09.10.2010

Usunt er standardinnstillingen


Mennesker er kun rasjonelle i et begrenset omfang, og størstedelen av atferden er styrt av instinkter og ubevisste prosesser.
Dette er dessverre også sant for valg av mat.

Usunt er standardinnstillingen idag
Trangen til å gjøre usunne valg kan forklares av våre primitive gener. 
I bunn og grunn er vi fortsatt forhistoriske mennesker, for hvem det var fordelaktig å spise så mye som mulig, og rikelig med fett. De gjorde det for å overleve. Men dette er en katastrofe i vårt vestlige samfunn idag. Vår instinktive trang til variasjon viser seg å være svært dårlig for oss i en verden av overflødighet og stort utvalg.

Forsøk har vist at trangen til variasjon raskt fører til overspising. For eksempel, studier har vist at folk spiser mer godteri fra en skål med M&Ms i ti forskjellige farger enn de fra en skål som inneholder kun syv farger.
 
Men det er ikke bare genene våre sin feil når det kommer til valget mellom sunn og usunn mat. 
Samfunnet oppfordrer også til skadelig atferd. 
Heiser og rulletrapper gjør livet enkelt, og du behøver aldri å gå langt for å finne et supermarket eller fastfoodsjappe. Det er vanskeligere å ta leve sunt, med så mange usunne fristelser, og du må hele tiden gjøre en bevisst innsats for å leve sunt.

Negative assosiasjoner
Løsningen, ifølge noen forskere, ligger i en smartere markedsføring av en sunn livsstil. Vi må også gjøre det enkelt for folk å ta sunne valg, og vi bør gjøre det vanskelig eller umulig å ta det usunne alternativet. 
Psykologien i matvalg?

4 kommentarer:

 1. Nå har vel heiser og rulletrapper en faktisk nytte for rullestolbrukere og andre som ikke bare kan springe opp trappen, men jeg ser poenget :) Vi som kan, bør absolutt velge trappen og ikke la oss friste. Enkelte tar jo heisen bare de skal ned/opp en (1!) etasje, noe som jeg for min del synes er helt utrolig...

  SvarSlett
 2. Ja noen tar til og med rulletrapp opp til treningssenteret!Noe som er for dem som skal inn å trene en selvmotsigende oppførsel?
  Ja, selvfølgelig er det ikke alle som kan løpe opp trappene, og heisen er et nyttig hjelpemiddel, du har rett. Poenget mitt var mer det at vi er blitt for late, og tar for ofte den enkleste veien ut, om vi kan. Den korteste, letteste, snarveien...mens inntaket av dårlig kaloririk usunn mat øker. Dette er en dårlig kombinasjon. Og de lette utveiene gjør at vi bevisst må ta det sunne valget om å la bilen stå og bruke beina, selv om vi ikke "må".
  :)

  SvarSlett
 3. Det forklarer så mye! Jeg har gjort et bevist valg på å handle økologisk mat, lager det meste fra bunnen av, unngå e-stoffer og spiser mindre søtsaker. Og det er vanskelig for andre å akseptere hvis jeg forteller om det! De syns jeg er ekstrem og skjønner ikke hvorfor jeg gjør det.
  Jeg ser frem til den dagen det blir billigere å kjøpe økologisk og sunn mat og den er mer tigjengelig.

  SvarSlett
 4. Helt enig! Det skulle vært en ekstra avgift på chips, brus og junkfood istedet!

  SvarSlett