23.02.2011

6 måter til naturlige antioksidanter


Naturlig mat inneholder antioksidanter som er viktige for kroppen, både for bekjempelse av DNAskade, infeksjoner, redusere betennelse og generelt forbedre helsen. Antioksidanter er stoffer som beskytter celler og vev i kroppen mot skader fra frie radikaler. De mest kjente antioksidantene er vitamin E og vitamin C. Men maten inneholder en lang rekke andre vel så sterke antioksidanter. Det kan være enkelt å  øke inntaket av antioksidanter, du må bare vite hvilke matvarer som inneholder mest.

1 – Grønn te
Hvis du ikke allerede har drukket en kopp grønn te i dag – gjør det nå! Grønn te er fullpakket med EGCG, som er en av de kraftigste antioksidanter som finnes, og har vist seg å kunne drepe kreftceller, senke LDL kolesterolet og øke fettforbrenningen. Grønn te inneholder også antioksidantene flavonoler og katekiner. Nipp til grønn te hele dagen, det har en beroligende effekt og forbedrer fordøyelsen ... ..

“Better to be deprived of food for three days, than tea for one.” – Ancient Chinese Proverb

2 - Tomater

Lykopen gir tomaten den røde fargen. Tomater som har dyp rød farge inneholder mer lykopen enn bleke tomater. Lykopen er et fettløselig karotenoid som ikke kan omdannes til vitamin A. Den er derimot en meget sterk antioksidant som det forskes mye på.
Spesielt kokte tomater inneholder store mengder lykopen. Lykopen fra tomaten tas bedre opp i tarmen når du spiser tomaten sammen med fett, f.eks. en god olivenolje.


3 - Kaffe

Fersk kaffe er en fantastisk drikk som ikke bare smaker godt, gir humøret et boost og gir deg energi, men den er også full av kraftige antioksidanter. Kaffe lages av kaffebønnen som er frøet til kaffetreet. Kaffe bidrar faktisk med 60-70 % av antioksidantinntaket vårt i Norge. Det skyldes at det gjennomsnittlige nordmannen drikker opptil flere kopper kaffe hver eneste dag. En studie Journal of Agriculture and Food Chemistry i 2001 fant at kaffe har mer total antioksidantaktivitet enn både grønn te, svart te eller urtete. rakte- og filterkaffe er det beste valget om du drikker mye kaffe. Den inneholder lite av kolesteroløkende fettstoffer som vi derimot finner mye av i kokekaffen. Espressokaffe har det høyeste antioksidantnivået. Helsegevinsten fra kaffe ser ut til å forsvinne om du drikker mer enn 5 kopper daglig. Drikk kaffen for det meste svart og hva med å prøve økologisk kaffe?

4 – Blåbær

Blåbær er et av de mest antioksidantrike bærene vi har i Norge. Det er særlig antioksidantene antocyanidin og ellagsyre vi finner i blåbær. Antocyaniner og antocyanidiner er pigmenter som vi finner særlig mye av i blå, lilla, røde og svarte bær, frukter og grønnsaker. Stoffene fungerer som plantens egen solfaktor og forhindrer celleskader fra UV-stråler. Antocyaninene er sterke antioksidanter som kan nøytralisere frie radikaler. Disse stoffene er gunstig for blodårene og beskytter bindevevet (kollagen). Antocyaniner kan også forsterke effekten av vitamin C. Jo modnere blåbærene er når du plukker dem, desto mer antioksidanter inneholder de. I laboratorieforsøk har man sett at blåbær kan hemme vekst av kreftceller som kan gi tykktarmskreft. Blåbær inneholder også kortfibret pektin som virker kolesterolsenkende.

5 - Rødvin

Litt rødvin kan faktisk hjelpe deg å leve lenger, og gjøre hjertet ditt sterkere. Hvorfor? Hovedsakelig på grunn av et stoff som heter resveratrol Resveratrol kan også beskytte mot kreft og reduserer risikoen for inflammatoriske sykdommer, magesår, hjerneslag og til og med osteoporose. En del av effekten tilskrives alkoholen i rødvin, men helseeffekten skyldes også at vin inneholder en rekke viktige antioksidanter og fytokjemikalier, antocyanidiner, proantocyanidiner, flavonoler og fenolsyrer. Resveratrol er følsomt for oksygen og solstråler og derfor inneholder ikke rosiner noe resveratrol. Et moderat inntak anbefales = et glass om dagen.


6- Hvitløk 


Hvitløk har blitt dyrket i flere tusen år og har lange tradisjoner som medisin og matvare. Hvitløken styrker kroppens antioksidantforsvar og kan kanskje være gunstig for hjertehelsen.
De helsebringende egenskapene til hvitløken tilskrives særlig de svovelholdige forbindelsene som dannes når vi kutter hvitløken. Avhengig av dyrkningsforhold kan hvitløken inneholde mer enn 30 ulike allylsulfider. Allicin er et svovelholdig stoff vi finner i hvitløk. Allicin dannes når hvitløken hakkes, knuses, tygges eller presses. Når oksygenet i luften kommer i kontakt med hvitløksvevet skjer det en kjemisk reaksjon. Enzymet allinase reagerer med alliin og danner allicin. Allicin er en ustabil forbindelse som lett omdannes videre til en rekke mer stabile allylsulfider. Grunnen til at hel hvitløk ikke lukter er at alliin er luktfri. Det er først når vi har fått dannet allicin og allylsulfider at den sterke duften og smaken fremtrer. Det er også da vi får de gunstige helseeffektene fra hvitløken. (antioksidanter.no)

 Legger du til noen av disse enkle ingrediensene i kostholdet ditt vil ende oppe med mer antioksidanter, vitaminer og mineraler, som vil gi deg både en sunnere kropp og sunnere sinn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar