19.02.2011

Mindre karbohydrater: bytt hvetemel med mandelmel

Liker du å bake kaker, kjeks, brød eller lage lapper og pannekaker av og til? 
Disse rettene inneholder ofte masse karbohydrater på grunn av det stivelsesrike hvetemelet og har høy glykemisk indeks. De øker blodsukkernivået og insulin utskilles i massevis. Ikke særlig bra for kroppen helsen eller fettforbrenningen din. Men disse oppskriftene kan gjøres sunnere hvis du bytter hvetemelet med en ny type mel, nemlig mandelmel.
 
Mandelmel er finmalte avskallede mandler, og kan brukes i baking og matlaging av alle som ønsker å spise sunt. I mandelmelet er over 80% av fettet fra mandlene fjernet ved kaldpressing, for å gjøre det bedre egnet som mel. Mandelmel gir svært lav blodsukkerstigning, og er dermed godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret. Mandelmel har et høyt innhold av mineraler, bl.a. magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. Innholdet av proteiner er også høyt, hele 55%. Alle oppskrifter hvor du bruker hvetemel, kan du også bruke mandelmel. 


Mandelmel oppfører seg derimot litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. Gluten gjør det mulig for gjærbaksten å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. 

Det positive med dette er jo at oppskriftene dine blir GLUTENFRIE! Det er veldig mange som har en intoleranse mot gluten, og det kan være bra for alle mener jeg å redusere inntaket. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca 5-10%.

I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet, men fordi mandelmelet har så høyt fiberinnhold vil det suge mer væske, opptil dobbelt så mye som annet mel. Du bør derfor redusere mengden mandelmel til 50-60% av opprinnelig mengde mel, eller øke væskemengden i oppskriften. Vær oppmerksom på at bakverk med 100% mandelmel vil henge dårligere sammen enn bakverk med hvetemel. Et tips er å tilsette et bindemiddel som fiberhusk eller johannesbrødkjernemel. Alle disse får du kjøpt på helsekostbutikker- lett!

Skal du bake bløtkake? Til konfirmasjon eller bursdag eller til 17.mai?
Prøve en lavkarbo-variant i år!

Sukkerbrød uten hvetemel (Glutenfritt og mindre karbohydrater)
 Kan brukes til bløtkake og andre kaker.

Ingredienser:
4 egg
100 gram Sukrin
80 gram Mandelmel
20 gram Hi-maize
4 ss eplejuice (evt. vann)

Piske egg og Sukrin til det blir hvitt. 
Ha i eplejuice. Bland sammen Hi-maize og Mandelmel, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Hell over i en rund kakeform som er godt smurt, og fordel røren jevnt. 
Stekes i ca 20-25 minutter ved 180 grader.
Del kakebunnen i 2 deler før den blir helt kald, og legg et fuktig håndkle over. 
La håndkledet ligge på til kakebunnen skal brukes. 
Skal du lage bløtkake, er det lurt å dynke bunnen med litt melk eller juice.

Pisk kremfløte med sukrin (sunnere sukker) og fyll kaken og dekk den helt med krem. Pynt med friske bær. 

Hi-maize er forressten et slags "usynlig fiber" - som blir sagt å "gjøre favorittmaten din sunnere! " Inneholder hele 60% fiber, og kan brukes i smoothies, vafler, rundstykker, pizza, kaker osv. for å øke fiberinnholdet uten at smaken endres. Gir lavere GI og økt metthetsfølelse. Sukrin og Hi-maize fåes også på helsekostbutikk eller på nettet. 


Funksjonellmat.no lister disse positive fordelene med mandelmel:
Lav GI
Lite karbohydrater
Naturlig glutenfritt
Høyt proteininnhold
Rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter

Fant også oppskrifter på sunnere vaffler og pannekaker:
Lavkarbo vafler:
3 dl kremfløte
5 dl mandelmel 
6 egg
ca 25 gram smør
Rør sammen egg og fløte. Tilsett mandelmelet og til slutt smeltet smør. Stek i vaffeljærn til de er gyldne. Smaker aller best nystekte. Mmmm..

Lavkarbo Pannekaker
2 egg
1 dl fløte
1 dl mandelmel, nøttemel eller revet kokkos
En klype salt

Visp egg og fløte. Bland i øvrige ingredienser. Vil du ha luftige tykkere pannekaker tilsetter du 1/2 ts bakepulver. La røren stå å svelle en stund før du steker pannekakene i rikelig med smør.
Ps:Vil du at de skal hode seg varme lenge kan du folde de sammen på et fat og legge lokk eller aleminiumsfolie over. Greit om man steker mange. Disse pannekakene kan brukes til matpakke eller lunch dagen etter. Tenk wraps!

http://lovelyliller.com/lchf-vaffler-og-pannekaker---oppskrifter%252521-%25253a%252529/
http://www.funksjonellmat.no/mandelmel-oppskrifter.php
Så for personer som av ulike grunner ikke vil eller kan spise hvetemel, kan mandelmel være redningen. Jeg har skrevet mange ganger at lavglykemisk mat gir jevnere energi og humør, samt bedre fettforbrenning. Med mandelmel er det enkelt å lage lekre og næringsrike bakverk med mindre kalorier.

15 kommentarer:

 1. RE:

  Takk for det! :)

  Hva mener du med håndleddsbånd? Støtte eller reimer?

  SvarSlett
 2. Nydelige disse lavkarbopannekakene. Nam! :D

  SvarSlett
 3. Ok - da blir du ikke noe sterk i grepet da, jeg bruker aldri reimer :)

  SvarSlett
 4. mandelmel er genialt. må få kjøpt nytt når de får i helsekosten(evt bestille på nett). hvetemel skulle vært ulovlig! mandelmel til folket!! :D

  SvarSlett
 5. Fantastisk tips! Sjekket næringsinnholdet på mandelmelet - det er jo bare 8 g karbo pr 100 g! Helt fantastisk.

  Pannekaker blir lørdagskos til helgen.

  Samantha

  SvarSlett
 6. Hei.
  Jeg får bare en stor seig klump ut av den pannekake oppskriften. Blir det kanskje ikke litt lite veske?

  SvarSlett
 7. Så fine ut disse oppskriftene. Fikk nettopp pakke fra USA med mandelmel og andre "LCHF-produkter", så da skal kanskje pannekakene prøves i morra:-)

  SvarSlett
 8. Hei. Jeg lagde pannekakene dine på søndag og røra ble bare en stor seig klump som personen over også skriver. Når jeg så hvordan røra ble tilsatte jeg masse vann og melk, men ingen forskjell nesten. Ble helt forferdelig. Hvordan kan du få de annerledes når jeg gjør akkurat som oppskriften sier?

  SvarSlett
 9. De ble veldig bra med ett ekstra egg og dobbelt så mye fløte!

  SvarSlett
 10. Takk for super pannekakeoppskrift. Jeg tok oppi litt kardemomme også. Nam! :)

  SvarSlett
 11. Hei!

  For oss som ikke tåler melk, kan vi lage vafflene eller pannekakene uten fløten? Hva kan vi evt. erstatte med?

  SvarSlett