01.03.2010

Unngå prosessert mat


Prosessert mat er laget for lange liv på hyllene i butikken, ikke for lange menneskeliv! Kjemikalier, tilsetningsstoffer og konserveringsmidler blir lagt til prossesert mat slik at de skal kunne vare lenge uten at smaken skal forsvinne eller at de skal råtne. Matvareprodusenter bruker tid og penger på å finne ut hvordan de kan oppbevare maten lengst mulig, men er mindre opptatt av hvordan dette påvirker helsen til dem som spiser maten.

Faktum er at ferdigmat, og mat som har unormal lang holdbarhetsdato (i forhold til matvaren i naturlig tilstand), blir spist av flere og flere hver dag. Den smaker godt, er billig, enkel og tar liten tid. Men de negative følgene av å basere kostholdet sitt på slik mat er mange.


Prosessert(behandlet) mat er gjør deg avhengig
, og kan føre til at du overspiser. Ren, naturlig mat er dannet av proteiner, fett, karbohydrater , fiber og vann. Når mat prosesseres blir disse komponentene modifisert (for eksempel fjernet, hydrolysert, konsentrert osv) . Dette forandrer måten de blir fordøyd og brukt i kroppen din. Ved å spise høyt prosessert eller konsentrert mat kan det kunstig skape en stimulering av dopamin (nytelsehormonet), som spiller en rolle i avhengighet. På denne måten, du spiser mat som mangler næringsstoffer, men skaper en deilig følelse
.
Matavhengighet starter fordi du føler deg bra når du spiser enkelte typer mat, og de får deg til å tro at de smaker bedre. Du får lyst på den gode følelsen om igjen og om igjen..selvfølgelig.

Prosessert mat er koblet til overvekt. Tilsetningsstoffer i prosessert mat, som HFCS (high fructose corn syrup)- isoglukose, sukker og MSG (monosodiumglutamat) er unaturlige stoffer som bidrar til vektøkning.

Prosessert mat inneholder ofte ingredienser som ikke følger prinsippene for kombinering av mat, og dette kan lede til lave energinivå, dårlig fordøyelse, sykdom, surt blod og overvekt. Et eksempel er frossenpizza (grandiosalandet Norge- tør jeg ta opp kampen?;) ).

Prosessert mat bidrar til et ubalansert fordøyelsessystem, som gir fordøyelsesproblemer, oppblåsthet, forstoppelse, søthunger, ubehag og sykdom. De gode probiotiske bakteriene kan ikke overleve i tarmen hvis du forgifter dem med dårlige matvarer. Som oss vil de ha matvarer som ble laget av naturen, ikke en stor industribedrift som vil tjene penger.

Et kosthold med mye prosessert mat kan føre til depressjon, hukommelsetap og humørsvingninger. Ingrediensene i slike matvarer er ofte de billigste produsenten finner, og er som regel de med minst næringsstoffer. De skal kunne oppbevares lenge, og i dannelsen brukes metoder som ikke tar hensyn til vitaminer og mineraler, og dette fører til tap av de viktige næringsstoffene.
Fett og oljer i prosessert mat blir for eksempel raffinert, og det betyr at de er tømt for de essensielle fettsyrene som er nødvendige for helsen, hjernen, blodsukkernivået og hukommelsen. Hjertet, hormonene og hjernen får lide når du velger å spise behandlede oljer.

Prosessert mat, ferdiglaget mat, mat på boks, i plastikk, i fryseren- disse blir ofte spist på grunn av dårlig tid. Folk stresser og skal "multitaske", så de spiser noe på veien, tar det i hånda, i bilen.. Dette gjør at du mister både gleden med å spise, fører til at du overspiser feil mat og stress fører også til en dårlig fordøyelse av disse matvarene. Kvitt deg heller med den usunne stressende livsstilen. Planlegg sunn mat, lag når du har tid og ha det alltid tilgjengelig, slik at du slipper å ty til usunne alternativ når du har dårlig tid. "Stressmage" er et kjent fenomen.

Innholdsfortegnelsene er ofte villedende, og dette kan lure mange og ha skadelige effekter. "sukkerfrie", "uten sukker" innholder ofte modifiserte sukkerkilder, og navnet de da skriver skjuler at det faktisk er sukker i like sto grad. "mindre fett" betyr som regel "mer sukker". Tilsetningsstoffer bør du sky som pesten.

Prosessert mat kan innholde alle de kaloriene du trenger for en dag, men uten de næringsstoffene du trenger. På denne måten kan du være overernært på kalorier, men underernært på vitaminer, mineraler og essensielle aminosyrer og fettsyrer.

Spis heller naturlig frisk mat, med mindre holdbarhetstid!
Solveig:)
http://www.bodyecology.com/archive/10-things-processed-food-industry.php

3 kommentarer:

  1. For er en artikkel, du er veldig flink til å binde opp fakta opp mot en sunn livsstil.

    SvarSlett
  2. Interessant!
    Takk for info :)

    SvarSlett