13.11.2010

Forelsket med hjertet eller hjernen?

FORELSKET MED HJERTET ELLER HJERNEN?


FOTO: Eirik Dankel
Av: Solveig Haga Staurland (sexspaltist)

En ny studie viser at forelskelse kan gi de samme euforiske følelsene som det narkotiske stoffet kokain. Resultatene viste at når en person forelsker seg, vil tolv områder i hjernen sammen frigjøre euforia-induserende kjemikalier som dopamin, oxytocin, adrenalin og vasopressin. Å bli forelsket tar faktisk bare en femtedel av et sekund. Forelskelsen påvirker intellektuelle områder av hjernen. Vil dette si at det ikke er hjertet som blir forelsket, men hjernen?


Forskere i nevrologi er ikke helt enige. Det komplekse begrepet kjærlighet dannes av opp- og ned-prosesser fra hjernen til hjertet. For eksempel vil aktivering av enkelte deler av hjernen stimulere hjertet og gi den kjente følelsen av å ha sommerfugler i magen.

Intens lidenskapelig kjærlighet kan gi utrolig effektiv smertelindring som ligner på smertestillende medisiner eller rusmidler. Når folk er i denne lidenskapelige, altoppslukende fasen av kjærlighet, skjer det betydelige endringer i humøret deres. Dette påvirker deres opplevelse av smerte. Dette er på grunn av at dopamin, som er det primære signalstoffet for nytelse og som påvirker humøret, gir en belønningsfølelse og mer motivasjon.
Aktivering av enkelte deler av hjernen vil stimulere hjertet og gi den kjente følelsen av å ha sommerfugler i magen.
Andre forskere har funnet at blodnivået av NGF, nervevekstfaktoren, også øker når en blir forelsket. Dette molekylet spiller en viktig rolle i den sosiale kjemien mellom mennesker, og er kanskje den som er bak fenomenet «kjærlighet ved første blikk». Nivået av NGF var betydelig høyere hos par som nettopp hadde funnet kjærligheten. Men er hjertesorg nå hjernesorg?

Studien viser videre at ulike deler av hjernen virker for ulike typer kjærlighet. Betingelsesløs kjærlighet, for eksempel mellom mor og et barn, utløses av områder i midten av hjernen. Lidenskapelig kjærlighet utløses derimot av belønningssentrene i hjernen. Dette er de samme sentrene som påvirkes av mat, sex, alkohol, narkotiske stoffer og trening. Dopamin er tett involvert med en god følelse, og kan gjøre deg avhengig.

Disse resultatene bekrefter at kjærlighet har et vitenskapelig grunnlag og har implikasjoner for nevrovitenskap og forskning på mental helse. Ikke-varig kjærlighet kan føre til følelsesmessig stress og depresjon. Ved å identifisere de delene av hjernen som stimuleres av kjærlighet, kan leger og terapeuter bedre forstå smertene til pasienter med hjertesorg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar