for din metabolske type. Når du spiser brød, bør du alltid bruke smør fordi dette vil redusere eventuelle potensielle negative svingninger i blodsukkeret.
Vær forsiktig med korn
Bruk bare helkornprodukter. Ikke spis noen raffinerte kornprodukter lagd av hvitt mel. Alle bakervarer bør bare inneholde sammalt mel. Men unngå hvete og hveteprodukter så mye som mulig siden hvete brytes ned til sukker raskere enn noen annen kornsort og derfor virker forstyrrende inn på insulinstoffskiftet. Men det er ingen grunn til bekymring - de fleste andre kornsorter er bra for din metabolske type. Et tips: Forsøk å bruke spelt i stedet for hvete siden spelt har mange av hvetens gode sider til baking, men ingen av hvetens innvirkning på insulin. Men husk at alle kornsorter er stivelse, noe som innebærer at de raskt brytes ned til sukker. Derfor bør de brukes med forsiktighet. Av den grunn er kokt helkorn å foretrekke til produkter som brød og kjeks. Det verste for stoffskiftet ditt er raffinert korn av alle slag.
Vær påpasselig med frukt
Siden profettypene ofte er raske oksiderere eller parasympatisk dominante, er de disponert for problemene med lavt blodsukker. Dette betyr at du sannsynligvis ikke har godt av frukt som inneholder mye kalium og sukker. Men de fleste profettyper har godt av avokado og oliven og begrensede mengder epler, pærer og bananer som ikke er helt modne. Men det er fare for at du får problemer hvis du spiser frukt for seg.
Bruk juicer med omtanke
Så lenge grønnsakjuicer er ferske, kan de drikkes med moderasjon - men ikke mer enn ett glass tre til fire ganger i uken. Det beste er å bruke en blanding av stivelses- og ikkestivelses-grønnsaker som gulrot, selleri og spinat. Vær forsiktig med gulrot siden de inneholder mye sukker. Drikk ikke fruktjuice i det hele tatt. Fruktjuice eller til og med overdrevne mengder grønnsakjuice vil føre til at din metabolske type kommer i sterk ubalanse og gi vektøkning, trang til mat, svingninger i blodsukkeret, energiforstyrrelser og lyst på sukker. Unngå juice på boks av alle slag.

Bruk fett og olje fritt
Temaet fett og oljer og deres innvirkning på menneskets stoffskifte er blitt grundig gransket og dokumentert. En dyptgående diskusjon av dette emnet ligger utenfor rammen her (for en komplett gjennomgang se Fats that heal, fat that kill, en utmerket bok av Udo Erasmus). Det du generelt trenger å vite, er at fett og olje i sin naturlige tilstand ikke er ugunstig for deg, de vil ikke gi høyt kolesterol eller hjertesykdom mer enn noen annen naturlig mat.

Fett inneholder fettsyrer som er viktige for god helse, effektivt immunforsvar, normal hormonproduksjon og energiproduksjon - kort sagt for livet selv. Om en matvare er god eller dårlig avhenger både av kvaliteten på matvaren og den metabolske typen til personen som konsumerer maten. Fett er ikke noe unntak. I motsetning til andre typer trenger profettypene å styrke sitt stoffskifte ved å konsumere rikelige mengder med naturlige oljer og fett. Men spis aldri margarin, herdet fett eller fetterstatninger fordi forskningen har vist at disse stoffene kan få en alvorlig negativ innvirkning på helsen din.

4 kommentarer:

 1. Hei! =) Jeg har fulgt bloggen din en stund nå, og jeg synes den er veldig innholdsrik og kjekk å lese. Jeg har selv lyst til å bli ernæringsfysiolog så det du skriver om interesserer meg veldig! Men jeg lurte på om du kanskje kunne skrive noe om transfett (spesielt den kjemiske delen av det)? Har selv prøvd å finne ut noe om transfett, men har ikke funnet noen gode internettsider om det enda. Takk for en super blogg! =) Mvh Kristine

  SvarSlett
 2. En kjempebra blogg ! :)

  Kan jeg spørre ved hvilken skole du studerer ?

  Ha en god helg, fra fast leser :)

  SvarSlett
 3. Kristine:
  Spennende at du har lyst til å bli ernæringsfysiolog! :)
  Kjekt at du følger bloggen.
  Skal få til å skrive om transfett ja - har vært opptatt og bortreist en stund så det har vært dårlig med innlegg. Men er på saken!

  Fast leser:
  Takk skal du ha! inspirerende å skrive når jeg vet at folk følger med ;)
  Har studert til bachelor i Biokjemi ved NTNU i Trondheim. Ernæring, forskning og helseinteressen er derimot det som driver meg til å finne stoff og forskning, men kunnskapen om biokjemi og kroppen gjør at jeg forstår prosessene og hvordan mat og andre faktorer påvirker oss. Skal ta master i "Health and Nutrition" til høsten!

  SvarSlett
 4. Hei.

  Vet du hvor man kan få utført metabolsk type-test?

  /Anne Line

  SvarSlett