13.01.2011

Fettforbrenningsfakta


Kunnskap og informasjon kan bidra til å øke motivasjonen og viljen til å holde på sunne mål og vaner. Spesielt når det gjelder kosthold og trening, da det kan være lett å gi etter for fristelser.
Vet du hvordan kroppen og fettforbrenningen din fungerer? 
Hvis ikke, følg med på en liten innføring her!

Fettet er lagret i fettcellene dine, som blant annet finnes mellom huden og musklene, en fettreserve som kalles underhudsfett. Fettet finnes derfor rundt hele kroppen, men du kan også lagre det omkring organene. Fettforbrenningen skjer i mange av kroppens celler, men musklene og leveren er de som står for størst andel av fettforbrenningen. 
Fettcellene i seg forbruker dog ingen nevneverdig mengder fett. Fettet lagres på en plass (fettcellene) og forbrennes på en annen (musklene og leveren). Frisettingen av fett er derfor en av de viktigste stegene for fettforbrenning. Når fettet er frigjort, i form av frie fettsyrer, transporteres disse med blodet til eksempelvis en muskel. Fettet tas opp til muskelen passivt, det vil si, uten hjelp. Det innebærer at de frie fettsyrene tas opp i like stor utstrekning som de finns i blodet. Om kroppen vil brenne ordentlig med fett, frigjør den derfor mye fett som frie fettsyrer. Jo mer av disse det finnes, desto mer kan vi ta opp til musklene og forbrenne. I diverse teorier gjør det seg gjeldene at det finnes ett aktivt opptak av fett fra blodet til muskelen, men uansett hva som er korrekt, spiller mengden frie fettsyrer i blodet en viktig rolle for potensialet for og forbrenne fett. 

Her er noen ting du kanskje skulle ønske var sanne..?
Du kan ikke forandre den metabolske raten din, eller forbrenningen. 
Dette er en av de største mytene, og utfordres jevnlig fra ulike hold. Hvileforbrenningen din er relatert til kroppsstørrelsen din. Hvis du går opp i vekt vil forbrenningen din øke litt, og omvendt hvis du går ned i vekt. Men du har ingen frivillig kontroll over metabolismen din. Ikke mer er du kan kontrollere kroppstemperaturen din. Disse, og mange andre funksjoner i kroppen, reguleres homeostatisk av innerte mekanismer.

Mye muskler vil ikke gjøre deg til en fettforbrenningsmaskin. 
Å legge på seg muskler er ikke lett. Det krever hard trening og god, ren ernæring. øker forbrenningen øker. Det er sant at 1 kilo muskler forbruker mer enn 1 kilo fett, men i hvile utgjør dette ikke et signifikant bidrag til forbrenningen. Under trening er saken en annen derimot...

Du kan ikke omdanne fett til muskler, heller ikke muskler til fett. 
Dette er nok en av de dummeste mytene der ute. Fett et fett og muskler er muskler. Forskjellige celler, forskjellig innhold, den ene kan ikke bli til den andre. Men de enkelte cellene kan bli større eller mindre, og dette forandrer kroppsfasongen din.

Når du spiser mat uten fett kan du ikke spise hva du vil uten å legge på deg fett. 
Kroppen omdanner karbohydrater, altså sukker, i overskudd av hva du kan lagre som glykogen i muskler og lever,  til fett ved en enkel biokjemisk reaksjon. Jo mer raffinert karbohydratkilde, jo mer stiger glukosenivået i blodet, jo mer insulin, jo lettere skapes nytt fett. (lipogenesis).

Du kan ikke miste fett på spesielle områder av kroppen.
Punktreduksjon av fettvev er ikke mulig. Når du brenner fett tas det nemlig fra alle fettceller som du bærer på. Visst kan hormonelle mekanismer gjøre at visse kroppsfettdepoer er mer villige til å slippe fri fett enn andre, men fettforbrenningen tar alltid fett fra hele kroppen samtidig. Det eneste som kan forbrennes lokalt er karbohydratene, glykogenet, som finnes lagret i musklene. Det finnes studier som viser til dette, og de tidligste er flere tiår gamleKvinner har fettceller på andre områder enn menn for eksempel, og individulle forskjeller mellom oss avgjør hvor vi lagrer fett, og det er tilfeldig hvor kroppen fjerner det fra.

Karbohydrater er ikke kroppens favorittbrensel. 
Selv om karbohydrater er lett for kroppen å bruke som energi ( karbohydrater brukes jo ikke til annet i kroppen), er fett den foretrukne "bensinen". 90% av av det du forbrenner i hvile kommer fra dette. Kroppen vil forbrenne det du gir den, og spiser du mye karbohydrater venner du kroppen til å fungere bra på det. Venner du deg derimot til å fungere best på fett vil du unytte energien fra fett bedre, og fettforbrenningen din blir optimal. 

Fettet du spiser blir ikke til fett på kroppen. 
Faktisk er det ikke så lett for kroppen å lagre fett fra kosten, hvis du ikke spiser det sammen med karbohydrater, da går det kjempelett. Karbohydratene du spiser blir lett omdannet til fett i kroppen, og glukose er faktisk nødvendig for at fett skal bli lagret i fettcellene. Biokjemisk skjer dette ved at glukose blir omdannet til glyserol, som forbinder til seg 3 fettsyrer og bli triglyserid, et lipid, altså fett. Uten glyserol finnes fettsyrene som frie fettsyrer som kroppen kan forbrenne i mitokondriene i cellene. 

Men!
Jo bedre kondisjon du har, desto høyere fettforbrenning har du også. 
Dette faktum gjelder også i hvile, hvilket betyr at en god kondisjon er meget bra våpen mot overvekt. To personer kan ha store forskjeller når det gjelder evne til å forbrenne fett, beroende på hvor bra kondisjon de har. Det skyldes delvis ett enzym, som har som oppgave og suge opp fettet fra blodet inn i dine celler. Det heter LPL, som står for lipoprotein lipase, og det finnes både i fettcellene og i musklene. En veltrent person har mye mer LPL i musklene enn i fettvevet, hvilket gjør at det går mer fett til forbrenning enn til lagring. En bra kondisjon innebærer at du har en bra oksygentilførsel til dine muskler. Ettersom oksygen er en nødvendighet for fettforbrenningen kommer denne gode oksygensettingen til og øke forbruket av fett som brensel. Desto dårligere oksygensetting av musklene under trening, desto mer må du stole på muskelglykogenet som brensel, å desto dårligere fettforbrenning får du. Dessuten har en veltrent person flere mitokondrier, som ytterligere forhøyer fettforbrenningen..

4 kommentarer:

  1. Hei Solveig.
    Husker ikke helt om jeg har kommentert her tidligere, men uansett tusen takk for en flott og inspirerende side!
    Kjempefine forklaringer her!
    Jeg blir mer og mer overbevist om at lavkarbo er den rette veien å gå!
    Jeg er selv på dag 11 med lavkar.og har faktisk tatt av 4 kg allerede, men de første kg. forsvinner vel kjappest.
    Glad jeg fant deg!

    SMIL Linda ;O))

    SvarSlett
  2. Hei Linda, så flott at du leser bloggen og liker den!Takk for kommmentarene dine:) Ja fortsett på lavkarbo- det er absolutt veien å gå! Solveig:)

    SvarSlett
  3. Hei.
    Må bare si at bloggen din virkeig er inspirerende og det virker som du vet hva du prater om.
    Jeg har bare et spørsmål som jeg lurer på om du kan svare på. Etter at jeg gradvis begynte å øke fettinntaket og redusere karbohytratinntaket har jeg gått opp i vekt, selv om kcal- inntaket fortsatt er det samme - litt(ca 100 kcal) under mitt behov. (Jeg har gått opp ca 1 kg på to uker.) Finnes det noen forklaring på det? Eller er en dårlig kombinasjon med mye fett samtidig som man fortsatt spiser litt karbohydrtaer (ca 20%)

    SvarSlett
  4. Takk skal du ha!:)
    20% karbohydrater er for mye, og vil påvirke utskillelsen av insulin, som hemmer fettforbrenning og skrur på fettinnlagring (lagrer da både fett og karbohydratene du inntar i overskudd). Dette kan nok være grunnen ja. Annika Dahlquist anbefaler (LCHF)faktisk å innta bare 20 gram karbohydrater i begynnelsen.
    Se denne linken:
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i

    SvarSlett