03.09.2010

D-vitamin: derfor trenger du det


I en lederartikkel i ”Archives of Internal Medicine” presenterte de forskning som viste at høyere D- vitamin -nivåer og eller økt eksponering for sollys har vært forbundet med redusert risiko for en rekke sykdommer, inkludert hjerte-og karsykdommer, auto-immune sykdommer (sykdom der immunsystemet reagerer mot kroppens eget vev, som i multippel sklerose, revmatoid artritt og type 1 diabetes) og flere former for kreft.

På tide å slikke de siste solstrålene før høsten kommer? Her leser du hvorfor:

Det er det viktigste vitaminet av de alle, men det er egentlig ikke engang et vitamin; det er et steroid, en hormonell forløper som ligner andre steroider som kortisol, testosteron, og kolesterol. De fleste vitaminer er eksogene og stammer fra eksterne kilder. Vitamin D er en annen type "vitamin."
Vitamin D er veldig viktig for oss.
Vitamin D,  med en aktiv form kalt kalsitriol - blir produsert i leveren som svar på cholecalciferol avledet fra UV-B stråling, fra sollys. Vi har naturlig mange vitamin D-reseptorer i cellene i kroppen.

En studie publisert denne uken viser at vitamin D kan direkte påvirke helse og risikoen for sykdom. Denne forskningen så på bindingen av D- vitamin til DNAet i cellene. Studien fant at vitamin D hadde kapasitet til å binde over 3000 ulike områder på DNAet. Det hadde også evnen til å påvirke aktiviteten til 229 gener, inkludert de assosiert med multippel sklerose, Crohns sykdom og type 1 diabetes – disse som hadde vært knyttet til vitamin D nivåer og sollys eksponering.

Vi kan tolke fra tilstedeværelsen av vitamin D-reseptorer rundt omkring i cellene våre og vitamin D fabrikkene vi har i huden, sammen med den sentrale rollen vitamin D spiller i både  kalsium metabolismen, immunforsvaret, og genutrykk, at det å ha tilstrekkelig med vitamin D er viktig.

Å få vitamin D fra sollys er den klare vinneren for oss mennesker hvis vi ønsker å få så naturlig som mulig. Vi er i utgangspunktet hårløse, oppreiste aper med et heftig vitamin D3 behov, og før kosttilskudd dukket opp måtte vi jo få det fra solen. I dag er vi fremdeles de samme hårløse, oppreiste apene og vi kan fortsatt få vitamin D fra UV-B stråling. Men jeg tror ikke det er nødvendigvis "bedre" enn å få det gjennom kosttilskudd. Naturens måte er ganske ofte bedre, men en kan benytte seg av moderne metoder uten at det går ut over effektiviteten.
Er kosttilskudd vitamin D3 annerledes - kvalitativt - fra vitamin D3 fra solen? 

Når UV-B reagerer med 7-dehydrokolesterol i huden, blir cholecalciferol (D3) produsert, og ender opp i leveren, hvor det blir hydroksilisert inn i calcidiol, også kjent som 25-hydroksyvitamin D eller 25 (OH) D. Når du svelger cholecalciferol (enten i mat eller tilskudd), ender det også opp i leveren, hvor det blir hydroksilitert i calcidiol, også kjent som 25-hydroksyvitamin D eller 25 (OH) D. Fra da av og framover, er det likt. Alt calcidiol blir klargjort for lagring i fettvev eller sendt til nyrene for konvertering til kalsitriol, også kjent som 1,25 (OH) D. Kalsitriol er den aktive hormonet som har den primære rollen med å regulere blod kalsiumnivåer. Hvis det er nok calcidiol igjen i tanken etter kalsiums plikter, blir det sendt til andre vev i kroppen for å bli omdannet til mer kalsitriol for å oppfylle enda flere roller. Det er der alle de immunsystemet / kreft celle / hjertesykdommer / insulinfølsomhet fordeler begynner å virke, og det forklarer hvorfor det å ha rikelig med vitamin D tilgjengelig - utover det nivået som er nødvendig for å unngå rakitt og overvåke blod kalsium - er så gunstig.

Både kosttilskudd / kostholdkilder og sollys kan få deg dit. Kvalitativt er de identiske. Den eneste forskjellen er i dosering. Med vitamin D3 via kosthold eller tilskudd, kan dosen være bevisst, kontrollert, men det er også gjenstand for menneskelige feil.  Når du soler deg, derimot, trenger du ikke bevisst snu en mental bryter som slår seg av D3 produksjon. I tillegg er det interessant å merke seg at når du har produsert nok vitamin D gjennom solen, vil de samme UVB strålene begynne å hindre overflødig vitamin D produksjon ved å svekke eksisterende cholecalciferol. Kroppen er genial med tanke på homeostase ikke sant?

Vitamin D nivåer er direkte relatert til sollys eksponering og fysisk aktivitet, og omvendt relatert til fedme. Det er også sannsynlig at mindre friske individer, som er inaktive eller overvektige, vil bli tyngre, mindre aktive og få mindre sollys enn sunnere aktive individer som driver med uteakiviteter,  og de får dermed lavere nivåer av 25 (OH) D [vitamin D]. "

Men ett faktum som støtter ideen om at D- vitamin direkte påvirker sykdomsrisiko er at det finnes mange D- vitamin -reseptorer rundt om i kroppen, inkludert fettvevet, binyrene, ben, hjerne, bryst, brusk, kolon, hårsekker, tarm, skjelettmuskel , hjertemuskel, nyre, lever, eggstokk, hypofyse, netthinnen, sperm, skjoldbruskkjertel og uterus (livmoren). Tilstedeværelsen av en reseptor for et stoff i en vev er vanligvis en ganske god ledetråd til det faktum at dette stoffet gir en innflytelse på denne strukturen eller funksjonen til vevet.

Noe som også er interessant; studien fant tilfeller der D- vitamin binder seg til gener mer vanlige for europeiske eller asiatiske (i motsetning til, si, afrikansk) mennesker. Hvordan kan dette ha seg? Noen foreslår en evolusjonær forklaring. Når våre forfedre vandret ut av Afrika til andre deler av verden ble sollys eksponering redusert, og det samme gjorde D- vitamin nivåene. Lavere vitamin D nivåer kan ha ført til bein problemer, inkludert et smalere bekken og smalere fødselskanal hos kvinner, som reduserte sjansene for vellykket reproduksjon. Men de med en gener som førte til bedre bruk av alle den tilgjengelig D- vitamin kunne være mindre utsatt for dette, og være mer sannsynlig å gi sine gener videre til neste generasjon.

Denne siste forskningen, sammen med kunnskapen vi allerede har om at vitamin D binder seg til praktisk talt alle vev i kroppen, gir ganske overbevisende bevis for at dette stoffet har en direkte og viktig rolle i helse og sykdom. For noe som er så lett tilgjengelig på en solfylt dag, er det også litt overraskende at hos mange mennesker er vitamin D en mangelvare idag. Vi blir bedt om å unngå solen, og hvis vi absolutt må dra ut i lyset, bør vi bruke et lag med solkrem så tykt at det er fysisk uinntagelig for solen å trenge gjennom . Koblingene mellom høyere vitamin D-nivåer og eller sollys eksponering betyr at kan sole deg moderat med god samvittighet, og at du bør sikre deg et høyt nok inntak hvis du lever i områder med lite sol.
Så - sol eller supplement? Hva bør du gjøre?

 Mengden av soleksponering som er nødvendig for å produsere 10 000 IE D3  er ca 20-30 minutter med ettermiddagssol.  Vi kan ikke alle sole i middagssolen og da er det best å sikre seg et høyt nok nivå ved hjelp av kosttilskudd.  Enkelte matvarer er vitamin D kraftstasjoner: laks, makrell, sild, tran, egg. Spis disse sunne matvarene, men ikke forvent å øke 25 (OH) D nivåene dine mye. Mat hjelper, men det vil ikke være tilstrekkelig. Du trenger noe sterkere for å oppnå optimalt nivå i kroppen.
Ta et godt vitamin D3 kosttilskudd hvis du ikke kan få ekte sollys.
En generell god regel er 4000 IE per dag supplementert. Ta gjerne et produkt som er sammensatt med kalsium, magnesium og vitamin D.

Andre fordeler med vitamin D:
*regulerer nivåene av kalsium og fosfat i blodet, og fremmer mineralisering og vekst av bein, og arbeider sammen med kalsium, vitamin A og vitamin K2. Alvorlig mangel kan føre til rakitt.
    * spiller en utrolig stor rolle i immunforsvaret, der det aktiverer og "bevæpner" killer-T-celler for forsvar mot infeksjoner og bakterier.
    *  modulerer genuttrykket av gener som regulerer celleproliferasjon, apoptose og differensiering, antyder en potensiell rolle i kreftforekomst. Epidemiologi foreslår koblinger mellom vitamin D-mangel og de fleste krefttyper, inkludert bryst, tykktarm, og lungekreft.
reduserer systemisk, kronisk betennelse.

10 kommentarer:

 1. Hmmm her var det mange skrivefeil og mye kvasivitenskapelige utledninger. Det er bare å pøse på med vitamin D så får du ut gode effekter i den andre enden, - jo mer jo bedre effekter. Merkelig, det er jo ikke sånn for andre hormoner. Vitamin D må være et helt spesielt hormon!

  "Hvis solen er tilgjengelig regelmessig der du bor, gå den veien når det er mulig. Det er gratis, det er trygt, det er enkelt, og det er morsomt. Unngå solbrenning selvfølgelig, og du vil være trygg." - Søtt!

  SvarSlett
 2. Jeg tar D-vitamin, men lurte på om jeg skulle slutte. Når jeg leste dette bestemte jeg meg for å fortsette :)

  SvarSlett
 3. Så bra! Du gjør deg selv en tjeneste Kristine; anbefalingene for D-vitamin-inntak er mye lavere enn det som er optimalt. :)

  Anonym:Les det igjen..hvis du forstår det slik at D-vitamin er et hormon har du ikke mye kunnskap om emnet. Men jeg tar gjerne mer konstruktiv kritikk: har fikset skrivefeilene....

  SvarSlett
 4. Studier viser at det ikke nødvendigvis er høye verdier (>75 nmol/L) av vitamin D i blodet som gir signifikant helseeffekt, men verdier mellom 50-75 nmol/L. Dvs at primærfokus må være å få befolkningen med suboptimal vit D-status (gjelder mange i Norge) opp på akseptable høye nivåer.

  SvarSlett
 5. Blir provosert over at alle som skal kritisere ikke kan stå frem med egen identitet. Lett å kritisere når man ikke tørr stikke nesen frem, mangel på ryggrad? Bra innlegg Solveig!

  SvarSlett
 6. Tusen takk skal du ha for at du sier det Line!:)

  SvarSlett
 7. bra innlegg!! :) Eg tar 2 kapsler med d3 kvar morgen, innholder 2000ug(now food fra iherb).... er det passeli?har tidligere tatt 1 kapsel men økte dosa no for 2 veke sida...

  takk for svar evt!:)

  SvarSlett
 8. Du gjør deg selv en stor tjeneste :) D3 er den beste kilden til aktivt Dvitamin i kroppen. Pass på at du tar den med noe fett, da det sikrer optimalt opptak i kroppen. Når solen titter frem får vi løpe ut å få produsert vitaminet naturlig i huden vår, men får nå er det nok passelig ja ;)!

  SvarSlett
 9. Okey flott da fortsetter eg med 2 tabl. ei stond til! =) Eg har lagt meg til som følger på blogge din! Kjempebra blogg!!! ;)

  SvarSlett
 10. hva skal nivået på testoteron være ,har det noe med alder å gjøre. Hva skal nivået ligge innenfor. ??

  SvarSlett