03.03.2010

Mat for hjernen

Fiks hjernen din!

  • Mat påvirker hjernen som en kjemisk forbindelse i medisin og pille.
  • Kostholdet, trening og søvn har potensialet til å forandre hjernehelsen og din mentale funksjon.
  • Et riktig kosthold øke din kognitive evner (hjernekapasiteten), beskytter hjernen fra skade og motvirker aldring.
  • Forskning har vist de siste 5 årene at et kosthold med mye omega-3, flavonoider, B-vitaminer, antioksidanter og magnesium, er viktig for hjernen og hukommelsen.
Hvorfor påvirkes hjernen av det vi spiser?

  • Hjernen utsettes for oksidativ skade- som rust.
  • Fordi hjernen bruker så mye energi (tanker, hukommelse, styrer jo alle kroppslige prosesser); dette krever mange oksiderende (rustende) kjemikaler.
  • Hjernevev inneholder mye materiale som går an å oksidere, spesielt fett-membranen som er rundt nervecellene (myelin).


Forsker i nevrokjemi og hjernekapasitet: Dr. Gomez-Pinilla anbefaler disse for hjernen: 
  • OMEGA- 3 FETTSYRER
  • DHA, en omega-3 fettsyre reduserer oksidativt stress, øker synaptisk platiditet, øker "fluidity", som gir rask tenkning, og øker læringskapasiteten. Omega- 3 finnes i hjernecellenes membraner. 
  • Mangel på omega 3- (DHA og EPA) er assosiert med depressjon, bipolar lidelse, ADGD, dement, dysleksi, Alzheimers, hudproblemer, kreft.
  • Barn som tok omega 3 gjorde det bedre på skolen i lesing, staving og oppførsel, i kontrollerte studier. 
  • Gode kilder er: LAKS, Fiskeoljekapsler, Tran, Makrell, Sild, Linfrø
  •  FOLSYRE- VITAMIN B12
  • Essensiell for hjernefunksjon.
  • B12-vitaminet er blant annet nødvendig når cellene skal dele seg. De røde blodlegemene hører til de cellene som deler seg ofte,  og mangel på B12-vitamin gir da også blodmangel (anemi, og depressjoner. 
  • B12-vitamin er nødvendig for nervenes nydannelse, og er derfor nødvendig for reparasjon i hjernen.
  • Mangel på B12 kan gi  for brain function.  Deficiency can lead to depression & cognitive impairment.
  • Vitamin B12 finnes i  lever, oksekjøtt, svinekjøtt, fisk, torskerogn, egg, melk og ost. Vitaminet finnes ikke i grønnsaker og planter, bare i de smådyr og bakterier som lever på grønnsakene. Derfor kan vegetarianere lett få mangel på dette vitaminet. 
  • BÆR- ANTIOKSIDANTER
  • Kraftfulle antioksianter har vist å redusere oksidativ hjerneskade og øke læringsevnen.
  • Polyfenoler i bær og grønnsaker med sterke farger har positive effekter på hippocampus- den delen av hjernen som har med lagring av minner- og som blir mest skadet av Alzheimers.
  • Kilder er: Blåbær, solbær, jordbær, bringebær,brokkoli, spinat, grønnkål, grønn te, mørk sjokolade, rødvin- druejus 
  • UNNGÅ RASKE KARBOHYDRATER OG TRANSFETT
  • Junkfood med mye karbohydrater, salt og transfett, har en negativ effekt på hjernens synapser og spesielle molekyler i hjenen relatert til hukommelsen. 
  • Raske karbohydrater får blodsukkeret til å stige, og mye insulin utskilles. Denne blodsukkersvingningen påvirker hjernekjemien, negativt!, både på kortsikt og langsikt. 
  • Mindre porsjoner med rett mat er bedre for hjernemolekyler som BDNF, (brain-derived neurotrophic factor) som fungerer med å holde eksisterende nerveceller i live., og vokse nye.
  • TREN OG FÅ NOK SØVN
  • Når vi sover reparer hjernen seg selv.
  • Trening øker evnen til læring, hjernekapasiteten og hukommelsen. 
  • Trening motvirker kognitiv nedgang ved alderen, og fasiliterer oppbygging etter skade. E
  • Trening ga økt vekst av nye hjerneceller i dyreforsøk
  • Trening øker blod-nivåene av et molekyl kalt IGF-1 (insulin-like growth factor). Dette stoffet øker blodflyten i hjernen, som gjør at ting skjer raskere og celler fungerer bedre. Mer oksygen til hjernecellene.
  • Trening motvirker aldring av hjernen. Spesielt hippocampus, som er der nye minner dannes, blir påvirket av IGF-1. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar