22.06.2010

Spiser du på deg Alzheimers?


 Visste du at maten du spiser påvirker sannsynligheten for å få Alzheimers sykdom? At insulin også påvirker minnedannelse og er forstyrret i utviklingen av demens?

Forskerne har undret på om Alzheimers sykdom faktisk kan være en nevro-endokrin lidelse som diabetes er, og som har noe av de samme årsakene.
Dette er på grunnlag av at forskning har funnet ut at:  
1. Hjernen lager sitt eget insulin, og
2. Alzheimers sykdom tømmer insulindepoet. 
Basert på disse funnene grunnla en lege ved navn Dr. de la Monte teorien om at det er en sammenheng mellom diabetes og Alzheimers. Hun har faktisk identifisert prosessen mot Alzheimers sykdom som Diabetes type 3.


Så hva er diabetes type 3?
For å forstå hva Type 3 er, må du forstå Type 1 og 2. 
Diabetes type 1:
Type 1 er en autoimmun sykdom. En autoimmun sykdom er et resultat av at kroppens immunsystem, som normalt  aktiveres for å bekjempe infeksjon slås på mot en naturlig del av kroppen. I diabetes type 1 vil immunforsvaret angripe og ødelegge de insulinproduserende beta-cellene i bukspyttkjertelen. Bukspyttkjertelen produserer derfor lite eller ingenting insulin. En person som har type 1 diabetes må ta insulin hver dag for å overleve. 

Diabetes type 2:  
Type 2 er den vanligste formen for diabetes, og kalles livsstils- diabetes. Ca 90 til 95 prosent av personer med diabetes har type 2. Denne formen for diabetes er oftest assosiert med eldre alder, overvekt, familiehistorie med diabetes, tidligere historie med svangerskapsdiabetes, fysisk inaktivitet, og visse etniske grupper. Rundt 80 prosent av personer med type 2-diabetes er overvektige. 
 Metabolsk syndrom og insulinresistens er forløpere til denne sykdommen, og reduserer følsomheten til insulinreseptorene, slik at kroppen ikke responderer nok på insulinet. Denne kan forebygges med et kosthold med lite karbohydrater, trening og fysisk aktivitet, da disse faktorene bedrer insulinsensitiviteten til cellene.
Diabetes type 3:
Insulin har en rekke funksjoner i kroppen din. Den mest kjente funksjon er at det hjelper næringsstoffer inn i cellene for å bli konvertere til brukbar energi.  Men det du kanskje ikke vet er at insulin også er aktiv i hjernen din. Den hjelper oss å lære og å lage nye minner.
Slik fungerer det:  I områder der hjernecellene kommuniserer (kalt synapser) og hvor minnene er dannes har nevronene spesielle parkeringsplasser kun for insulin. Når hormonet er tilstede kan en tilkobling bli gjort som gjør at nye minner å ta form. Siden dannelsen av nye minner er ett av de første tingene som begynner å gå galt hos menneskeri de tidlige stadier av Alzheimers sykdom, har denne insulin-initierte prosessen vært en populært problemstilling for nevro-forskere de siste 20 årene. Et team av forskere ved Northwestern University ble de første til å vise hvorfor hjernens "minnefunksjon» svikter i under en insulinmangel. 

Tidligere forskning hadde allerede identifisert den skyldige: toksiske proteiner som kalles amyloid beta- diffusible ligander (ADDL), som er kjent for å hope seg opp i hjernen til mennesker med Alzheimers. Forskere visste også at Alzheimers pasienter har lavere nivåer av insulin i hjernen og de fleste insulinresistente. Men hva teamet oppdaget var den molekylære mekanismen bak: når ADDLs binde seg til nerveceller i synapsene, utslettet de reseptorene som normalt var reservert for insulin. Uten disse "parkeringsplasser" på hjernecellenes overflate har insulin ikke noe sted å koble til og minnedannelse mislykkes. 
  • Hvor kommer ADDLs fra da? ADDLs er en bivirkning av betennelse i hjernen. 
  • Så hvor kommer denne hjernebetennelsen fra? Hjernen betennelsen er et resultat av høye insulin nivåer. 
  •  Og hvor kommer det høye insulinnivået fra?Høye nivåer av insulin produseres når vi spiser et kosthold med mye karbohydrater. 

    Mer spesifikt, et kosthold som består av måltid etter måltid med høy glykemisk belastning gir: 

    Høyt blodsukker,     
    Høye insulin nivåer,
    Metabolsk syndrom,  
    Type 2 Diabetes, og nå, takket være underverkene i vitenskap,
    Type 3 Diabetes / Alzheimers sykdom.

Og hvis du ikke tror på at høyt insulin nivåer er den skyldige bak disse ekle små ADDL, det ble gjort studier på akkurat det. Forskningsrådet i University of Washington, med  forsker dr. Suzanne Craft og hennes forskerteam brukte 16 svært modige frivillige til å teste denne hypotesen. 16 menn og kvinner, i alderen 55-81, lot forskerne gi dem to- timers infusjon av både insulin og sukker. Dette holdt deres blod sukker på normale nivåer mens de opprettet den samme typen høye insulinnivåer sett i folk med insulinresistens. Forskerne tok dermed en spinalpunksjon så de kunne analysere spinalvæsken.  
Resultatene er skremmende! Bare denne korte økning i insulinnivået hadde det fæle effekter: 
*Det ble sett dannelse av betennelse i hjernen. 
*Spinalvæsken hadde økte nivåer av et sammensatt stoff kalt F2-isoprostane. Alzheimer pasienter har unormalt høye nivåer av F2-isoprostane i hjernen. 
*Hjernenivåer av beta-amyloid økte også. 
 Så det du spiser hver dag påvirker faktisk i stor grad risikoen for å få både diabetes type 2 og diabetes 3/ Alzheimers sykdom! Tenk på det neste gang du strekker etter en sjokolade i butikken, det kan føre til verre konsekvenser enn bare litt ekstra fett på kroppen. 

1 kommentar:

  1. Å så glad jeg er for å spise lavkarbo :-) Mange i familien som ble demente. Spesielt en bestemor med diabetes 2, og som ikke tok hensyn til dette. Lurer på om det er en sammenheng? LCHF resten av livet på meg i hvertfall :-)

    SvarSlett